26 oktober 2009

Drömmen om en snacksfri vardag


Sug efter ostbågar botas inte med morötter dippade i avokado och vitlökssjox. (Fritt foto från Fotoakuten)



Ibland är det skönt att lämna Mönsterås bakom sig och skriva om något annat. Som suget efter chips och ostbågar, till exempel.

Stackars Stefan hade problem med snacks och skrev till Svenska Dagbladet för att få råd om hur kan kunde dämpa suget. Expertisen Frida var inte nödbedd. För att göra en lång historia kort gick svaret ut på att 1. Äta regelbundet utan för lång tid mellan måltiderna. 2. Ersätta chips och ostbågar med annat gotti gotti. För visst tycker hon att stackars Stefan kan festa till det ibland med lite snacks. Hon föreslår Edamamebönor med skal (=Sojabönor), eller varför inte morötter dippade i avokado- och vitlökssörja. Mums…eller? Nä!

Frida kan rimligtvis inte själv tro på dessa idéer. Alla som någon gång har känt suget efter knastriga oljeimpregnerade chips eller gulspröda ostpulverbeströdda ostbågar låter sig inte luras av sojabönor eller morötter i vitlöksjox. Det är så nära förolämpning man kan komma.

Men det finns ett rätt, låt vara något kärvare, svar som Stefan borde ha fått – suget dämpas inte med mindre än att du äter chips eller ostbågar. Vill du inte det får du lida eller skaffa dig karaktär. Det ska jag göra.

Inga kommentarer: