17 juni 2010

Häxparken - en sammanfattning


Den här kartan fick jag av kommunen idag. Precis som jag gissade igår så hamnar parken (det lilafärgade) norr om Ramsås - ett område som är prioriterat för rekreation och friluftsliv och helt omringat av lagskyddat kulturmiljö-område, skyddat av miljöbalkens lagstiftning.



Diskussionen om den planerade Häxparken strax söder om Mönsterås lär väl fortsätta, men jag vill inte fastna där utan fortsätta skriva om det som verkligen intresserar mig. Därför sammanfattar jag nu kort de invändningar som finns mot projektet.

1. Ekonomiska aspekter och affärsplanen
Hur ska Ton Theunis finansiera parken? Det vill han inte berätta. En halv miljard skaffar man inte hur som helst. Dessutom finns det frågetecken huruvida hela affärsplanen är realistisk. 1 miljon besökare per år är parken tänkt att locka, dvs lika många besökare som Gröna Lund drar varje år. Hur välvilligt inställd jag än är till entreprenörer, så är det helt orealistiskt. Även ansedda ekonomer skakar denna gång på huvudet. Det som lockar turister till vår bygd är ju naturen, havet och lugnet.

2. Kulturmiljöaspekter
Parken planeras vid ett område som är klassat som Riksintresse ur kulturmiljösynpunkt och skyddas av miljöbalkens kap 3 som säger att ett sådant område så långt möjligt skall skyddas från ingrepp som påtagligt påverkar miljön. Alla förstår nog vilket exploateringstryck en miljon besökare skulle skapa. En mindre del av området är prioriterat för rörligt friluftsliv, men är helt omringat av kulturmiljö av riksintresse. Kommunen säger själv i sin översiktsplan för området att Prioriteringen av kulturvärdena/friluftsliv kan innebära begränsningar för exploateringsföretag och annan verksamhetsutövning. Återstår att se om kommunen står fast vid sitt eget ord. Se min uppdaterade detaljerade artikel med kartor om denna aspekt här.

3. Häxtematiken
Det finns röster som menar att själva tematiken med häxor och troll är destruktiv för barn.

4. Kommunens åtaganden
Mönsterås Kommun säger sig begränsa sitt åtagande till att ordna med detaljplan, trafiklösningar och tjänstemannatid. Men allt det där kostar ändå pengar. Inte minst detaljplan. Och ska kommunen vara med och betala de nya vägar som behövs vid parken? Ja, då handlar det om åtskilliga miljoner. Risken är också stor att kommunen till slut lockas att bli borgenär. Barometern/OTs ledarskribent varnar idag kommunalrådet Roland Åkesson för att bli förhäxad. Det är bra, men varningen kommer för sent. Kommunens politiker har redan blivit förtrollade.

Det är väl de fyra viktigaste invändningarna.

De argument som finns för parken handlar förstås om förväntade arbetstillfällen och spinoffeffekter för företag och köpmän i bygden. Men som jag redan har sagt – efter ett eventuellt uppbyggnadsskede så kan det slå tillbaka. Om det slås upp billighetsbutiker vid nöjesfältet så kan det innebära dödsstöten för Storgatan som affärsgata.

Läser man kommentarerna på lokaltidningarnas internetupplagor så verkar det vara en viss övervikt för dem som är negativt inställda till en häxpark (just nu är 28 av 49 negativa). Om det skulle visa sig att det är så i Mönsterås, så finns det dessutom ett demokratiskt dilemma med i bilden.

Andra artiklar i ämnet, se här, här och här.

1 kommentar:

Carl-Henrik Ramsay sa...

Oj, skrattretande likt vad som håller på att hända med en nöjespark, som planeras i Botkyrka i ett riksintresse, på kulturmark, över arkeologiska lämningar, på den allra bästa jordbruksmarken och på standskyddat område. Kommunen kör gladeligen över alla motargument, t.o.m. från Länsstyrelsen. Läs vår blogg,där finns mycket matnyttigt.
Hälsningar Gunilla N och C-H Ramsay. ´
http://hagelby.blogg.se