9 oktober 2009

Grattis Ljungbyholms GoIF och Hossmo BK - ni är bäst på att markera emot droger på era hemsidor

Idrottsföreningarna - hemsidan - antidrogpolicyn
Hur många av de fotbollsklubbar som spelade i div 5 sydöstra + övriga kommunala lag + Kalmar FF har en tydlig anti-drogpolicy synlig på sin hemsida? Avsaknad av policy på hemsidan betyder förstås inte att föreningen inte jobbar aktivt emot droger. Men det man väljer att visa på sin hemsida säger ändå något om prioritering och hur man hänger med i informationssamhället. Hemsidan är för många den första kontakten med en förening och förmedlar det första intrycket. Nu handlar det ju om småklubbar och man kan kanske inte kräva för mycket, men i de fall man har en hemsida så kan det ju inte vara så svårt att lägga ut en länk till sin drogpolicy.

Grattis Ljungbyholms GoIF och Hossmo BK
Bästa hemsidor i detta avseende hade Ljungbyholms GoIF och Hossmo BK. Grattis! Föreningarna i Mönsterås Kommun ligger än så länge på efterkälken med hemsideinformationen.

Säker och Trygg förening
Några av föreningarna i Kalmar Kommun är med i något som heter ”Säker och Trygg förening” – en slags kvalitetsmärkning för barn- och ungdomsverksamhet som även markerar emot droger och doping. Ett utmärkt sätt att skapa trygghet, samtidigt som certifieringen kan användas i föreningens marknadsföring. Vore inte det något för flera föreningar att satsa på.

Föreningar med tydlig information
Hossmo BK – certifierad förening i ”Säker och Trygg förening” som bland annat innebär tydlig markering emot droger och doping och innebär en kvalitetsmärkning för barn- och ungdomsverksamhet. Logon syns tydligt på föreningens hemsida. I föreningens verksamhetsplan som också kan nås via hemsidan betonas att ”Tobak, snus, dopning och alkohol hör INTE ihop med idrott”.

Ljungbyholms GoIF – med i ”Säker och Trygg förening”, se Hossmo ovan. Man kan även ladda ner föräldrabroschyr med tydlig information om detta både vad gäller nikotin, alkohol och illegala droger, se dokumentet här.

Kalmar FF – hittar ingen policy på förstasidan. Går man däremot till Kalmar FF Ungdom så ser man att man är med i ”Säker och Trygg förening”.

Föreningar som saknar information, men som är med i ”Säker och Trygg förening”.
Möre BK (gamla hemsidan) – med i ”Säker och Trygg förening”, se Hossmo ovan.
Möre BK (nya hemsidan) – hittar ingen policy om någonting, men föreningen är med i "Säker och Trygg förening”. Troligen har man inte hunnit lägga ut logon än på nya hemsidan.

Rockneby IK – hittar ingen policy om någonting. Men enligt ”Säker och Trygg förenings” hemsida är föreningen med där. Konstigt att man inte vill markera det på sin hemsida.

Övriga
Trekantens IF – hittar ingen policy om någonting.
Torsås GoIF – hittar ingen policy om någonting.
Mörbylånga GoIF – hittar ingen policy om någonting.
Mönsterås GoIF – hittar ingen policy om droger. Däremot har man arbetat fram en policy om alkohol och illegala droger, och vad jag förstod kommer man att länka till den från hemsidan när allt är färdigt.
IFK Påryd – hittar ingen policy om någonting.
Tvärskogs IF och här – hittar ingen policy om någonting. Noterar bara att 3 av de 37 spelarna i herrtruppen anger någon alkoholhaltig dryck som favoritdryck.
Söderåkra AIK – hittar ingen policy om någonting.
IF Stjärnan – hittar ingen policy om någonting.
Blomstermåla IK – hittar ingen policy om någonting på förstasidan. Klickar man sig lite inåt till riktlinjer ungdom nämns inte alkohol eller droger alls, även om man betonar att man skall vara en förebild både internt och externt.
Timmernabbens IF – hittar ingen policy på förstasidan. Klickar man vidare till ungdomslag och riktlinjer så framgår det att man ”Arbetar för att hålla vår fotboll drogfri”.
Fliseryds IF – hittar ingen policy om någonting.

Fördjupning
Nu fördjupar jag och går jag vidare med följande frågor till de föreningar som inte har varit tydliga på sina hemsidor:
Arbetar ni emot droger i er förening – legala såväl som illegala?
Hur arbetar ni i så fall?
Borde ni inte lägga ut en länk till er policy i dessa frågor på er hemsida?

Inga kommentarer: