9 september 2010

Hör och häpna - offentlig debatt på fredag (nu uppdaterad på slutet)

Offentlig valdebatt i Mönsterås
Hör och häpna!!! För första gången på 8 år blir det offentlig politisk debatt på fredag i Mönsterås. Roland Åkesson (C) mot Robert Rapakko (S), utanför Konsum/Systembolaget klockan 10.30. Nej, du drömmer inte. Inte heller har 9 september blivit nya 1 april.

På tidningens initiativ
Nu ska ni dock inte tro att det var Roland eller Robert som ligger bakom det här. Nej, det var Barometern/OT som tog initiativet! Jag vet inte om man skall skratta eller gråta. Utan lokalpressens utmärkta initiativ hade det inte blivit någon debatt. Debattledare blir tidningens politiske redaktör Ulf Wickbom. Han är förvisso borgerligt sinnad, men jag tror ändå han kan klara uppgiften. Frågan är bara om han kan tillräckligt mycket om Mönsterås för att kunna ställa de rätta frågorna. Risken är att Ulf bara har den mediala mönsterbilden med sig i bagaget.

Dålig tid
Ytterst ledsamt dock att debatten sker på fredag klockan 10.30 när så gott som alla jobbar. Endast politikerna själva torde vara glada för detta. För anledningen till att de inte själva har tagit initiativ till debatt är förstås att ingen tror sig vinna på en sådan.

Roland tycker enligt egen utsago inte om debatter, och har en maktställning där han förmodligen inte anser sig behöva ta sådana heller. Socialdemokraterna verkar ha haft som en medveten valstrategi att inte ta debatter med Roland.

Småpartier riskerar att hamna i medieskugga
Vem kan då vinna på en debatt av det här slaget. Sannolikt båda partierna. En debatt mellan bara två partier gör att de andra småpartierna hamnar i medieskugga. Är det verkligen önskvärt i Mönsterås där flera av de mindre partierna ligger nära att förlora sina mandat? Givetvis så skulle alla partier ha gått samman och bokat en stor lokal kvällstid där alla hade fått vara med. Och så skulle man ha annonserat i god tid.

Slipade Roland mot orutinerade Robert som har fördel av öppet mål
Annars befarar jag att den slipade Roland sopar mattan med den orutinerade Robert om vi bara ser till talekonst och förmåga att hantera den utsatta debattsituationen. Jag hörde Roland på Kalmar Radio häromdagen och så fort journalisten ställde en för Centerpartiet obehaglig fråga så ledde Roland rutinerat in svaret på något helt annat och började rabbla Centerpartiets valtidning utantill. Å andra sidan så har Robert alla chanser att vinna en saklig debatt om han lyckas spräcka bilden av det perfekta Mönsterås och verkligen förmår att utmana - vad gäller skolan, äldreomsorgen, nyföretagsamheten och den bristande kommunala demokratin så har Robert faktiskt öppet mål om han bara förmår formulera det.

Uppdatering torsdag seneftermiddag
Varken på Socialdemokraternas eller Centerpartiets hemsidor i Mönsterås kan man hitta någon information om morgondagens debatt. S informerar redan om valvakan. Centerpartiet om en fest.

2 kommentarer:

Bert sa...

Hahaha, Ulf Wickbom som debattledare, vad annars än ren skit kan komma ur det stupröret.

Ordduell, RR mot RÅ kan väl bara åt helvete gå.
Den ene vill inte svara, den andre kan inte.

Jonny sa...

Ulf är i alla fall van debattledare och kanske inte accepterar svepande undanglidande svar. Men nog är det pinsamt att en TIDNING ska behöva ta initiativet. De kom sig väl inte för att tacka nej, vilket hade blivit än mer pinsamt. Men det är viktigt att det framkommer att tidningen tog initiativet, så att inte Roland kan skryta med att han minsann tog en debatt.