När byggdes Elgerumsgården?
När byggdes egentligen Elgerumsgården, den nuvarande Hembygdsgården i Mönsterås? För ett par månader sedan gjorde jag en genomgång av de alternativ som finns. De två huvudmöjligheterna är:
1. Att gården byggdes av JP Cedergren i samband med Laga skiftet kring år 1850.
2. Att gården byggdes av konsul Johan Ludvig Rosén när han köpte egendomen 1872.
Typiskt för konsul Rosén
Personligen anser jag att hela byggnaden med dess pampiga inredning, målningar i taket och tjusiga trädgård andas konsul Rosén lång väg. Han lät ju även bygga ett pampigt hus, värdigt en konsul och framgångsrik affärsman, på Storgatan. Cedergren var förvisso inte fattig han heller, men Elgerumsgårdens ståtlighet tror jag inte han var kapabel att åstadkomma. Så även om gården (jordbruks- och skogsmark) tillkom omkring 1850, så tror jag alltså att egendomens huvudbyggnad med trädgård skapades av konsul Rosén efter att han köpte gården 1872.
Tidningsnotiserna berättar
Idag har jag hittat två tidningsnotiser som jag tycker stärker den tesen. Första notisen är en annons i tidningen Kalmar i mars 1879 då konsul Rosén försöker hyra ut nedre botten av Elgerumsgården. Av artikeln framgår att alla rummen äro försedda med nya kakelugnar och köket med kakelspis. Bostaden är förlagd inuti en nyanlagd större trädgård, omgifven av stora ekträd…
Annonsen från 1879 talar om nya kaleugnar och en nyanlagd trädgård.
Den andra notisen är från samma tidning i april 1885 då konsul Rosén hade gått i konkurs, varför egendomen skulle säljas på auktion. Av annonsen framgår att Egendomen…har stor trädgård, nya åbygnader…
Auktionsannonsen från 1885 som talar om nya åbyggnader.
Dessa notiser bevisar inte att det var Rosén som lät bygga Elgerumsgårdens huvudbyggnad, men stärker tesen att det var han som gav gården dess utformning. 1879 omtalas alltså nya kakelugnar, en ny spis och en nyanlagd trädgård. Det stämmer väl i tiden med att Rosén köpte egendomen 1872. Om huset hade legat på samma plats från början av 1850-talet kan man fråga sig varför Cedergren inte hade låtit anlägga en trädgård på 20 år.
1885 anger man att egendomen har nya hus. Hus byggda runt 1850 kallas knappast nya 1885. Däremot kan ett hus byggt omkring 1872 kallas nytt 1885. Tidningen Kalmar nämner dessutom inte Elgerumsgården förrän 1877 då konsul Rosén anordnar en fest för ett sångsällskap från Uppsala på besök i Mönsterås.
Sammantaget stöder de nya rönen tesen att det var Konsul Rosén som lät bygga Elgerumsgården omkring 1872.
1877 anordnades en fest vid Elgerumsgården.
30 maj 2010
Nya rön om Elgerumsgården/Hembygdsgården
Etiketter:
Elgerumsgården,
Johan Ludvig Rosén,
lokalhistoria,
Mönsterås hembygdsgård
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar