29 maj 2009

Irénes sista dag i korvkiosken - och min sista Mönsteråstallrik


Iréne framför sitt gatukök där hon jobbat i 40 år. Dagen till ära hade hon fått blommor och en cykel. Klicka på bilden för större format.

Iréne har lagat korv med mos till fyra generationer
Idag var det Irénes sista dag vid sitt kultförklarade gatukök nere vid hamnen i Mönsterås. Min dotter fick följa med mig dit, precis som jag en gång fick följa med mina föräldrar när jag var barn. Mina morföräldrar åt också där vid ett par tillfällen. Iréne har alltså serverat fyra generationer av min släkt. Det var inte utan ett visst vemod som jag idag köpte "Mönsteråstallriken" för sista gången.



Mönsteråstallriken - en av Irénes klassiker.

40 år i samma kiosk
Under 40 år har vi kunnat njuta av Irénes goda korv och unika mos. Eftersom hon inte har varit med i någon större koncern så har hon dessutom kunnat sätta ihop rätter fritt. Tur det, annars hade vi knappast fått njuta av den makalöst goda "Mönsteråstallriken" eller kunnat be om den där extra smala korven på samma bricka som den tjocka. Den riktiga klassikern för korvkioskpuritanen är förstås annars korv med mos och en räksallad. Ingen gjorde den godare än Iréne. Men nu är det slut. Idag serverar Iréne den sista mosbrickan.


Gatuköket flyttades
Jag minns i min barndom att det var lite feststämning när man fick korv med mos vid Irénes gatukök, vilket hände ibland efter en biltur. Korvkioskmat betraktades inte som ett sista nödalternativ, utan snarare som något extra som bröt vardagsrutinerna. På den tiden låg kiosken närmare den gamla Sjögatan, men den flyttades när man skulle dra om vägen.



Här kan man se var korvkiosken låg före flytten. Klicka på bilden för större format. Foto från Mats Granström.

Gatuköket överlevde både raggare och pizzerior
Irénes gatukök överlevde pizzeriorna och har en trogen kundkrets. Kanske var storhetstiden ändå när raggarna stod på rad med sina blänkande amerikanare och Tåleboamazoner utanför kiosken. Nu känns det lite vemodigt. En av de sista utposterna från det "gamla" Mönsterås försvinner även om en ny ägare tar vid.


Tack Irene för all god mat under alla år!



Irénes gatukök idag.

Läs även artikel i Barometern/OT.


För den som vill fördjupa sig i den svenska korvkioskens historia rekommenderas:

Inga kommentarer: