7 oktober 2009

Mönsterås GoIF arbetar också emot droger

Inledning
I en artikelserie har jag tagit upp problematiken idrott och droger. Bakgrunden är att jag upptäckte att en spelare och en styrelseledamot i en av Mönsterås GoIF´s sektioner var medlemmar i en Facebookgrupp som vill legalisera cannabis. Jag har i flera artiklar skrivit om detta, men också lyft frågan till en mer principiell nivå om vad man kan förvänta sig av samstämmighet mellan föreningens värderingar och det man offentligt står för och agerar efter i sitt privatliv. Jag har också valt att inte samarbeta med Mönsterås GoIF förrän föreningen tagit tag i frågan (samtalat med de berörda och blivit tydligare med föreningens policy). Tyvärr har jag fått signaler som antyder att man inte tar det inträffade på fullt allvar, något som förvånar mig eftersom föreningen faktiskt har tagit upp drogfrågan i olika sammanhang de senaste åren. Tillägg lite senare samma kväll: Jag har nu fått indikationer på att styrelsen trots allt tar detta på största allvar. Det blir extra möte imorgon kväll. Undertecknad kommer att medverka.


Föreläsning om droger
Jag hoppas verkligen att en majoritet av föreningens medlemmar på styrelse- och spelarnivå inte vill legalisera idag illegala droger. Mönsterås GoIF har ju förstås liksom de flesta idrottsföreningar jobbat aktivt emot droger på olika sätt. Exempelvis genom något som kallas Sammandrabbningen – en fotbollsturnering för barn där det ingår en föreläsning där man varnar för och informerar om droger. (se exempelvis en artikel en bit ner på denna sidan)Det finns även något som heter Idrottslyftet där arbete emot droger ingår.

Policy?
Mönsterås GoIF har också anslutit sig till Smålands FF´s policy i drogfrågor. När man besöker Mönsterås GoIF´s hemsida hittar jag dock inget tydligt om policy på förstasidan. Om man klickar sig vidare några sidor framåt till ledarpärm hittar jag diverse regler etc, men inget om droger. Däremot anges policy för ungdomsfotboll. Där framgår att ”Ledare, spelare, föräldrar i och runt våra lag ska uppträda på sådant sätt så att vi kan förbättra föreningens rykte. Tillsammans ska vi hjälpas åt att skapa en positiv bild av MGoIF.”

Det där var en väldigt bra formulering. Att vara med i en grupp som vill legalisera cannabis bidrar knappast till att föreningens rykte förbättras.

Det är möjligt att Mönsterås GoIF någonstans på sin hemsida har en policy utlagd om droger, men jag är inte förmögen att hitta den. Den borde kanske ligga på förstasidan för att markera att detta är något man tycker är viktigt.

På en sida i ledarpärmen står det: "Ibland kan det faktiskt vara så att föreningen har en policy eller ett regelverk som man inte alltid står för, men man kan behöva försvara det ändå för att helheten ska fungera."

Något att fundera på kanske.

4 kommentarer:

w/o label sa...

har du tänkt på att man kan vara för en legalisering av cannabis samtidigt som man är emot användning av cannabis i idrottsföreningen

man kan ju tycka att det inte ska vara olagligt att använda cannabis men fortfarande tycka att det inte ska vara tillåtet att använda cannabis i idrottsföreningen

Jonny sa...

Jo, jag har tänkt på det och tycker det är väldigt olämpligt och oseriöst. I sådana viktiga frågor är det väldigt viktigt att man har föreningens värderingar även privat. Man är trots allt föredöme för barn och ungdomar. Jag har skrivit om det också. Man bör inte vara med i en nykterhetsförening och agera för alkohol på tid utanför föreningslivet etc etc.

w/o label sa...

ja men bara för att man är för en legalisering behöver man inte tycka om bruket eller ens vara för bruket av drogen

ungefär som att tycka att rökning av tobak är dåligt men ändå inte vilja att det ska förbjudas

förstår du vad jag menar?

Jonny sa...

Jo, rent teoretiskt så kan man förstås ha någon slags allmän liberalism som drivkraft mer än en drivkraft för drogen i sig. Jag tror dock den hållningen är ganska ovanlig. Problemet här är ju att de flesta hur eller hur skulle tolka det som att man är positiv till drogen, alternativt naiv vad gäller legaliseringens konsekvenser för hälsan.