29 maj 2009

Mönsteråsbloggen gräver djupare V: Ejepart… ähum Miljöpartiet - Offensivt oppositionsparti som inte belönas av väljarna

Mönsteråsbloggen fortsätter idag sin granskning av de lokala partierna i Mönsterås. Tidigare har Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna synats. Idag har turen kommit till Miljöpartiet – ett parti som en gång hjälpte Centerpartiet till makten i Mönsterås, men som idag är det ettrigaste av oppositionspartierna. Något som väljarna inte alls har belönat.

En nedåtgående trend
2006 fick Miljöpartiet 1,82% i valet till kommunfullmäktige, vilket kan jämföras med 2,15% 2002 och 2,65% 1998. Än fler röster fick man i valen 1985, 1988 och 1994. Trenden är alltså nedåtgående.

I valet till riksdagen fick MP 2,8% från Mönsterås. Roland Åkesson-effekten slår således igenom här också, om än i mindre utsträckning än för många andra partier. Partiet ligger ändå en bit under riksgenomsnittet.

Krångel i fullmäktige
Valresultatet gav ett mandat i fullmäktige som skulle tillfalla Eva Oscarsson. Men hon gick, av någon för mig okänd anledning, aldrig på några möten. Det första året fick ersättarna Eje Wadebro och Eva Karin Holgersson rycka in. I september 2008 avsade sig Eva Oscarsson alla sina uppdrag. Eje Wadebro ersatte henne i fullmäktige med Pierre Danielsson som förste ersättare.

Miljöpartiet har också en ordinarie ledamot i Miljönämnden - Pierre Danielsson, samt en observatör i Kommunstyrelsen – Eje Wadebro.

Starkast i Ålem
MP är starkast i Ålem (3,2%) och Timmernabben (2,4%). Det kan förklaras av att ett par av kandidaterna kommer från Häggemåla, en från Norra Bäckebo och en från Gårö; alla byar i Ålems gamla socken.

Ledamöterna
Eje Wadebro som är i 70-årsåldern, vet jag inte mycket om. Jag såg titeln utredningsingenjör i något sammanhang. Jag har hört att han har jobbat för FN i Afrika, men det är inget jag lyckats bekräfta. Pierre Danielsson har jag inte hittat något om. Eva Karin Holgersson arbetar inom omsorgen och är utbildad lärare.

Aktivt i fullmäktige
Miljöpartiet har en bra hemsida där man kan se vilka motioner, interpellationer och debatter som partiet står för i Mönsterås. Som kontaktpersoner anges Eje och Eva Karin. Jag har försökt nå Eje via mejl, men han svarar inte. Huruvida han har någon bra anledning eller är arrogant vet jag inte. Han lär visst inte vara arrogant fick jag just veta. Bra, då säger vi så. Eva Karin är däremot flitig att svara på de frågor som ställs på Kommunens frågepanel.

I stort sett får man i övrigt konstatera att partiet har lämnat in motioner som motsvarar de områden som nämns på hemsidan. Jag sammanfattar kort:
Dec 2006 – Motion om motioner, att alla motioner skall vara slutbehandlade inom ett år. (Eje Wadebro)

Dec 2006 – Om inventering av behov och mål- och styrdokument för gruppen psykiskt funktionshindrade i Mönsterås Kommun (Eje Wadebro)

Feb 2007 – Om utförligare miljöredovisningar. (Eje Wadebro) Motionen avslås delvis.

Maj 2007 - Prognosstyrning som användbart redskap för minskad energiförbrukning (Eje Wadebro). Tekniska kontoret positiv.

April/maj 2007 – Ett integrationsprogram för Mönsterås kommun (Eje Wadebro). Bifalles, redan påbörjat.

9 juli 2007/Februari 2008 – Ny biblioteksbyggnad för Mönsterås Bibliotek väster om Centralskolan (Eje Wadebro respektive Eva Karin Holgersson).

April 2008 – Ökade resurser till BUN (Eva Karin Holgersson med S o V)

Oktober 2008 – Fler miljöbilar i Mönsterås Kommun (Eje Wadebro)

April 2009 – Bättre vägvisning i Kommunen (Eje Wadebro)

Maj 2009 – Ökad satsning på besöksnäringarna i Mönsterås kommun (Eva Karin Holgersson)

I övrigt verkar Eje Wadebro vara aktiv i fullmäktige med synpunkter och frågor om mycket, alltifrån parkeringsövervakning till den långa handläggningstiden för vissa motioner.

Inför nästa val
Till skillnad från de flesta andra mindre partier i fullmäktige så är Miljöpartiet mycket aktivt. Man kan fråga sig varför väljarna inte har belönat detta. Är det så att den som vågar utmana Centern och kommunalrådet Roland Åkesson helt enkelt inte blir särskilt populär? Jag misstänker att det har med detta att göra. Eller så är partiet dåligt på att berätta vad man har gjort.

Inför valet 2006 verkar det som om man försökte sig på ett generationsskifte. Eva Oscarsson skulle ju ersätta Eje Wadebro i fullmäktige. Nu blev det inte så och Eje är tillbaka som ordinarie. Och Eje dominerar. Miljöpartiet i Mönsterås är mycket Ejes enmansshow. Detta trots att Eva Karin Holgersson gör en gedigen insats på frågepanelen.

Inför nästa val måste man bli bättre på att berätta vad man faktiskt har gjort. Samtidigt bör man fortsätta med förnyelsen så att inte allt står och faller med Eje.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Eje är nog den minst arroganta politikern i kommunen så att han inte svarar beror nog på någon annan orsak.

Jonny sa...

Det låter ju bra. Jag har märkt att det är en hel del politiker i Mönsterås som aldrig svarar eller svarar efter väldigt lång tid. Det ser illa ut och öppnar för spekulationer.