26 juni 2010

BOIF besöker IP – försnack och tips inför omgång 12 i division 5 nordöstra

Revanschsugna lag
Av någon förunderlig anledning så tar fotbollen paus i juli – kanske den månad då vädret lämpar sig bäst för denna sport. Men dessförinnan skall serien vända. Den 28-30 juni spelas den tolfte omgången med flera revanschsugna lag. Och eftersom GIF fick stå över omgång 11 så lider jag nu av akut fotbollsabstinens.

BOIF kommer på besök
På måndag kommer så BOIF (Blackstad/Odensvi) på välkommet besök. För GIFs del handlar det om att ta revansch för den snöpliga premiärförlusten uppe i Odensvi den 17 april – en match där GIF hade det mesta av spelet, men där BOIF ändå vann med 2-1 efter ett olyckligt segermål i slutminuterna. Se här.

Ny svit
Det är viktigt att GIF får påbörja en ny svit och känna att man får lite utdelning för sin offensiva vilja och de farligheter man brukar skapa. Man vill ju så gärna se att lag som försöker spela kreativt och offensivt belönas. Men GIFs status är just nu svårbedömd.

Tre saker att få ordning på
För GIFs del handlar det som jag ser det att få ordning på tre saker:
1. Att hitta ett enkelt organiserat spel när svackorna i matcherna kommer. Ibland har det sett lite förvirrat ut, och då kanske man skall välja de enkla lösningarna för att hitta tillbaka till spelet. Man kan aldrig dribbla sig ur en tillfällig matchsvacka. Bättre att ta några minuters tråkigt positionsspel med enkla passningar, för att sedan sätta fart igen.

2. GIF tillhör de lag som har släppt in minst mål hittills. Det är ett gott betyg. Ändå blir jag alltid nervös när GIF får hörnor och andra fasta situationer emot sig. Det har man förhoppningsvis övat extra på.

3. Få igång målskyttet. GIF har inga större problem att skapa farligheter, men destu svårare att få in bollen. Här är det ju ingen idé att tjata. Det kan få motsatt effekt. Det handlar mer om flyt och psykologi.

Framför allt måste GIF börja få utdelning när man spelar bra. Men motgångar ger nyttiga erfarenheter som nu skall förvaltas. Om GIF har tagit tillvara på tiden på rätt sätt så kan det bli en fin andra halva av säsongen.

BOIF - svagt bortalag, men GIF får se upp
BOIF tippades av många komma sist i år, men har överraskat positivt i många matcher. I de två senaste matcherna har det dock blivit storförluster – 2-9 mot Vimmerby och 2-7 mot Långemåla. Förlusterna kom förvisso mot de två suveräna topplagen, men antalet insläppta mål antyder ändå att formen inte är på topp och att försvarsspelet har en del i övrigt att önska. BOIF har dessutom bara vunnit en match på bortaplan. Men GIF får förstås se upp för BOIFs farliga kontringar. Dessutom är BOIF bra på fasta situationer.

Två osäkerhetsfaktorer
Sammantaget tyder det mesta ändå på att GIF ska kunna vinna det här på måndag. Dock finns det alltid ett par osäkerhetsfaktorer på sommaren som jag måste nämna.

1. Midsommarfaktorn. Även fotbollsspelare måste ju få festa ibland och vissa gör det vid midsommar. Man kan inte begära för mycket. Hur det är med spelarna från GIF och BOIF har jag inte en aning om. Förhoppningsvis skall eventuella eskapader inte spela någon roll på måndag.

2. Bortrest. ”Vi hade många bortresta spelare”, har man ju hört några gånger efter tråkiga förluster. Och detta är alltid en risk under sommartid, och absolut inte något som GIF har råd med.

Tips för omgång 12
Som vanligt tippar jag alla omgångens matcher och deltar i ”Professorns” tips; på hans sida återfinner ni också de andra tipparnas rader. Så här ser min rad ut för omgång 12.

Hjorted/Totebo-Fågelfors IF
Fågelfors vann vårmatchen med 3-0, och jag har svårt att se att det skulle sluta annorlunda här. H/T verkar inte få ordning på skadeläget och får därmed inte ut sin potential. Fågelfors är däremot inne i en fin period och har inte gett upp kvalplatsen.
Mitt tips: 1-3.

Överums IK – Rödsle BK
I våras vann Rödsle med hela 5-1. Så enkelt blir det inte i Överum. Rödsle kan mycket väl vinna, men jag chansar på att Överum kämpar sig till sin första seger för säsongen.
Mitt tips: 2-1.

Ankarsrums IS – FC Vimmerby
Inget tyder på att Ankarsrum ska kunna överraska. Visserligen spelar Vimmerby IF dagen efter, men sådant verkar inte påverka FC:s laguttagning särskilt mycket.
Mitt tips: 0-5.

Mönsterås GoIF – B.O.IF
På hemmaplan tar GIF en säker revansch för vårens snöpliga förlust. Med rätt laguppställning kan det nog bli några baljor här.
Mitt tips: 3-1.

IF Ariel – IK Tuna Södra
Intressant derby. IK Tuna Södra lär vara ordentligt taggade efter förlusten i slutsekunderna för några veckor sedan. Och Ariel verkar inte vara i form. Likväl tror jag på Ariel här.
Mitt tips: 3-1.

VM-tipset?
VM-tipset då? Ska jag inte berätta hur det gick i VM-tipset? Det är för privat. Jag kom i alla fall på övre halvan. Har inte sett den definitiva slutlistan, men skulle gissa att jag kom på ca 20:e plats av omkring 90 deltagare (delad 23:e plats ser jag nu att det blev). Hyfsat med tanke på att min expertis egentligen inte gäller VM-fotboll, utan division 5 i allmänhet och division 5 nordöstra i synnerhet.

Inga kommentarer: