14 maj 2009

25 år vid makten. Hur länge ska det bli Roland Åkesson?


I snart 25 år har Roland Åkesson suttit i kommunhuset. Kortet visar huset före/innan (vad tror du är korrekt svenska?) tillbyggnaden då det var sjukstuga.

25-årsjubileum som kommunalråd
I det förra inlägget (nu med kommentar från kommunalråd Roland Åkesson) visade jag hur Centern, med Miljöpartiets hjälp, kom till makten i Mönsterås 1985/1986, trots att partiet var en av valets förlorare. Kommunalråd blev Roland Åkesson. Nästa år kan han fira 25-årsjubileum som kommunalskutans kapten.

Personkult
Redan inför valet 2006 florerade rykten om att Roland Åkesson skulle träda tillbaka och släppa fram någon annan, men så blev det inte. Varför riskera ett valnederlag när de lokala framgångarna är så förknippade med Roland som person? I förra valet fick han 1204 personröster. Personen därefter fick 24 röster. Om inte detta kan kallas personkult…

Åkessons betydelse för Mönsteråscentern kan enkelt belysas med valresultatet. I Mönsterås fick Centern ca 47% i valet till kommunfullmäktige, men bara 12 % i riksdagsvalet. Det finns alltså för Centerns del en skillnad på 35% mellan riksdagsval och kommunalval. Den enda rimliga förklaringen heter Roland Åkesson. (se även här)

När träder han tillbaka?
Men någon gång måste tronskiftet ske. Ska det bli inför valet 2010? I så fall är det vedertagen god sed att träda tillbaka i god tid så att efterträdaren hinner bli varm i kläderna. Men kommer man att våga? Vad vill Roland? Finns det någon efterträdare?

Finns det efterträdare?
Roland torde rimligtvis ha flera år kvar inom politiken. Duktiga efterträdare finns dock. Ann Petersson, ordförande för Centern i Kalmar Län, är ett alternativ. Patric Petersson, känd från Barn- och utbildningsnämnden, är också en möjlighet. Men är han tillräckligt stark för politikens duster? Ytterligare ett alternativ är Jaqueline Bonneau, men frågan är om hon vill.

Maktskifte nödvändigt för en vital demokrati
Från en demokratisk synvinkel kan man förstås ha synpunkter på att ett parti med samma kommunalråd har makten i 25 år. Vilka informella maktstrukturer skapar det? Sydsvenskans chefredaktör Heidi Avellan skrev en gång att ”I en demokrati måste makten skifta händer.” Det är riktigt. Det finns också en uppenbar risk att partiintresset blandas ihop med kommunens ju längre tid man sitter vid makten.

Med åren kan det också infinna sig en viss trötthet och arrogans mot medborgare som är lite "besvärliga". Skulle inte kommunalrådet som suttit så länge veta bäst?! Roland är omvittnat trevlig och svarar så gott som alltid snabbt på frågor. Men när man läser hans svar på kommunens frågepanel tycker jag mig ibland ana ett visst övermod.

Dags för nytt maktskifte?
Roland Åkesson har uträttat mycket positivt för Mönsterås genom åren. Jag ska vara rättvis. Och maktskiftet 1985 var vitaliserande för demokratin. Men nu räcker det. Centerpartiet är nu där Socialdemokraterna var 1985. Släpp fram någon annan, Roland! Ge demokratin en nystart i Mönsterås!

1 kommentar:

Frank the Fox sa...

Gammal artikel men dock väldigt aktuell. Har funderat mycket på detta, hur osunt det egentligen måste vara att samma parti och samma ledare har makten i så många år (måste väl vara 28 år nu)?

Hörde dessutom att han tänker ställa upp i nästa val igen... när ska han träda tillbaka? När ska Mönsteråsarna få tummen ur och börja tänka lite istället för att rösta bekvämt.

Jag är uppvuxen i Mönsterås och har på senare år funderat på att flytta tillbaka, men en av anledningarna till att jag inte gjort det hittills är just detta. Må så vara att det råder demokrati även i Mönsterås, men folket är förblindat och så länge Roland kommer ställa upp kommer folk att rösta på honom. Tragiskt!