30 juni 2010

Hur ska det gå med Fliseryds kyrka? Vill Mönsterås vara med och bära Fliseryds börda?

Fliseryds kyrka i fokus
Den senaste tiden har Fliseryds kyrka hamnat i fokus. Kyrkan är mögelskadad och man tvingas fira gudstjänst i församlingshemmet. Att mögelsanera kyrkan kommer förmodligen att kosta miljonbelopp. Vissa röster höjs nu för att man skall avbryta renoveringen och sälja kyrkan. I dagens Barometern/OT kan vi läsa om kyrkopolitikern Per-Arne Ytterbring som vill ha ett extra sammanträde för att diskutera huruvida det är värt pengarna att renovera. I Fliseryd verkar man vara av en helt annan åsikt, vilket framgick av en artikel i Östran häromdagen.

Missgynnade
Att människorna i Fliseryds gamla socken känner sig missgynnade av centralorten Mönsterås går tillbaka ända till kommunsammanslagningen 1974. När jag gjorde en artikel om kommunsammanslagningen för Barometern/OT för ett par år sedan, pratade jag med många i Fliseryd som bekräftade den bilden (se den andra artikeln på denna länk). Missnöjet kunde handla om golfbanan som de aldrig fick, gymnastikhallen som de fick ordna själva utan stöd från kommunen, bristande satsningar på turism etc.

Ett pastorat - två församlingar
Samma gamla motsättning går nu igen även i kyrkans liv. Fliseryd hade ju tidigare en egen kyrkoherde, men utgör sedan 2006 ett pastorat ihop med Mönsterås församling. Man delar alltså på en kyrkoherde. Fliseryd utgör dock vad jag förstår egen församling. Men pastoratsammanslagningen med Mönsterås var ytterst känslig och det fanns dom som menade att Fliseryds kyrka var hotad. Nu verkar de få rätt.

En kyrka per församling
Hur ska man då se på frågan? Mönsteråsbloggen har här en bestämd uppfattning. Är man egen församling så ska man självklart ha en egen kyrka. Fliseryds församling motsvarar en befolkning på omkring 1400 invånare, vilket borde räcka som underlag för en gudstjänstfirande församling. Men då gäller det förstås att folket firar gudstjänst regelbundet. Man kan inte ha en kyrka bara för att folk som aldrig annars visar sig där vill döpa sina ungar och gifta sig i den.

Dela bördorna?
Fliseryds socken har haft en egen kyrka sedan medeltiden och det vore högst olyckligt om kyrkopolitiker i Mönsterås bryter kontinuiteten. Men frågan är om Mönsterås vill vara med och bära Fliseryds bördor i sann kristelig anda?

5 kommentarer:

Bert sa...

Fliserydsborna och dåvarande Fliseryd GK fick sin golfbana under första halvan av 1970-talet. Golfbanan är belägen i Skorpetorp ca 10 - 15 km österut och drivs sedan lång tid tillbaka av Oskarshamns GK.

Du får förklara varför du drar in Mönsterås Kommun i renoveringen av Svenska Kyrkans kyrka i Fliseryd. Det är väl knappast någon kommunal angelägenhet utan enbart en fråga för sekten Svenska Kyrkan.

Jonny sa...

Enligt fliserydsborna själva så vägrade Mönsterås Kommun att befatta sig med en golfbana efter kommunsammanslagningen 1974 med hänvisning till att man inte ville finansiera en överklassport. Så om det blev en golfbana uppe vid Skorpetorp så betalade de väl den själva. Är väl tveksamt om den ens ligger i Mönsterås kommun.

Kommunen har inget med kyrkan att göra, men jämförelsen med Fliseryds missgynnade position i kommunen är intressant tycker jag. nu verkar man även bli missgynnad inom pastoratet.

Eje Wadebro sa...

Det är lätt att blanda ihop kyrkans och kommunens kassa men som sagt var är det helt skilda åtagande. Det känt sedan länge att Fliserydsborna känner sig åsidosatta.
Till själva kyrkan som har sitt ursprung vid Fliseryds gård där det finns en klockstapel. Kyrkan är en gammal samlande symbol för samhället. Synd om det inte går att finansiera en renovering men kyrkan måste få ett innehåll något slag. Vi får hoppas vi får en samlad lösning där även stiftet bidrar.

Bert sa...

Golfbanan vid Skorpetorp ligger alldeles på gränsen till Mönsterås Kommun, har för mig att kommungränsen går längs med den bäck som flyter fram utmed med hål 17.
Men som redan skrivet, det var Fliseryds GK och dess medlemmar som byggde banan.
För övrigt så sträcker sig Mönsterås Kommun i det närmaste ända upp till väg 23.

Överklassport, i sossejävlarnas värld är det fortfarande så, de vill inte att kreti och pleti, sossarnas valboskap ska syssla med dylik sport/spel då de kan komma i kontakt med folk med andra politiska åsikter. Detta gäller givetvis inte överklasssossarna själva i partitopparna ute i kommunerna och högre upp i deras hierarki.
Exv Peter Wretlund, kommunalrådet i O-hamn, Mona Sahlin och många flera.
Har själv spelat åtskilliga rundor med den gamle sosserektorn "Hege" från Oskarshamn.

Vad då, Fliseryd är missgynnat, de har ju Emån och det gamla men nysanerade batterifabriksområdet att vara glada och nöjda med. Där finns ju också en fotbollsplan, en idrottshall, ett bageri å kondis, en pizzeria, en skola, ett "Pang" å så Algots, vad mer kan befolkningen i en dylik liten håla begära.

Jonny sa...

Min poäng var som sagt att Fliseryd känner sig missgynnade både ur kommunalt och numera även kyrkligt avseende. Missnöjet sedan kommunsammanslagningen gör det kyrkliga ärendet särskilt känsligt.

Roland Åkesson tyckte i en kommentar att Fliseryd inte var missgynnat på något sätt. Verkligheten upplevs olika beroende på var man bor.