3 mars 2010

BP-mack från 1930-taletFör några månader sedan försökte jag kartlägga försvunna bensinmackar i Mönsterås, se här, här och här. Idag visar jag en bild på en BP-mack från 1930-talet. Jag tror att det är den som låg vid Storgatans norra del, ungefär där dagens rondell ligger, även om jag inte är helt säker. Det kan förstås ha funnits någon än mer norrut längs Storgatan. Men nog är det fälten ut mot Kråkerum man ser i bakgrunden. Längre fram byttes den gamla pumpen ut mot mer moderna.


På det här något gryniga tidningsklippet kan man skymta BP-macken i bakgrunden. Bilden är från 1969. Klicka för större format.

2 kommentarer:

Bert sa...

Härlig bild detta.
Och visst är det Kråkerumsfälten i bakgrunden, det går inte att ta miste på det.

Då har det funnits en BP mack på detta ställe från minst 1930-tal fram till en bit in på 1970-talet, klassisk mark detta.
Tankade mina bilar där fram till macken lades ner. Minns att en liter bensin kostade 90 - 95 öre i början på 70-talet. Man tankade upp för 20 kr vilket oftast räckte till en hel kvälls körningar i köpingen med omnejd.

På onsdag, fredag och lördagskvällarna körde man vanligtvis 10 till 20 rundor traden Storgatan - Häradshövdingegatan - Norra Tingsgatan - Sjögatan, oftast med avbrott för några turer förbi Nynässerveringen och vidare ut till Oknö(sommartid).
Obligatoriskt var också att köra upp framför Roxybiografen och Mönsteråsbiografens skyltfönster ett antal ggr varje visningskväll, mest då för att det samlades en del tjejer där innan bioföreställningens början.

Man tog då och då en vilopaus från rundkörandet med att man parkerade nere vid korvkiosken på sjögatan. Där satt man då oftast mumsandes på en specialare(stekt smal korv med mos, räksallad, bostongurka, senap, ketchup och lingon), drickan till denna anrättning var mestadels en eller två kalla Pucko.

Ja, där vid korvmojen satt man tittandes på de andra rundkörarna i trakten, blinkandes med extraljusen var gång de körde förbi, likaså när man mötte dem ute på köpingsrundan. Konstig nog var man nöjd med detta enformiga kvällsnöje år efter år.

Det finns fortfarande en och annan gammal rundkörare kvar från den tiden(70-tal) som parkerar sin bil utanför "Irenes" ätandes sin specialare och drickandes sin Pucko slött tittande på samma föreställning som då en gång för länge sedan.

Minns en företeelse vid dessa rundkörningar som var rent livsfarlig: när man svängde in på Norra Tingsgatan körandes öster ut och man tänkt sig fortsätta ut mot Nynäs så accelereade man maximalt för att så snabbt som möjligt kunna passera genom korsningen Sjögatan - N Tingsgatan (vid Missionskyrkan). Lustig nog inträffade det aldrig någon olycka där vad jag kan minnas. Hastigheten vid dödspassagen av denna korsning var uppskattingsvis 80-90 km/tim.

Jonny sa...

Tack för en härlig berättelse och tidsskildring från Mönsterås!