8 oktober 2009

Mönsterås GoIF tar helt avstånd illegala droger – ny tydlig anti-drog policy på gång

Mitt möte med delar av Mönsterås GoIF´s styrelse ikväll gav flera positiva svar.

1. Föreningen ser allvarligt på det inträffade och kommer att föra samtal
För det första ser klubben mycket allvarligt på att en högt uppsatt ledamot i en av klubbens sektioner och en spelare har varit med i en offentlig Facebook-grupp som vill legalisera cannabis. De kommer att föra samtal med personerna ifråga.
Min kommentar: Mycket bra. Det är just det jag har tyckt är lämpligt. Mer än så behövs inte eftersom personerna lämnat gruppen och i övrigt gör ett väldigt bra jobb i föreningen. På så sätt markerar föreningen vad som kan förväntas, samtidigt som man visar att en liberal drogsyn inte på något sätt genomsyrar föreningen.

2. En ny tydlig anti-drog policy
För det andra har Mönsterås GoIF utarbetat en snart färdig verksamhetsplan som bland annat innehåller en policy om alkohol och droger. Från början tog den bara upp alkohol, men efter denna episod kommer man även att ta med en formulering om illegala droger. Den här tråkiga händelsen har alltså medfört något gott.

Alkoholpolicyn är densamma som Svenska fotbollsförbundets alkoholpolitiska riktlinjer och lyder: Inga alkoholdrycker ska förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med fotbollsverksamhet för barn och ungdomar – tex under träningsläger och matcher eller resor till och från dessa.
Min kommentar: Bra. Det är ungefär så långt man kan gå när det gäller legala droger.

Policyn gentemot illegala droger lyder (med reservation för viss finjustering):
MGIF tar dessutom avstånd från all form av illegala droger. Både i form av användning och positivt spridande av information om illegala droger.
Min kommentar: Utmärkt att föreningen antar en formulering även gentemot illegala droger.

3. Information om drogers skadeverkningar
Föreningen arbetar kontinuerligt med information om drogers skadeverkningar och risker. Om detta har jag skrivit tidigare (se här).

Avslutande ord
Därmed går denna historia mot sitt slut. Man skall alltid försöka vända det onda till något gott. Det har varit några jobbiga dagar rent känslomässigt, vilket förstås återspeglas här och var i mina inlägg (jag är bloggare, inte journalist). Men jag tror det är bra att historien inte tystades ner. Om detta inte hade offentliggjorts så hade medlemskapet på facebookgruppen fortsatt att ställa till skada, samtidigt som policyn gentemot illegala droger aldrig hade formulerats. Med en stark anti-drogpolicy så kommer detta på sikt att stärka Mönsterås GoIF.

För egen del? Jo, GoIF hanterade frågan på ett hedervärt sätt. Ett tag trodde jag inte att det skulle bli så. Jag kommer därför att följa laget och gå på matcherna även i framtiden och dottern får börja med fotboll. Min personliga popularitet lär ha dalat avsevärt, även om jag blev trevligt bemött av styrelseledamöterna. Men jag är ju inte särskilt intressant i sammanhanget och det finns ju gott om sittplatser på IP.

Skönt att få fundera på fotboll igen. Det är ju det man vill.

Den nya verksamhetsplanen lär jag återkomma till när den är helt färdig.

Inga kommentarer: