16 juli 2009

Sista gången jag hjälpte Barometern/OT

Råttartikeln
Häromdagen skrev jag en liten artikel om råttor som tagit sig in i en radhuslänga i Mölstad och orsakat stank. Ingen stor nyhet, men angeläget för den som drabbas och betalar höga hyror. Jag tog också ett foto på en död råtta.

Barometern/OT ville använda mitt foto
Någon dag senare hörde Barometern/OT´s vikarierande journalist Anders G Bergquist av sig och undrade om han fick använda mitt foto på råttan för en artikel. Jag försöker vara generös med sådant, så jag svarade att det gick bra. Mitt enda krav var att jag angavs som fotograf. Så utlovades.

Barometern/OT bröt sitt löfte
Igår lades artikeln ut på tidningens nätupplaga. Idag skulle den ha kommit i tidningen, vilket den inte gjorde. Däremot låg artikeln kvar på nätet med mitt foto, utan namngiven fotograf.

Jag skrev och påtalade löftesbrottet för tidningen som då tog bort hela artikeln. Samtidigt fick jag besked från nyhetschefen Birgitta Hultman att Anders artikel inte skulle publiceras. När jag frågade om det berodde på att han i artikeln hänvisade till Mönsteråsbloggen, fick jag bara till svar att nyhetschefen gjort bedömningen att den inte skulle publiceras.

Varför fick Anders inte publicera sin artikel?
Jag lägger mig inte i tidningarnas nyhetsbedömning. Jag har full förståelse för om redaktionen inte prioriterar en råtthistoria om det är utrymmesbrist, även om det egentligen är en mer angelägen artikel än man först kan tro eftersom enskilda människor drabbas. Men jag misstänker att orsaken är en annan. Det sågs nog inte med blida ögon att Anders hänvisade till en blogg som källa för sin artikel.

Det är bara några dagar sedan som en journalist försäkrade för mig att inga chefer lägger sig i vad de skriver om. Här har vi uppenbarligen ett bevis på motsatsen. En nyhetschef gjorde bedömningen att Anders artikel inte skulle publiceras.

Sista gången jag samarbetade med Barometern/OT
Detta var sista gången jag samarbetade med Barometern/OT. Först bryter de avtalet och lägger ut min bild utan att ange mig som fotograf. Sedan beslutar nyhetschefen att inte publicera Anders artikel, utan att ange skälet. Därmed kvarstår min misstanke att det var Anders hänvisning till Mönsteråsbloggen som inte föll nyhetschefen i smaken. En tidning som går in och styr enskilda journalisters arbete på det sättet vill jag inte stödja.

Prenumerationen hänger också löst.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Johnny, jag kommer tyvärr sluta läsa din blogg nu. Jag tycker att den har fått en tråkig ton den senaste tiden. Förut har jag läst den regelbundet tack vare dina historier om Mönsterås, men nu tycker jag att du har spårat ur och mest ägnar dig åt angrepp. Det känns som att det ligger en bitterhet bakom från din sida, att du verkligen letar fel på personer och det de gör. Livet är för kort för att vara så bitter på samhället som du är. Tycker att du hakar upp dig på små detaljer som om hundra år faktiskt inte spelar någon roll alls. Försök ha lite överseende med dina medmänniskors brister och var lite generös mot omgivningen så får du säkert ett helt annat bemötande tillbaka.

Anonym sa...

Instämmer med föregående talare. Det är inte roligt att hela tiden läsa om alla angrepp till höger och vänster.

Jonny sa...

Min ton och min blogg är som den alltid har varit. Den utgör en blandning av lokalhistoria, fotboll, dagsaktuella ämnen och kritisk granskning. Allt kryddat med lite svart humor. Nu senast har jag granskat lokalpressen, vilket alla inte har uppskattat. Sådant är livet. Man kan inte vara alla till lags. Vissa läsare försvinner, andra tillkommer. Jag kan inte anpassa mig till andras förväntningar. Någon ny ton är det dock inte. Jag har alltid haft en mörk underton i det jag skriver, även om jag skulle tro att ca 50% av mina inlägg är lokalhistoria. Så sent som idag har jag skrivit två lokalhistoriska artiklar som väntar på publicering. Men herregud, om ni inte är nöjda, så finns det ungefär 59 999 andra bloggare i Sverige som inte är så gnälliga. Tack för den tid ni har följt mig. Tråkigt bara att ni är anonyma. Jag straffar ingen som säger sin mening.

Björn Olsson sa...

Hej Jonny
Jag håller inte med de två anonyma inläggen, fortsätt som tidigare. Jag kommer i alla fall att fortsätta att läsa din blogg.

Anonym sa...

Jonny: Jag kommer att fortsätta läsa din blogg och rekommendera den för vänner.

Anonym: du skriver att Jonny letar fel, men du gör ju samma sak genom att kritisera. Hans kritiska granskning är ju nåt som inte spelar nån roll om 100 år enligt dig så varför haka på det? Det som enligt dig är små detaljer kan göra en stor verkan i samhället. Tänk på David och Goliat. Jag har dessutom mött Jonny vid ett par tillfällen och det var en väldigt trevlig och generös person som vågar säga vad han anser om saker och ting.
Cia

Jonny sa...

Tack Björn och Cia! Stöd är alltid välkommet. Min "nya" ton upptäcktes visst så fort jag började granska lokalpressen. Jag har ju alltid varit en svartklädd mörkerman uppväxt med The Smiths och The Cure. Någon gång har jag tänkt tanken att dela upp bloggen i två bloggar så att de lokalhistoriskt intresserade som inte gillar mina politiska texter får vad dom vill ha, och tvärtom. Men nej, det får förbli som det är.

Åsa Borefur sa...

Jag tycker också att du ska fortsätta som tidigare. Det är alltid intressant att få synpunkter på det man gör.
Åsa Borefur, Barometern-OT

Anders G Bergquist sa...

Vill bara säga att det inte var medvetet som bylinen på Jonnys bild föll bort. Jag indexerare med honom som fotograf, men detta kom tyvärr inte med på nätet, vilket vi beklagar.
Det är inte på grund av en ogin inställning mot bloggar som artikeln om råttorna inte kom i papperstidningen och det var ett helt vanligt utgivarbeslut i likhet med många, många andra som fattas på en tidning varje dag.

Med detta sagt vill jag poängtera att i varje fall jag kommer att fortsätta läsa Mönsteråsbloggen.
MVH
Anders G Bergquist

Kenneth M Forsberg sa...

När något i skift väcker starka reaktioner, är det något viktigt på gång!

Bloggen i sig och därmed författaren har blivit en maktfaktor - en väldigt nyttig sådan!

Bergquist är enormt viktig som journalist i lilla Mönsterås.Under åtskilliga år har nyhetsflödet från orten i stor utsträckning handlat om en politiker som är f.d journalist. Bergquist har modet att leta nyheter i bl.a. denna blogg. Därmed pågår ett spännande samarbete som ligger rätt i tiden och som bryter det mönster som Barometern har haft - ett mönster som inte attraherar målgruppen. Jag hoppas att detta är början på något nytt och givande. Givetvis möts både denna blogg och framförallt Bergquist, av motvind men det vore en förlust om det skulle innebära slutet för det nya och friska som håller på att ske.

Ha en fin sommar! Kenneth M Forsberg

Jonny sa...

Tack även till Åsa, Anders och Kenneth! Tack för vänliga ord! Ja, jag är inte sur så länge. Det vet ni ju vid det här laget.

Rockneby sa...

jonnnnney fortsättt skriva om fotboll! det är jätte intressant att läsa din blogg