8 oktober 2009

Mönsterås skolor bland de sämsta i landet – Patric Petersson (C) verkar inte ta undersökningen på allvar.

Mönsterås skolor bland de sämsta i landet
Mönsterås skolor rankas bland de sämsta i landet (plats 253 av 290), enligt Lärarförbundets nypublicerade undersökning. Flera aspekter har undersökts och sämst betyg får Mönsterås för resurser i undervisningen där man ligger femma från slutet. Även vad gäller lärarlöner ligger Mönsterås riktigt illa till. (se vidare i Barometern/OT, och här och här,)

Vi har länge sett varthän det barkar
Jag har vid flera tillfällen lyft frågan om skolorna i Mönsterås och påpekat att det är ett försummat område. För detta påstående har jag fått en del klander, även om många lärare har instämt i kritiken. Men nu ser vi klart och tydligt hur läget är. Det är ingen tillfällighet att Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti hela tiden har haft skolan som en av sina viktigaste frågor inför valet 2010. Vi är många som har sett varthän det barkar och vi är uppriktigt bekymrade.

Reda ut ansvaret
Det övergripande ansvaret är politikernas och skolans ekonomiska tilldelning. Men vi kan inte heller bortse ifrån att kommunens högst betalde tjänsteman, skolchefen, har ett tjänstemannaansvar att tillsammans med rektorerna göra det bästa utifrån de ramar politikerna satt. Nu måste man göra en grundlig granskning var det brister.

Vi tänkte samma tanke
Hur ska man då gå tillväga i övrigt för att förbättra skolan? När jag skrev det här inlägget igår kväll så skrev jag: politiker borde i högre utsträckning bege sig ut till skolorna och ta reda på behoven. De som jobbar dagligen i verksamheten vet bäst. I dagens Barometern/OT säger Katarina Johansson (S): ”Vi politiker måste ut mer i verksamheten och prata med lärare….Det är där ute som kunskapen om verksamheten finns.” Bra. Vi tänkte oberoende av varandra samma tanke där.

Avslutningsvis två högst anmärkningsvärda noteringar:

Mönsterås har snålat sig till dåligt resultat
1. Grundskolan ser ut att gå fem miljoner plus i år, vilket bland annat beror på besparingar inom skolskjutsväsendet. Mönsterås Kommun har alltså på småländskt manér snålat sig till det dåliga skolresultatet. Fem miljoner motsvarar faktiskt några tjänster.

Ordföranden verkar inte ta undersökningen på allvar
2. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Patric Petersson ger inte intryck av att ta undersökningen på allvar utan poängterar bara att den är gjort utifrån lärarnas perspektiv. Ja, Patric, är inte det bra. Hade det varit bättre om den varit gjord utifrån politikernas perspektiv? Men det är väl så Centern vill ha det i Mönsterås.

Så, innan politikerna kommer med nya förslag – ut och lyssna på lärarna och barnen!

Föräldrar väljer bort Mönsterås pga skolan
Förutom att det drabbar barnen så påverkar det hela Mönsterås. Människor väljer ofta bort en kommun som har dåligt rykte vad gäller skolorna. Se exempelvis vad föräldrar har skrivt i en kommentar i Östran.

Inga kommentarer: