18 maj 2009

Mönsteråsbloggen gräver djupare III – Mönsteråsmoderaterna i kris - borde byta namn till Turistpartiet

Mönsteråsbloggen fortsätter idag sin granskning av de lokala partierna i Mönsterås. Tidigare har Folkpartiet och Kristdemokraterna synats. Idag har turen kommit till Moderaterna (M) – av motionerna att döma ett enfrågeparti.

Valresultatet sämre än väntat
2006 fick Moderaterna 5,4% i valet till kommunfullmäktige. Det innebar en liten ökning jämfört med 2002 då partiet fick 4,8%. Mot bakgrund av partiets framgångar på riksnivå, är ökningen i Mönsterås ganska beskedlig. Men ett tredje nytt mandat gav det i alla fall.

I riksdagsvalet fick Moderaterna 17,3% från Mönsterås. Differensen mellan kommun- och riksdagsval förklaras av att många Moderater, precis som många Socialdemokrater, röstar på Roland Åkesson och Centern lokalt.

Förutom de tre mandaten i fullmäktige har man en representant i Kommunstyrelsen (Curt-Rune Roos), samt representanter i Barn- och utbildningsnämnden (Eric Dicksson), Byggnadsnämnden (Suzanne Gustafson), Kulturnämnden (Birgitta Englund) och Socialnämnden (Britt-Marie Domeij, 2:e vice ordförande).

Starkast i Fliseryd och i Ålem
Moderaterna är starkast i Fliseryd (7,8%) och Ålem (6,9%). Utfallet är svårt att förklara, men både Fliseryd och Ålem är bygder med ganska stora gårdar, vars ägare av hävd kanske är moderater. Framgångarna i Fliseryd kan kanske också delvis förklaras av att partiets ordförande Carin Redborn bor där.

Ledamöterna - inte "Nya Moderaterna"
På de tre mandaten i fullmäktige sitter Curt-Rune Roos, Britt-Marie Domeij och Jan Englund. Samma personer toppade valsedeln och fick flest personkryss. Ersättare är Birgitta Englund och Christina Lundkvist. Inga nykomlingar direkt.

Curt-Rune Roos har dock tagit politisk timeout efter att media uppmärksammat bristerna med det behandlingshem för ungdomar (Carl Bobergsgården) där Roos är föreståndare och där en 13 årig flicka tog sitt liv för ett år sedan. Därför bör ersättarna ta hans plats i fullmäktige och kommunstyrelsen.

Britt-Marie Domeij är lärare på komvux och syns ibland i Vävboden. Domeij är ofta frånvarande på fullmäktiges möten och svarar nästan aldrig på de frågor medborgarna ställer på Frågepanelen. Nu ska man inte vara snabb att döma eftersom det kan finnas legitima skäl som jag inte känner till. Men utan förklaring ser det förstås illa ut. Jan Englund har jag inte hittat någon yrkesinformation om.

Bara turistfrågor i kommunfullmäktige
Moderaterna har under denna mandatperiod lämnat in tre motioner, alla med turistanknytning.
I oktober 2007 kom en motion om uppställningsplatser för husbilar, samt att man skulle se över serviceutrymmen på dessa platser. Motionen bifölls 2009.

I december 2007 motionerar Roos om åretrunt-öppet på turistbyrån, samt att centrum ska få brunvit skyltning. Svaret blev att Kommunhuset kan betraktas som turistbyrå under vinterhalvåret. Förslaget om brunvit skyltning bifölls.

I februari 2008 motionerade ledamöterna om en parkering vid rondellen med informationstavla, samt att turistbyrån skall lansera ett Mönsteråspaket. Tekniska kontoret tycker att parkering är olämpligt vid rondellen varför fullmäktige avslog detta förslag. Däremot bifölls förslaget om Mönsteråspaketet.

Inför nästa val – byt ut turistprofilen och partitoppen
Man kan konstatera att moderaterna just nu är ett parti i kris. För det första har partiet profilerat sig endast på turistfrågor. Och även om man fått ganska bra gehör för sina förslag så kan Mönsteråsborna lätt få en känsla av att partiet mer bryr sig om gästerna än invånarna själva. Partiet måste bredda sig och lämna in fler motioner i andra ämnen.

För det andra har partiets två starkaste kort gjort sig politiskt omöjliga. Partiets starkaste kort Curt-Rune Roos har som sagt tagit timeout och är för alltid förknippad med bristerna vid behandlingshemmet. Britt-Marie Domeij sitter kvar på sina uppdrag trots att det var hon som i socialnämnden var drivande för att ge sin partikamrat Roos stöd när han ville öppna upp behandlingshemmet. En mindre skandal givetvis. Hon kanske inte inser det, men hon är alldeles politiskt omöjlig. I politiken döms man alltid efter sitt senaste misstag.

Moderaterna måste skaffa fram nya kandidater, för i Mönsterås är man i högsta grad ännu de gamla Moderaterna. Suzanne Gustafson och Eric Dicksson är givna alternativ. Suzanne har erfarenhet från landstinget och bör klara av kommunala uppdrag. Eric Dicksson är en duktig ung kille som är invald i Moderaternas styrelse och ledamot i Barn- och utbildningsnämnden. Han saknar visserligen längre erfarenhet, men om partiet verkligen inser allvaret så byter man ut partitoppen med gamla Sovjetunionen som förebild.

Läs även här

Inga kommentarer: