10 mars 2010

Roland Åkessons bortglömda mediabakgrund - nu används även kommunens hemsida som propagandaportal


Mönsterås kommunalråd Roland Åkesson är väldigt skicklig på att hantera media. Nu synes även kommunens hemsida ha blivit hans valplattform. En positiv nyhet för Mönsterås och så en bild på Roland bredvid. Klassisk propaganda.

Skicklig på att hantera media
Att Mönsterås Kommunalråd är väldigt skicklig på att hantera media torde väl även hans politiska motståndare tvingas erkänna. Han lyckas alltid med konststycket att förknippas med positiva nyheter om Mönsterås (oftast handlar det om diverse diffusa undersökningar om hur företag och folk trivs i kommunen). Och en gång om året, i alla fall varje valår, lyckas han få med en helt okritisk jätteartikel om sig själv. När det är något negativt så får förvaltningscheferna stå till svars, eller så skickar man fram informationschefen.

Ska kommunens hemsida vara en valplattform för Roland?
Nu senast visade en undersökning att folk verkar ganska så nöjda med att bo i Mönsterås. När detta resultat nu redovisas på kommunens hemsida, så gör man det tillsammans med ett foto på Roland Åkesson. På så sätt skall folk omedvetet förknippa trivseln med Roland Åkesson som person. Nu lär det knappast vara så att Roland själv har styrt med detta, men uppenbarligen finns det någon lojal webbredigerare som vinklar det som Roland vill. Men ska kommunens hemsida verkligen vara en valplattform för Roland?

Roland jobbade som journalist
Hur kommer det sig då att Roland hanterar media så skickligt? Vad ytterst få Mönsteråsare känner till, men som Roland aldrig har gjort någon hemlighet av, är att han innan han blev kommunalråd arbetade som journalist. Närmare bestämt på Kalmar Läns Tidning 1976-1980, och som ledarskribent fram till 1985. Där måste han förstås ha lärt sig en hel del om hur media fungerar, samtidigt som han fick många kontakter inom branschen.

"Jag älskar inte debatt"
Avslutningsvis ett citat från Roland Åkesson från en artikel i Barometern/OT 2002 som svar på frågan hur han hanterar en politisk motståndare i en debatt:
Jag älskar inte debatt. Jag är inte den som dräper någon utan försöker ha goda personliga relationer även till politiska motståndare. Det är viktigt att ha ett bra sådant klimat i en liten kommun annars fungerar det inte.

Där har vi säkert förklaringen till varför det är så få debatter i Mönsterås Kommun. Det låter ju som en sympatisk inställning, men också väldigt bekväm. Och det finns ju ingen motsättning mellan debatt och goda relationer. Jag är van vid att man tar en debatt och sedan dricker kaffe ihop.

Källa
Tvåsidorsartikel om Roland Åkesson i Barometern/OT 31/1 2002. (OBS valår)

1 kommentar:

Eje Wadebro sa...

Vi är förvånade att inte fler har reagerat på Roland Åkessons sätt att utnyttjat media. Även media (kommunens hemsida)som är skattefinasierat. Vi kan konstatera redan från 1985 direkt efter maktskiftet hur medvetet informationen från kommunen blev Rolandorienterad och hur andra partiers insatser tonades ner. Man får inte glömma att de flesta besluten sker i samförstånd, men att en person tar åt sig äran. Därför tycker jag att denna analys som finns i Jonnys blogg är mycket bra.
Vi har bra koll på vad som hänt under 25 år inom kommunen både utåt och bakom kulisserna och man ska inte underskatta vissa tjänstemäns medverkan i mediabilden.
På senare år har RÅ undvikit debatt i fullmäktige och de sista valen har det inte förekommit några valdebatter, vilket bekräftar bilden av envägskommunikation. Vi har även sett samma sak hur våra motioner förminskas och dumpas för att inte få publicitet.
Allt detta är ett bekymmer för lokaldemokratin och som vi kallar speciella förhållanden i Mönsterås kommun.

Eje Wadebro Mp