Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti
Jag, J Nilsson, kommer att ställa upp med ett nytt parti i Kommunalvalet i Mönsterås 2010. Målsättningen är att bli representerat i Mönsterås kommunalfullmäktige för att på så sätt vitalisera den lokala demokratin och återskapa trygghet i Mönsterås. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti skall jobba för ett tryggare Mönsterås där du som medborgare får större inflytande. En bieffekt blir att Mönsterås blir en attraktivare kommun som lockar fler att bosätta sig här. Demokrati och trygghet blir partiets nyckelord.
Demokrati
Kommunalrådet Roland Åkesson och Centerpartiet har styrt Mönsterås i snart 25 år. De har gjort ett ganska bra jobb genom åren. Men demokratin mår inte bra av att samma person och samma parti sitter så länge vid makten. En liten klick bestämmer väldigt mycket. Debatterna tystnar. Tyvärr har inte oppositionen orkat utmana Centerpartiet, utan agerat tamt och utan visioner. Ett exempel på detta är att Socialdemokraterna inte orkade göra en egen budget 2009 utan i allt väsentligt anslöt sig till Centerpartiets förslag. Därför behövs ett nytt fräscht alternativ i Mönsterås som vågar utmana och som kan vitalisera demokratin.
Trygghet
När jag växte upp i Mönsterås kände jag mig trygg. Dagens barn är inte lika trygga. Vi har de senaste åren noterat hur Mönsterås Kommun har missat att göra registerkontroller (sexualbrott) när man har anställt skolpersonal. Lekplatser har tagits bort. Föräldrar med handikappade barn har flyttat från Mönsterås eftersom de inte fått det stöd de behöver. Lärare vittnar om stök och bråk på skolorna i Mönsterås. Kommunen har problem med ungdomsgäng som driver runt och förstör. Kommunen har inte lyckats hantera dessa svåra frågor bra. Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kommer att göra allt för att återskapa ett tryggare Mönsterås för alla.
Så här kommer Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti att arbeta konkret för att nå målen:1. Mer direktdemokrati. Där lagen så medger kan fler beslut än idag fattas av lokala föreningar, byalag och enskilda personer. Där kommunen fattar beslut skall alla människor som berörs av ett beslut höras. Idag är det ofta en liten klick kommunalpolitiker och tjänstemän som styr.
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kommer också att ta vara på bra förslag från allmänheten och lägga fram dem i kommunfullmäktige. Vi kommer också att vara aktivt i debatter och göra allt för att även på det sättet vitalisera demokratin.
2. För ett tryggare Mönsterås måste vi få ordning på ungdomsgängen och stöket i skolorna. Då krävs ett konsekvent och genomtänkt samarbete mellan kommunen, skolan, polisen, ungdomarna och föräldrarna. Vi vill vi ta tag i detta på allvar och arbeta långsiktigt för att förmedla sunda värderingar. Vi vill också stötta ungdomen konkret genom att erbjuda fler fritidsalternativ och ta vara på ungdomarnas förslag.
Vi vill skapa trygga skolor med ömsesidig respekt mellan elever och lärare. Vi ska också lägga konkreta förslag så att även handikappade garanteras den hjälp de behöver i skolorna. Likaså måste rutinerna för registerkontroller stramas upp så att alla barn kan känna sig trygga med skolpersonalen. Vi vill också utveckla Mönsterås med fler pedagogiska lekplatser.
Hur vi tänker (Ideologisk bas)
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti står fritt från de etablerade partiernas ideologier. Vi bygger på den demokratiska grundprincipen om alla människors lika värde, vilket får den praktiska konsekvensen att alla skall få möjlighet att påverka utvecklingen där man bor. Alla människor har också rätt att känna sig trygga.
Mönsterås Kommun består av alla oss som bor i kommunen, inte bara av politiker och tjänstemän. Vår vision är att du som invånare skall bli mer delaktig och få större inflytande över Mönsterås Kommuns framtid. Besluten skall inte fattas över huvudet på folk. På så sätt får vi ett Mönsterås där människor trivs och känner sig trygga.
Andra frågorÄr ni ett tvåfrågeparti?
Nej. Även om demokrati- och trygghetsfrågorna är partiets viktigaste frågor, så är vi inget tvåfrågeparti. Men våra ställningstaganden i andra frågor kommer att styras av hur det påverkar demokratin och tryggheten.
Vilket block kommer ni att stödja om ni blir vågmästare i Mönsterås kommunfullmäktige?
Eftersom partiet är ideologiskt obundet av de etablerade partierna så finns det inget givet svar. Det blir en förhandlingssituation. Den som röstar på Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kan vara säker på att vi tar ställning i sakfrågor utifrån demokrati- och trygghetsaspekterna.
Är inte partinamnet för långt och krångligt?Nej, i partinamnet finns våra två viktigaste honnörsord. Vi kommer att beställa hem valsedlar så att ingen skall behöva skriva dit hela partinamnet på valsedeln.
Kommer du att bli ensam kandidat för partiet?
Det återstår att se. Om fler ställer upp på partiprogrammet och anmäler intresse så är det ju bara bra om vi blir fler.
Hur går du vidare?
Jag går nu vidare enligt följande:
1. Göra partiet och dess idéer kända för allmänheten i Mönsterås. Opinionsbildning. Skapa en partisymbol.
2. Försöka att få ytterligare några kandidater som vill medverka.
3. Om jag lyckas få ihop 50 namnunderskrifter så registreras partiet, men det är inte nödvändigt för att få valsedlar.
4. Valsedlar med partiets namn beställs, troligen i början av 2010. Detta oavsett namnunderskrifter.
5. Sedvanligt demokratiskt arbete inför valet 2010.
Se även:
http://www.varania.org/mdt.htm
Om någon vill veta mer om vem jag är som privatperson så kan man ta sig en titt på följande:
http://monsterasbloggen.blogspot.com/2009/05/vem-star-bakom-monsterasbloggen.html
Läs även:
Barometern/OT
Östran
16 juni 2009
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti
Etiketter:
demokrati,
Mönsterås,
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti,
politik,
samhälle
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Hej Jonny
Det kommer att bli spännande att följa ditt parti.
Jag tror precis som du att det inte är bra för demokratin om ett kommunalråd sitter för länge (tre perioder tycker jag räcker).
Dessutpm kan jag känna tveksamhet att riksdagpartier ska vara representerade i det kommunala valet. Det borde i stället vara lokala personer och deras åsikter/politik, som man röstar på,inte vad någon/några bestämt på regional eller central nivå.
Instämmer! Före andra världskriget var det i regel alltid en persons förtroendekapital man röstade på, inte hans parti, i de lokala valen. Det lever ju kvar till viss del, men tveklöst har partiernas betydelse ökat. Men nu tror jag personvalen är på väg tillbaka på lokal nivå. Fast i Mönsterås är ju Roland Åkesson ett typexempel på att personen trots allt har betydelse.
Hej Jonny!
Har följt din blogg ett bra tag och jag tror på dig!
Du får min röst!
Hoppas att fler hittar till din blogg efter denna artikel.
Annsan
Tack Annsan! Jag ska jobba på med opinionsbildning, debatter och artiklar i olika sammanhang.
Björn säger citat," att det inte är bra för demokratin om ett kommunalråd sitter för länge", Jonny håller med Björn i detta!
Ordet demokrati betyder "folkvälde" och nu är det ju så att i Mönsterås har folkväldet valt R åkesson till kommunalråd.
Så, herrar Björn och Jonny, på vilket sätt vill ni förändra demokratin/folkväldet - Björn vill maximera folkväldet till max tre mandatperioder för ett kommunalråd, är inte detta förslag från Björn då att förgripa sig på demokratin/folkväldet.
Hej Bert!
En väldigt bra fråga som jag ser det. Mönsteråsarna får det kommunalråd de valt. Den demokratiska aspekten måste man respektera. Sedan visar ändå historien att ett parti som sitter länge vid makten bygger upp strukturer som motverkar demokrati. Socialdemokraterna styrde ju Sverige väldigt länge under 1900-talet. De valdes av folket i god demokratisk ordning. Ändå tror jag många är överens om att demokratin paradoxalt nog inte mådde så bra av detta. Partiet byggde upp ett system där enskilda människor kom i kläm på olika sätt, man tog kontroll över media och utbildning. Och när det socialdemokratiska valmaskineriet drog igång med alla sina resurser, ja då kunde inga andra partier sätta emot särskilt mycket. På samma sätt menar jag att Centern i Mönsterås har kontroll över media och har byggt upp maktstrukturer och allianser som inte är särskilt demokratiska och som inte har sina rötter i det folkliga mandatet. Så även om folk röstat fram Centerpartiet i god demokratisk ordning, så kan man ifrågasätta om det politiska vardagslivet i Mönsterås verkligen genomsyras av demokratisk anda. Genom ett nytt parti som vågar utmana Centerpartiet kan det börja blåsa lite friska vindar i fullmäktige.
Hej Jonny!
Det är nästan värt att flytta tillbaka till Mönsterås enbart för att stödja ditt parti!
Midsommarhälsningar
Hans Hermansson
Hej Hans!
Ha,ha, tack! Vilket radarpar vi hade blivit! Trevlig midsommar!
Jonny
Onekligen intressant!
Jag kan väl hålla med om en hel del saker som du skriver att du vill få ordning på, men hur du ska lösa ut "ungdomsgängsförstörelsen" med mer inblandning av polisväsendet är jag inte helt säker på. Det är ett attitydproblem som antagligen kommer ur tristess. Hade Mönsterås haft mer att erbjuda i form av replokaler, skatehallar, spelningar och andra satsningar på ungdomarna så tror jag att förstörelsen hade varit mindre.
Motsättningarna i skolan är nog också delvis beroende utav en viss underbemanning, från förskola och upp till gymnasiet. Kompetenta lärare med en stabil kompetens inom de ämnen de ska undervisa, och tillräckligt många av dem för att ta hand om alla elever, skulle säkert ge en bra effekt på det hela. Öppna diskussioner mellan invandrargäng och deras rasistiska motpoler skulle nog kunna vara nyttigt också, även om folk som dras till sådana grupperingar inte alltid har alla kakor i kakburken. Rädsla och hat föds ur okunskap, så om man skulle föra samman grupperna under ordnade former (till skillnad från vad man gör idag, där man blundar, håller för öronen och hoppas på att det försvinner av sig självt) tror jag är grunden för att det ska bli en trevligare stämning på skolorna.
Bert:
Det kan ju lätt bli så att folk röstar på samma parti i ren slentrian, oavsett hur de presterar!
Här i Mönsterås så känns det ganska ofta som om att folks politiska åsikter går lite på tomvarv, "det ska va så, för att det har varit så".
Jag håller med Björn om att det vore nyttigt med någon form av mandatbegränsning, om så bara för kommunfullmäktige (att ha ett parti som automatiskt blir diskvalificerat var tredje år låter inte som någon tiopoängare!).
Faktum är väl att den långa perioden som Centern dominerat måste ha tärt även på dem, om än på ett sätt som kanske är svårare att upptäcka. När man börjar känna sig säker på att sitta kvar så sjunker ambitionsnivån, produktiviteten skadas och överlag så börjar det spricka lite här och var, bara för att man helt enkelt tappar glöden. De har inget att bevisa, det finns inget hot mot dem i dagsläget.
Finns det inget att bevisa, så blir det svårt att motivera sig till att verkligen satsa.
Hoppsan, långt inlägg där.
Tack för din kommentar Johan! Det var enligt min mening kloka synpunkter. Nej, polisen kan inte lösa det grundläggande problemet. Det ligger djupare. Man får jobba på flera fronter samtidigt. Jag håller med dig om att att stötta med olika aktiviteter. Jag föreslog nyligen att man kunde passa på att göra ett kulturhus när biblioteket skall byggas om eller nytt. Det skulle kanske kunna bli en naturlig mötesplats för ungdomar. Detta vet jag att fler partier har på sin agenda.
Tycker du har intressanta idéer om skolan också. Om politikerna är kloka i Mönsterås så tar de vara på dina idéer. Jag ska inte glömma dom.
Skicka en kommentar