18 juni 2010

Spökerier på Elgerumsgården - Herta Axelsson berättar

Tidigare i år berättade jag om ett hemskt mord som begicks på Elgerumsgården i Mönsterås 1916 när Axel Dahlström högg ihjäl sin hustru med en yxa. Därefter har det ryktats att herr Axel spökar på gården. Idag återger jag två av dessa spökhistorier.

Mannen försvann ner i jorden
1939 kom Herta Axelsson till Elgerumsgården som arrendatorhustru. Samma år klockan 11 på kvällen dagen före midsommarafton var hon ensam på gården och höll på med att baka ostkaka. Plötsligt började trädgårdsmästarns hund att skälla och yla på verandan. Herta såg då en vit skepnad stå nere i trädgården. Det var en gammal man under ett päronträd. Hunden fortsatte yla och gnälla. En kvart stod fru Axelsson och tittade. Därefter blev det en ljus ring kring mannen och han försvann ner i jorden.

Väskan
Efter några år grävde trädgårdsmästaren Verner Karlsson i trädgården. Verner kom efter en stund in i köket och sade: ”Jag har hittat Dahlströms väska”. Väskan hade hittats exakt på den plats där spöket hade visat sig för Herta. Väskan var sönderfrätt, endast järnstativet och handtaget fanns kvar.

Mannen i uniformen
I oktober 1974 vaknade fru Axelsson mitt i natten och såg en högrest man i dörröppningen mellan sovrummet och köket. Han var klädd i gröngrå uniform med slag och baskerliknande mössa med uppvikta kanter. Han såg mycket vänlig ut och smålog. Han stod alldeles stilla i flera minuter. Plötsligt vände han helt om åt höger sida och gick ut genom köket och försvann.

Dessa berättelser berättades av Herta Axelsson för Aja Lönnbom som skrev ner historierna i oktober 1974. Herta Axelsson skall ha varit en mycket synsk kvinna.

Antikrundan på söndag
Apropå Elgerumsgården, som ju idag utgör centrum för Stranda Hembygdsförening, så kommer en antikrunda att gå av stapeln där på söndag den 20 juni kl 10.00-15.00. Medverkar gör bland andra TV-kändisarna Jan Beckman, Peter Pluntky.

Ny artikelserie om "Brott och straff".
Missa inte heller den nya artikelserie som jag påbörjar senare i veckan. Temat blir ”brott och straff” med artiklar om tingshuset i Mönsterås, avrättningsplatsen på Kuggås, brott i Mönsteråsbygden mm. Jag har ju redan skrivit om en del mord och dråp, men nu gräver jag fram ännu mer. Håll utkik framåt söndag då jag börjar med en artikel om gamla tingshuset.

1 kommentar:

Bor INTE i Skrufshult sa...

Ja, min gode Johnny ; detta var intressant! Vore också av intresse att veta mera om Herta Axelsson. Kan det finnas mera nedtecknat om/av denna kvinna? Undrar om det kan vara den änka om vilken min moster Elsa berättade någon gång på 1960-talet? Elsa besökte då och då en dam vid namn Herta, boendes i Älgerum, tror jag. Herta sade sig få "besök" av sin framlidne make då och då. Jag minns att Elsa inte ifrågasatte det Herta berättade för henne. Hälsningar!