1 juli 2009

17-årig feriearbetare tog eget initiativ och gick ut med dement man

Feriearbetare gick ut med dement man
En 17-årig tjej, som feriearbetar på ett äldreboende i Mönsterås Kommun, gick ut med en dement man utan att meddela personalen. Personalen slog larm när man upptäckte att mannen var borta. Om detta kan man läsa i dagens Barometern/OT och Östran.

Tjejen gjorde inget fel - tvärtom!
Nu frågar sig förstås vän av ordning vad som egentligen är det konstiga i historien? Ingen skugga ska ju falla över den 17-åriga tjejen. Hon gjorde ju det som ordinarie personal så sällan gör – går ut med de gamla. Hon tog eget initiativ och gjorde en utmärkt insats.

Underligheter
Dessutom verkar det som att ingen under två veckor sagt till henne att hon jobbade på en demensavdelning. Därutöver har hon inte gjort något formellt fel. Alla dementa är myndiga och har rätt att gå vart de vill. Givetvis kan det vara lämpligt att ändå meddela personalen att man går ut, men om hon inte gjorde det så har ju den ordinarie personalen eller deras chef brustit i informationen om rutinerna. Likaså kan man undra hur det kommer sig att personalen inte märkte att tjejen och den boende gick ut? Var personalen frånvarande igen? (läs om mina erfarenheter)

Nej, den 17-åriga tjejen behöver inte skämmas. Tvärtom! Hon gjorde en mycket fin insats som gick ut med den gamle mannen. Däremot får nog personal och ansvarig chef ta sig en funderare på rutiner och egen närvaro. För det är väl inte så att ansvariga är rädda för att dementa skall bli vana vid att få gå ut?

Läs även

20 kommentarer:

Hanna sa...

Tycker du inte att det är lite konstigt att efter ha jobbat två veckor och inte märkt att de är dementa. Sånt märker man ganska tydligt.

Anonym sa...

Tyckerdu inte att det är ännu mer konstigt att ingen upplyst om det då?
Tycker du att det är ett skäl till inlåsning att bli gammal??

Jonny sa...

Dement eller inte, så är det inte alltid så lätt att märka. Många dementa är klara periodvis. Hur eller hur så är dementa inte omyndigförklarade och har rätt att få komma ut. Hon gjorde en riktig välgärning!

Hanna sa...

Man märker på äldre om de är dementa. Jag jobbade som feriearbetare på ett äldreboende förra sommaren. Personalen upplyste mig om vad de äldre va för sjuka och det fanns de som va dementa så också. Även om personalen inte upplyste mig om att det fanns dementa så märkte jag det. Personalen bad mig om att gå ut med de äldre för den delen också, och det gjorde jag.

Anna sa...

Bra Hanna!
Men grejen är nog inte vad denna feriearbetare fattade eller inte utan att dom har skyldighet att ta hand om både henne(upplysa o behandla väl)o dom som bor där
Om man inte pratar med sina vikarier hur behandlar man brukarna då???

Jonny sa...

Hanna: Ok, bra av dig att du såg det. Alla har kanske inte den blicken. Men tjejen som tog ut mannen gjorde ändå rätt som jag ser det. Vare sig man är dement eller inte så är man myndig och har rätt att få komma ut utan att fråga om lov.

Hanna sa...

Det handlar inte om att se eller höra. Om man pratar och håller sig uppdaterad om hur de äldre beter sig så märker man det ganska fort.
Det är klart att tjejen gjorde rätt som gick ut med honom. Men jag måste ändå säga att man ska meddela personal eller andra som jobbar inom byggnaden på något sätt, alltså med de äldre. Det finns alltid någon till hands som sedan kan meddela avdelningen att dem är ute en sväng. Skriv en lapp eller vad som helst, bara personalen får reda på det när de är färdiga med det de har gjort. Personalen undrar ju vart de tar vägen och det är självklart att dem vill veta när någon är borta som de inte vet om.

Anna sa...

Det är bra att du hade en bra upplevelse av din tid som praktikant Hanna Om du läser artikeln en gång till gällde klagomålet
1 Att man har praktikanter(självklart o på dom ska man inte lägga ett ansvar att fungera fullt ut som ordinarie personal)
Nästa år kan hon vara ordinarie vikarie
2 Det olämpliga i att hon gick ut med en Dement
Varför det skulle vara speciellt farligt vet i gudarna?

Jonny sa...

Min fru som har erfarenhet från området säger att man långt ifrån alltid kan märka om någon är dement.

Men kanske att man noterar det efter två veckor, kan man ju tro. Jag vet inte. Jag har själv mött människor som agerat helt klart, men som sedan har visat sig vara dementa.

Sedan bör man nog meddela innan man går iväg, men den rutinen är inte given eftersom dementa är myndiga och får gå vart de vill. Sedan är min erfarenhet att det inte alls alltid finns någon man kan säga till eller meddela sig med. Gamla dementa skall inte behandlas som boskap som man måste ha koll på in absurdum. Bara detta att man låser avdelningarna måste vara ett gränsfall till vad som är lämpligt.

Anonym sa...

Till Jonny:
Vadå boskap, nej nu får du ge dig! Är det bättre att de dementa släpps ut vind för våg då tycker du? Ja, då kan ju personalen gå hem för dom bryr sig ju ändå inte enligt dig. Är det bättre det blir som med mannen som försvann här i Mönsterås för en tid sedan, han har väl inte hittats än. Kom tillbaka till verkligheten!!

Jonny sa...

Tyvärr har många i Sverige vant sig vid att det är ok att dementa spärras in på låsta avdelningar fast de inte är omyndiga. Det man vänjer sig vid framstår snart som normalt.

Det finns andra sätt att ha lite koll på de dementa. Men som vanligt vill man inte satsa de pengarna på de äldre. Personalen bryr sig nog i regel, men när man inte får resurser så infinner sig förstås med tiden en viss uppgivenhet.

Jag har sett hur det kan gå till på äldreboenden i Mönsterås. Och det var ingen vacker syn där de dementa fick lämna sina rum för frukost först framåt 11.00, frånvarande personal etc. De gjorde väl vad de kunde utifrån de resurser som fanns.

Anna sa...

Till Anonym!
Ibland försvinner människor av helt fri vilja o ibland pga förvirring så är det bara
Dock saknade man inte en feriearbetare också?
Hur kom det sig att denne inte hade en kontaktperson som brukligt är?
Eftersom alla i Sverige boende individer är myndiga idag enl lag har Jonny faktiskt helt rätt
Den äldre mannen har rätt att gå på promenad med vem han vill o när han önskar

Hanna sa...

Jag håller helt med anonym.
De kommer dit för att få hjälp med det de behöver. Det är klart man måste meddela personal om man lämnar byggnaden med en äldre. Man går inte ut utan att ha sagt till. Även om det är en dement eller inte så ska man meddela. Hur svårt kan det va?

Det där med frukosten. Det finns många som ska upp och inte kan ta sig upp själva, de behöver duscha, gå på toaletten och det finns andra saker som ska göras. Hur tror du att de ska hinna med att ge dem frukost innan det om det är mellan 11-15 st som bor på en avdelning och många kanske inte kan göra allt själva?

Jonny sa...

Hanna: Ja då är vi överens. Det är förstås bristande resurser och inte personalens ovilja som gör att de äldre ibland inte får frukost förrän framemot kl 11. På andra avdelningar fungerade det bättre och där fick de frukost vid 8-9-tiden. Därmed avslutar jag min del av meningsutbytet och tackar alla som har deltagit. Ni får ju gärna fortsätta utan mig om ni vill

Cia sa...

Man undrar hur lång nattfastan blir om man får sin frukost vid elvatiden på förmiddagen?
Den äldre har kanske fått sin lilla kvällsmörgås vid åttatiden på kvällen eller tidigare beroende på när man har blivit lagd för natten.
Inte undra på att många äldre är underviktiga.
Och ja, det finns mycket att göra på en avdelning på morgonen men med lite enkel planering kan det flyta på bättre. Till exempel behöver alla inte helduschas före frukost.
Kanske kan vissa äldre duschas efteråt..om nu inte alla på avdelningen är rektalinkontinenta, men om det är enbart urininkontinens så kan man snabbt tvätta damen eller herren i fråga med tvättlappar och lotsa med morgonrocken på till frukost och dusch efteråt.
Efter frukost är det alltid lungnare och många saker kan man göra mer i lugn och ro...

Anna sa...

Intressant hur kom ni in på frukost???
Jag utgår från att tjejen inte ryckte farbrorn ur sängen o rövade ut honnom i pyamas utan att han ätit frukost
Skulle det nu vara så att han inte fått frukost förrän 11 så var han dessutom ganska mätt o behövde nödvändigtvis inte äta vid 12(Men artikeln handlade egentligen om det olämpliga i att små feriearbetare tar med sig Dementa ut på promenad)

Anonym sa...

Olämpliga i att feriearbetare går ut med en demenssjuk person...vad är det olämpliga med det?..får inte personer med demenssjukdom gå ut, eller?
Det är väl bara roligt att olika generationer träffas.

Marie sa...

Herre Gud vilken storm i ett vattenglas! Jag tror inte att alla 17 åringar, eller en del andra heller vet vad demens är eller hur man kan bete sig som dement. Det är inte självklart - därför måste ju alla även sommarjobbare få veta vad som gäller. Tycker ändå att sommarjobbaren tog ett mycket fint initiativ, guldstjärnor till dig - en sån människa vill jag också träffa om jag hamnar på ett sådant boende. Lycka till i framtiden! (om du läser detta)

inger sa...

"Kommer upp till frukost klockan 11". Vem har sagt att de inte fått frukost redan? De kanske har fått frukost i sängen? Så brukar vi göra. De som inte kan äta själva och sitter i HD-stol, kan alltså inte ta sig fram själva, kan få gröt och morgonmedicin i sängen och sedan stiga upp till lunch kl 11. Sedan kan man fråga sig vad dessa människor gör på ett demensboende... De är inte oroliga eller springiga, de förstör inte dörrar för att ta sig ut. Men det finns ingen långvård längre, och anhöriga säger nej till flytt. / uska på gruppboende för dementa.

Jonny sa...

Tack för din kommentar Inger! Nej, de hade inte fått frukost. De leddes direkt till frukostbordet.