13 september 2009

Försvunna affärer, firmor och inrättningar i Pionjärområdet - Del I - Hagagatan

Sedan man byggde hyreshusen i Pionjärområdet (i min definition omfattar det Pionjärgatan, Bryggerigatan, Hagagatan och en del av Parkgatan) på 1950-talet har husen inrymt ett antal affärer och firmor av skiftande slag. Jag påbörjar idag en kartläggning som på intet sätt är avslutad, utan mer är att betrakta som ett första spånande. Jag är tacksam för rättelser och tillägg ( namn, årtal etc). Först ut är Hagagatan.

Arne Redborns skrivarbyrå (nr 1 på kartan nedan)
I hyreshuset närmast efter "Sotarns" (Hagagatan 3) hade Arne Redborn en skrivarbyrå i källarplanet när jag var barn. Eftersom jag och min kamrat Peo var frimärkssamlare, så brukade vi vara där och leta efter frimärken i hans soptunna. Arne blev lite arg när han avslöjade oss, men höll sedan en lång initierad utläggning om frimärken. Ganska snabbt slog humöret om till det bättre och han lovade att ta med "ettöres, tvåöres, treöres och femöres". Jag vill minnas att han höll sitt löfte och att några av mina gamla frimärken från sekelskiftet 1900 kommer från Arne Redborn.


Där nere, troligen i den högra lokalen, låg Arne Redborns skrivarbyrå.


Längst bort vid muren fanns då en trappa.

Harrys snabbköp (nr 2 på kartan)
I efterföljande hus (Hagagatan 5) låg en period, troligen mitten-slutet av 1950-talet, en livsmedelsbutik som sannolikt hette Harrys snabbköp. Förmodligen klarade den inte av konkurrensen från Torghallen som stod färdig 1959. På 1980-talet låg vad som förmodligen var Mönsterås första hälsokostbutik i detta hus.

Harrys snabbköp låg i huset där handikappcentret Svanen idag har sina lokaler.

Borgs konditori och Strumptjänst (nr 3 på kartan)
Därefter följer Hagagatan 7 som gränsar till Bryggerigatan. Två av affärslokalerna i söder ligger i källarplan med ingång företrädelsevis från Hagagatan. I den vänstra lokalen hade till för ett par år sedan Hamid sin frisersalong. I samma lokal låg vid 1950-talets slut och långt in på 1960-talet Borgs konditori, innan det flyttade ner till Åsevadsområdet.

I lokalen bredvid fanns längre tillbaka (1960-tal?) en affär för damunderkläder kallad "Strumptjänst". De hade även en strumpautomat på trappväggen utanför som jag har ett svagt minne av från min barndom. Automaten satt kvar länge efter att affären hade försvunnit. Jag minns att min bror ramlade ner från den när han var liten i början av 1980-talet och slog sig halvt fördärvad. Min mor påtalade detta för Mönsterås Bostäder som först vägrade ta bort automaten med hänvisning till att väggen då skulle bli så ful. Men efter lite övertalning försvann den visst.


Där nere låg Borgs konditori och Strumptjänst.


Vid trappväggen kan man se spåren av den gamla strumpautomaten.

Folktandvård, vårdcentral och Ivans skomakeri (nr 4 på kartan)
Om vi nu går tillbaka och börjar om på andra sidan Hagagatan, så kan jag inte erinra mig några affärer på den sidan. Däremot hade Folktandvården sin ingång på södra gaveln vid Hagagatan 4 (se mina hemska minnen därifrån här). Vårdcentralen hade sin ingång på norra sidan och låg sannolikt kvar där till början av 1980-talet. Därefter flyttade Mönsterås Bostäder in med sina kontorslokaler och de fanns kvar till för några år sedan. Ivans skomakeri lär också ha haft ett litet källarutrymme i huset innan han flyttade till en skrubb i samma hus som Verners husgeråd och därefter till villan på Parkgatan.


Här kan vi se spåren efter ingången till Folktandvården.

Lekskolan (nr 5 på kartan)
Därefter följer huset där jag gick i lekskola som barn. Där fanns två avdelningar – Blåklockan till vänster och Gullvivan till höger. Jag gick i Gullvivan. Varje dag läsåret 1973/1974 gick jag vägen från Torget 8 ner till lekskolan. Innan den öppnade samlades vi alltid på grusplanen, där parkeringen idag ligger, för lekar och springtävlingar. I min grupp fanns en väldigt snabb kille som alltid ville bevisa sin fenomenala duktighet genom att besegra mig i springtävling. Sträckan var fram- och tillbaka mellan gavlarna till Hagagatan 4 och Hagagatan 8. Men så en dag hade jag fått nya skor..och trot eller ej...jag vann med de nya skorna. Gissa om grabben blev snopen. Lekskolan har sedermera utvecklats till ett dagis som fick överta namnet Blåklockan. Gullvivans avdelning heter numera Elefanten och gamla Blåklockans avdelning heter Myran.


Gamla lekskolan på Hagagatan.

Klubblokal (nr 6 på kartan)
Från Hagagatan 8 har jag inga särskilda minnen, även om jag tror att Mönsterås GoIF hade en klubblokal i hörnkällaren där under många år.

I övrigt kan väl avslöjas att källaren till Hagagatan 3 var en av de mer välbesökta under min barndom. Jag vill till och med minnas att där fanns en bastu.
























Karta som visar Hagagatan. Se numrering ovan.

Tack till Bert som delgav mig sina minnen! Tack även till min mor Solvig Nilsson som också hade en del hågkomster.

Nästa del handlar om Bryggerigatan och Pionjärgatan.

9 kommentarer:

Jimmy sa...

Men va sköjj jag har bott i 7:an,om jag inte minns fel var det bara treor & enrummare och rejäla trappavsatser.

Jonny sa...

Så är det nog. Jag minns ettorna i det huset. Först en hall, köket låg tidigt till vänster och efter hallen ett stort fint vardagsrum med bland annat fina småfönster. I många av de andra husen förlades ju ettorna längst upp. Det fanns till och med ettor utan dusch, och utan kokvrå.

Bert sa...

Jo, GIF hade sin klubblokal där du placerat den fram till färdigställandet av det nya klubbhuset. Minns att vi som var med i GIF:s pojk och juniorlag samlades där inför avresorna när vi skulle spela bortamatcher.

Bastun i källaren i fastigheten Hagagatan 3 var i bruk tills för något år sedan.
Varför inte köra igång bastun igen med prattema på historier och berättelser från dessa kvarter.

Jonny sa...

Det visste jag inte Bert, att du hade lirat fotboll! Kul!

Bra idé om bastun.

Bert sa...

Jodå, jag var odinarie högerback i GIF:s fotbollspojklag 1 - 3 runt mitten och fram till slutet av 1960-talet, spelade också några matcher i juniorlaget.
Likaså var jag back i GIF:s pojklag i Bandy under samma period.

Jag slutade med forbollen och bandyn då jag inte var talangfull nog för att fortsätta upp i A-lagen.

Ihpe sa...

Innovationen snabbköp hette nog Harrys, inte Harryssons! Det var nog kring mitten av 50-talet som man under några år rönte stor framgång. Då hade redan tidigare den driftige innehavaren av Specerihörnan, övergått till att leverera utrustning och parafernalia till allehanda festaktiviteter!

Jonny sa...

Tack Ihpe! Det ska jag rätta till! Du verkar väl insatt som även känner till Specerihörnan.

Ihpe sa...

Förmodligen hette innehavaren av Harrys snabbköp Harry Arvidsson. Hans startade och drev snabbköpet några få år. Han hade en son, som jag tror hette Leif och borde varit född samma år som jag, 1942.

Specerihörnan drevs, förmodligen från någon gång på 40-talet, av den driftige Gösta Sundin. Själva huset där Hörnan låg är ju idag hotell av hygglig kvalitet med mysfaktor, men själva fastigheten ruvar nog på en hel del intressant historia.

Sönerna Alf och Ulf bildade i början av 50-talet en egen idrottsförening, som kallades Flatens (möjligen Fladens) IF. Jag kommer ihåg en bortamatch i fotboll, där vi ljög om vår ålder för att kunna ta oss till Skorpetorp på barnbiljett!

Jonny sa...

Tack, det var intressant och nöjsam läsning! Så Flatens IF hade Mönsterås som bas?