9 juni 2009

Ganska bra domare trots allt


Vilken klass håller domarna i division fem?



















Uppföljning av domardebatten
Söderåkrasupportrarna verkade vara snabba att vilja avsluta domardebatten. Jag kan förstå det. Det som skrevs igår var mycket överilat, präglat av förlustens bitterhet. Jag kan inte tro att en domare med utländskt namn gynnar lag med invandrade tränare och spelare. Det var en ful insinuation. Däremot ifrågasätter jag inte att domaren var dålig. Det var förklaringen jag inte kunde köpa. Se gårdagens blogginlägg.

Domarinsatsen när Giffarna mötte Ljungbyholm
Ändå bör vi kunna diskutera domarinsatserna i årets division fem sydöstra. Jag har sett ett par bedrövliga domarinsatser. Särskilt minns jag Mönsterås match mot Ljungbyholm där domaren var under all kritik och tveklöst bidrog till att Mönsterås bara fick en poäng. När han efter en benskada ersattes av en reservdomare blev det tyvärr inte bättre.

Knappast rasism, snarare otränad respektive ovan
Om jag hade resonerat som Söderåkrasupportern så hade jag kunnat säga att det berodde på att domarna med svenskklingande namn gynnade de infödda svenska spelarna i Ljungbyholm och medvetet dömde emot Mönsterås spelare med invandrarbakgrund. Men så skrev jag inte och så tänkte jag inte. Den förste domaren var helt enkelt otränad och hängde inte med. Den andre domaren var ovan att agera huvuddomare. Detta försökte jag illustrera med en som jag tyckte ganska rolig och drastisk formulering om domarens volymiösa kroppshydda. Det var kanske på gränsen till vad man bör skriva, eftersom man ska bemöta även en dålig domare med respekt. Men jag ifrågasatte inte domarens ärlighet i alla fall, utan försökte se det med glimten i ögat.

Ganska bra domare
I övrigt är jag ganska nöjd med domarnas insatser. De goda domarinsatserna överskrider de sämre i alla fall. Beröm ska också ges, annars vill väl snart ingen vara domare. Men vad jag förstår får domarna ett arvode och därmed kan man också ställa krav på en gedigen insats. Men i huvudsak får jag säga att jag är tacksam för att det finns folk som vill vara domare överhuvudtaget med tanke på all skit de får utstå.

Inga kommentarer: