29 juni 2009

Miniskidor i Torgbacken

En bild för alla som minns "Torgbacken", till vänster om Torggatan. Där åkte man miniskidor och pulka varje vinter. Fotot ingår i Mats Granströms samling. Klicka på bilden för större format.

Miniskidor i Torgbacken
Så här mitt i klibbiga sommaren, kan jag vissa svaga ögonblick längta till vinterns svalka. Närmare än ett vintrigt fotografi av Torgbacken lär jag inte komma. Men vilken bild! Den väcker många minnen till liv.

Mellan Torggatan och husen på torget låg Torgbacken, eller Kaninbacken som en del sa. Där hade förr legat ett hus, men det var sedan länge borta. Nu användes backen för alla ungar som åkte pulka, kälke och miniskidor. Inspirerade av Ingemar Stenmark satte jag och mina kamrater egna slalombanor som vi åkte med tidtagning. Nedanför Torgbacken skymtar Torghallen.


Miniskidor 1970-talet.












Den gamla trädgården, tvätthuset och utedasset
Till vänster om backen syns ett hus som var gult, Åkerströms dödsbo, med tillhörande trädgård, tvätthuslänga och utedass. Det revs i samband med att man byggde affärskomplexet med Systembolaget och Algots. Där utspelade sig annars många äventyr när jag var barn. Ett ödehus, en gammal trädgård, gamla skjul - ja det var en miljö som hämtad från alla barndeckare man läste och såg på TV.

Torget 8
Vänster om Åkerströmska huset tornar gamla Torget 8 upp sig, ödsligt, lite kusligt. Där bodde jag när jag var mellan fyra och sju år (se mina minnen här!). Fönstret som syns på övervåningen var mitt sovrumsfönster. Utsikten var bedårande. Under oss bodde mina släktingar Alvar och Aina där jag hälsade på nästan varje dag under hela min uppväxt.

Till höger om fönstrena ser man en utbuktning. Det hade en gång varit ett trapphus, men var nu omgjort till en liten toalett med badkar på övervåningen. Nere hos Alvar och Aina fanns ännu en ingång kvar, men där trappan legat fanns en liten otäck mörk toalett.


Dagens "Torgbacken" från en något annan vinkel. Kan det bli fulare?

2 kommentarer:

Lasse Björnland sa...

Störtskön artikel, minns själv hur jag åkte mini-skidor i just Torgbacken på 1970-talet. Snacka om enkla nöjen. Gillar bilden på de orange skidorna. Dessutom åkte man i Åserumsbacken norr om stan om man hade snälla föräldrar som kunde skjutsa någon helg. De var lätträknade. Några curling-föräldrar var inte mina päron, även om de uppmuntrade scoutingen i och för sig// Tack för denna nostalgi-tripp Johnny // Lasse Björnland

Jonny sa...

Hej Lasse!
Kul att se dig här! Tack för kommentaren! Ja, inte var vi så krävande ungar. Torgbacken dög fint. Åserumsbacken var lite brantare, men där var jag bara med skolan ett par gånger.