18 maj 2009

Stöket på Parkskolan blir politisk fråga

Stöket på Parkskolan blir politisk fråga
De stol- och bokkastande eleverna på Parkskolan blir, enligt Östran, en politisk fråga. (för bakgrund, se detta inlägg) Barn- och utbildningsnämnden kräver en förklaring av rektor Peo Fahlström. Media ger en bild av att de drabbade lärarna mår mycket dåligt och inte har fått något gehör för sin situation hos skolledningen.

Detta borde skolan klara av utan politikernas hjälp
Som jag ser det måste det vara en ytterst allvarlig situation för att politiker skall gå in och lägga sig i det som borde vara ett tjänstemannaärende. Skolans ledning skall klara av problem av den här karaktären. När nu rektorn kallas till möte tyder det på att förtroendet för rektorn kan vara i farozonen.

En rektor som kräver något av föräldrarna blir inte populär
Och nog är det en synnerligen allvarlig situation på skolan där man får en känsla av att de vuxna förlorat kontrollen. För lärarna är det förstås särskilt jobbigt om de inte tycker sig få stöd från skolledningen. Men jag är inte tillräckligt insatt för att uttala mig mer om det. Jag tycker dock att rektorn skrev en bra artikel tidigare i år om de fritidsrelaterade konflikter som finns mellan eleverna. Rektorn förlade ansvaret hos föräldrarna. Det var rätt och modigt gjort. Det är i dessa dagar ytterst känsligt och nästan fult att kräva något av de stackars pressade föräldrarna. En rektor som gör det riskerar att inte bli populär.

Nu krävs ett resolut agerande
Det faktum att föräldrarna bär det grundläggande ansvaret för hur barnen beter sig, får dock inte bli en ursäkt för passivitet. Nu har det uppstått en situation på Parkskolan som kräver ett bestämt och resolut agerande från rektorn.

Inga kommentarer: