5 maj 2009

Högsby bättre än Mönsterås på nyföretagande

”Mönsterås näst bäst i Sverige” kan man läsa i dagens Barometern/OT. (Annan rubriksättning i nätartikeln) På vadå? Jo, det är företagarna som har betygsatt sina kommuner och då hamnar Mönsterås givetvis på andra plats i Svenskt näringslivs undersökning. Förutsägbart? Har vi läst det förut? Samma artikel varje år. Nå, eftersom många företagare känner politiker och tjänstemän så är det ju en uppenbar jävsituation som kanske inte återfinns på samma sätt i större kommuner, eller för all del i mindre kommuner där det låst sig någon gång. När även andra faktorer vägs in som skatter^, kommunal service och infrastruktur hamnar kommunen på 33 plats.

Nu finns det ju annan statistik att tillgå och jag tänker presentera några påståenden utifrån den:

Mönsterås har låg andel småföretag och få nya företag

* Mönsterås har betydligt färre antal privata arbetsplatser per 1000 invånare än landet i genomsnitt – 25 jämfört med 32. Högsby är här bättre än Mönsterås och hamnar på riksgenomsnittet. (Källa: Ekonomifakta, 2008)

* Mönsterås kommun har en mindre andel småföretag(1-49 anställda) av det totala antalet företag än landet i genomsnitt – 22% respektive 26%. Högsby ligger på samma nivå som Mönsterås. (Källa: Ekonomifakta, 2008)

* Mönsterås har en låg andel nystartade företag per 1000 invånare – 5,4 mot riksgenomsnittets 9,3. Högsby är bättre än Mönsterås med 6,2. Siffrorna avser 2008, men en titt bakåt visar att Högsby har varit bättre än Mönsterås de flesta år. (Källa: Ekonomifakta)

* Mönsterås kommun satsar mindre på näringslivsfrämjande åtgärder än både läns- och riksgenomsnitten. 2007 var det bara Torsås som satsade mindre i Kalmar län. Jämfört med riksindex = 100 så får Mönsterås index 63, alltså under genomsnittet. Mönsterås hamnar på 104 plats i landet. Är det bra att kommunen inte satsar mycket? Tyder det att näringslivet fungerar bra här? Eller är det ett tecken på att kommunen inte gör tillräckligt? Den låga andelen nyföretagande tyder på det senare. (Källa: SCB och Kommundatabas)

Mönsterås har energislukande industrier - förbrukar långt över riksgenomsnittet

* Mönsterås använder fyra gånger så mycket energi som riksgenomsnittet – ca 202 000 kWH/inv respektive ca 45 000 kWH/inv. Högsby hamnar på 32 000 och Kalmar på 36 000. Denna höga nivå beror dock inte på hushållen som hamnar på drygt 6000 kWH/inv, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på drygt 8000 kWh/inv. Tittar vi däremot på industrisektorn så ser vi att det är där som Mönsterås ligger skyhögt över medel: 180 000 kWH/inv mot 20 000kWh/inv. som riksgenomsnitt. Man får förmoda att det är Södra Cell/Mönsterås bruk som står för den största delen av denna energiförbrukning. (Källa: Ekonomifakta, 2006)


Mönsterås har stor andel lågutbildade och liten andel invandrare

* Mönsterås kommun har ca 19 % lågutbildade, dvs med folkskola eller grundskola som högsta utbildning. Riksgenomsnittet ligger på ca 15%. (Källa: SCB)

* Mönsterås kommun har 8,7% utrikesfödda invånare. På index blir det 69,5, dvs mindre än riket i genomsnitt (riksindex = 100). Mönsterås hamnar på plats 199 av landets 290 kommuner. De som gnäller att Mönsterås har många invandrare har inte statistiken på sin sida. (Källa:SCB)


I Mönsterås råder cementerade könsroller inom yrkeslivet - 84% av den offentliga sektorn består av kvinnor

* I Mönsterås jobbar ca 1400 personer i offentlig verksamhet. Det utgör ca 28% av alla förvärvsarbetande. Av de 1400 är 1179 kvinnor, dvs 84%.

* I Mönsterås arbetar ca 1776 personer inom tillverkningsindustrin. De utgör ca 35% av alla förvärvarbetande. Av de 1776 är 1400 män, dvs 79%.


^ En hög skattenivå kan man anta värderas negativt av Svenskt Näringsliv. För en kommuninvånare i behov av vård och omsorg kanske den höga skattenivån är ett tecken på solidaritet som skapar trygghet.

Ytterligare ett perspektiv ger Tomas på sin blogg.

Inga kommentarer: