30 maj 2010

Den franske löjtnanten stack kniven i handlare Grenmans bröst - Mönsterås marknad midsommar 1745

Forna dagars marknader
Forna dagars marknader kunde vara våldsamma. Kanske kan man i det avseendet närmast jämföra dem med våra dagars rockfestivaler – angenäm för de flesta, men med tragisk utgång för några få.

I gästgivarstugan
Året var 1745. Det var midsommartid i Mönsterås och årets stora sommarmarknad var precis över. Den självklara samlingsplatsen för dem som ännu inte begivit sig hemåt var gästgivarstugan, tillika krogen, som låg på Storgatan strax söder om kyrkan (ungefär vid Hvita Hästen). Stället, som sannolikt inbringade en hel del inkomster, ägdes på 1720-talet av befallningsman Collin. Därefter av en herr Callman och på 1760-talet av Daniel Moberg.

Nu var det söndagskväll och det hade alltså anhopats en del folk som dröjt kvar. Där fanns bland andra handlanden Zakarias Grenman från Vimmerby och den franskfödde löjtnanten Joseph Le Coq. Fransmannen var anställd som dans- och fäktmästare hos major Lilliehorn på Kråkerum.

Svin
De båda männen började snart munhuggas varvid Grenman kallade löjtnanten för ”katolik” och ”fransos”, tilläggandes att så kallade man i Sverige svinen. Löjtnanten svarade då att det ”svin funnes såväl i Sverige som i Frankrike”.

Kniven i bröstet
Grenman började då skryta att han kunde slå 24 sådana som fransmannen, varpå han övergick till handgripligheter. Fransmannen drog då sin kniv och stack Grenman i bröstet så illa att han avled några dagar senare.

Inför häradsrätten i Mönsterås
Efter knivdådet lyckades löjtnanten slå sig ut och fly från Mönsterås. Han greps dock i Kalmar och ställdes inför häradsrätten i Mönsterås där han dömdes till döden för dråp. Han verkar dock ha blivit benådad från dödsstraffet – en inte allt för ovanlig åtgärd, och i det här fallet inte helt obefogat.


Del av 1700-talskarta över Mönsterås. Gästgivargården låg på tomt 29 strax söder om kyrkan, ungefär där dagens Hvita hästen ligger.

12 kommentarer:

Bert sa...

Fick den franske löjtnanten Tupp något som helst straff?
Då som nu ger svenska domstolar straffrabatt till utlänningar/invandrare/påstådda flyktingar.

Jonny sa...

Tyvärr har jag inte straffdetaljerna i historien. Han verkar dock inte ha blivit avrättad vid Kuggås. Det var ganska vanligt att man gjorde om dödsstraff i en lägre instans till mildare straff i en högre. Här råkade ju fransmannen ut för en riktig retsticka vilket säkert räknades som förmildrande.

Jonny sa...

Sannolikt fick han höga böter.

Bert sa...

Så Jonny, du ser det som en förmildrande omständighet för den mördande franske "Tuppen" att handlaren var retlig eller provocerande. Enligt dig är det då bara för den katolske franske Löjtnanten att sticka blankvapnet i bröstet på den retlige, som i detta fallet, den svenske handlaren från Vimmerby.
Din inställning till vad som kan anses som en godtagbar anledning till mord är beklämmande.
Men vad annat att förvänta sig av forna som dessa tiders lättstötta/retliga religionsfanatiker inom islam, kristendom, abortmotståndare, AFA-sossejävlar och annat dito skit som förpestar det dagliga livet för vanligt folk.
Det skulle inte förvåna mig om du Jonny anser att attackerna mot Lars Vilks, Vestergard, Theo van Goog(Gogg) mfl religionshäcklare är helt i enlighet med vad du anser är politiskt och religiöst korrekt utförda handlingar(PRK).

Det framkommer i inlägget att den franske "Tuppen" var anställd som värjfäktslärare på Kråkerum av en major Liljehorn.
Det kanske till och med var så att major Liljehorn satt i den domstol som dömde den knivstickande franske "Tuppen" först till avrättning men sedan benådade fanstyget.
Ja, det finns stora likheter med hur domstolarna då som nu agerar mot den svenska befolkningen.
Fy Fan!

Jonny sa...

Nog är det väl skillnad på ett planerat utstuderat mord och ett dråp i stridens hetta där man kanske har blivit provocerad. Jag har aldrig talat om någon ursäkt. Jag hoppas att fransmannen fick ett ordentlgit straff. Man får givetvis aldrig slå eller sticka ner någon. Jag säger bara att det finns gradskillnader i helhetsbedömningen vilket påverkar straffet. Det finns ju en straffskala.

Vad så gäller atackerna mot herr Vilks så verkar de planerade och inte sprungna ur stridens hetta. Oavsett vilket är de förstås helt oacceptabla och ett hot mot det fria ordet.

Sedan förstår jag inte riktigt din uppdelning i svenskt och utländskt här. Inför lagen är vi väl alla lika, eller?

Unknown sa...

Jag har hört talas om en fransman som någon gång tillbaka i tiden (tror att det var på 1700-talet) skulle ha begått ett brott och sedan som straff blivit utvisad ur Sverige. Jag vet ej vad brottet var.

Istället för att flytta utomlands flyttade han till Utrike, en plats i närheten av Västervik. I kyrkbokföringen står det något i stil med "avflyttad till Utrike" och man antog då att han lämnat landet.

Jag har träffat flera ättlingar till den fransmannen, men vet tyvärr inte så mycket mer... Eventuellt skulle han kanske kunna vara samma man som dräpte handlaren i Mönsterås?

Bert sa...

Nu får du fan skärpa dig Jonny, "Inför lagen är vi väl alla lika, eller", nej det är vi inte. Sverige har ett politiserat domstolsväsende som ytterst lite bryr sig om vad som står i lagboken.
Istället dömer man utifrån en praxis som varierar beroende på, det aktuella politiska läget, vem man är, vilken kulturell/religiös bakgrund man härstammar ifrån, vilken politisk, social och ekonomisk ställning man har osv.

Vad det gäller uppdelningen av utländskt och svenskt så går det knappt en dag utan att man läser om hur man på alla sätt försöker förringa de brott som invandrare begår här i Sverige.
Det för stunden mest aktuella brottsmålet som påvisar detta är mordet på 78-åriga Inger i Landskrona samt misshandeln av Ingers man, mördarfan döms i tingsrätten till ynka 22 månaders fängelse. Dessutom får fanskapet 2 mån straffrabatt på det redan ytterst låga straffet.
Som jämförelse kan vi ta det femåriga fängelsestraff som Johan af Donner fick för att ha förskingrat 7 mille från Röda Korset.
En svensk förskingrare får 5 års fängelse medans en utlänsk mördarfan får 22 minus 2 månaders fängelse för ett brutalt mord på en försvarslös 78 årig kvinna.
Sverige är sjukt så jävla sjukt!

Jonny sa...

Om en infödd svensk hade begått samma brott i Landskrona så hade han fått samma straff som libanesen. Om en invandrare hade förskingrat pengar från Röda Korset hade han fått samma straff som herr Donner. Inför lagen är vi lika.

Sedan kan man ha synpunkter på om straffen är rimliga. Tvärtom hade varit mer rimligt i mina ögon. Den som släcker ett liv bör få mycket längre straff än den som förskingrar pengar.

Bert sa...

Om det varit en 78-årig lebanesisk kvinna som blivit ihjälslagen av en infödd svensk så hade det för det första per automatik blivit bedömt som ett rasistiskt brott av den politiskt korrekta svenskhatande journalistkåren.
För det andra hade en svensk gärningsmannen omedelbart blivit uthängd med namn och bild i tidningar, radio och TV så som det exv har gjorts med Mats Alm, Anders Eklund mfl andra infödda svenska brottslingar och detta långt innan dom fallit.

(Fortfarande trots att dom har fallit och kungjorts så har inte den 23-årige palestinske libanesens namn och bild synts i svenska tidningar, radio och TV - det är märkligt tyst om hans identitet. Varför vill svensk press/media till varje pris skydda detta fanskapet. Jo, han är palestinier, en sosse och kommunistdjävlars gullegosse och därmed i det närmaste straffimmun för vad brott han än begår i det här landet.)

Åter till en tänkt svensk gärningsman. Domstolens ledamöter skulle inte ha vägt in någon som helst kulturell hänsyn, familjehänsyn, ålder eller eventuell psykisk störning, man hade utan tvekan statuerat exempel för att tillfredsställa sina uppdragsgivares sjuka önskan.

Inför den svenska lagen är vi inte lika.
Jag har egna erfarenheter utav hur den svenska lagen praktiseras/tolkas utav de som ska praktisera den då exv palestinier är inblandade, tro mig.

Anonym sa...

Till Bert: "Suck".

Jonny sa...

La Loba: Det var intressant! Ska snoka lite och se om det går att ta reda på mer.

Ej Cp men realist sa...

Snälla Bert Du tror väl inte själv på det Du skriver.