12 juni 2009

Skolchefen backar

Skolchefen backar
Skolchefen i Mönsterås Kommun, Göran Pettersson, backar nu i frågan om vilka partier som skall få informera i skolorna. (För bakgrund se här) I ett mejl till mig skriver han:

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att partier som är representerade i kommun- och landstingsfullmäktige samt i riksdagen ska erbjudas rätt att informera i skolorna i samband med valet. Detta innebär inte att vi ska utestänga andra partier som vill komma att informera. Däremot vill nämnden att dessa ovannämnda partiers representanter ska erbjudas möjligheten att informera. Övriga får anmäla sitt intresse själva och kommer inte att utestängas från skolorna enligt JO:s yttranden och Skolverkets rekommendationer...Om diskussionen vid nämnden blev otydlig i detta sammanhang så bär jag som föredragande tjänsteman ansvaret och behov av eventuellt förtydligande kommer att aktualiseras vid kommande nämndsammanträde.

Skolchefen tar alltså på sig ansvaret för den otillräckliga formuleringen från Barn- och Utbildningsnämnden. En inte allt för djärv gissning är att skolchefen hade velat ordna upp det här internt. I Mönsterås Kommun är man alltid rädd för offentliggöranden.

Efterhandskonstruktion?
Men ändå kan jag inte se skolchefens ord annat än som en efterhandskonstruktion. I formuleringen från BUN står det ju tydligt att De partier som är representerade i riksdag, Kalmar läns landsting och Mönsterås kommun erbjuds rätt att ge politisk information i skolan. Jag tror de flesta människor skulle tolka det som att andra partier inte inkluderas i denna rätt.

Vem bestämmer egentligen?
En annan fråga som aktualiseras av detta fall är hur pass beroende politikerna i BUN är av skolchefen. BUNs beslut byggde ju på underlag från skolchefen. Om skolchefen gör fel eller är otydlig så fattar BUN direkt fel eller olyckligt formulerade beslut rakt av. Skolchefen är faktiskt tjänsteman och skall genomföra det han fått mandat av politikerna att genomföra. Nu får man en känsla av att den maktfördelningen inte är självklar.