13 september 2010

Rolands rike rämnar


Ett av de gamla krutmagasinen i Fliseryd. En symbol för hur illa Fliseryd prioriteras av Mönsterås kommun?

Bortglömda Fliseryd?
Inför kommunalvalet 2010 så har Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti försökt uppmärksamma bortglömda människor och grupper i Centerstyrda Mönsterås. Men faktum är att det finns hela kommundelar som är mer eller mindre bortglömda, i alla fall om ortsborna själva får säga sitt. Som i Fliserydsbygden. Kommunalrådet har förstås en annan åsikt och brukar påtala att kommunen har gjort väldigt mycket just i Fliseryd. Men nog väger ortsbornas egna synpunkter tyngst.

Möckhult vill inte tillhöra Mönsterås längre
För några dagar sedan kunde man på Barometern/OTs Oskarshamnssidor (typiskt nog inte på Mönsteråssidan) läsa om att invånarna i Möckhult med omkringliggande gårdar i norra delen av Fliseryds socken inte längre vill tillhöra Mönsterås kommun, utan Oskarshamn. Norra delen av Möckhults by tillhör redan sedan länge Oskarshamns kommun. Invånarna i Möckhult känner helt enkelt en större samhörighet med Oskarshamn. Det handlar förstås om geografiskt avstånd, men också om att man historiskt sett har haft tätare band med Oskarshamnsbygden än med Mönsterås. I äldre tider så gick järnvägen till Oskarshamn och det var där sjukvården och läroverket låg. Ytterligare en aspekt är att många människor i Fliseryds socken anser sig tillhöra en missgynnad del av Mönsterås Kommun. När föräldrarna I Möckhult kontaktade Mönsterås Kommun för att diskutera barnomsorgen, så kände kommunen typiskt nog inte ens till att byn var en del av Mönsterås.

Den odemokratiska kommunsammanslagningen
Känslan av att vara missgynnad kan man förvisso inte bara skylla på Centerpartiet, utan det går tillbaka till kommunsammanslagningen 1974 som av många upplevdes som odemokratisk. 1962 hade man nämligen genomfört en folkomröstning i Fliseryd där en överväldigande majoritet, 68%, ville tillhöra Oskarshamns Kommun. Politikerna valde sedan ändå en anslutning till Mönsterås.

Missgynnade
Därefter har man till och från känt sig missgynnade. Nytt vattenverk och sanerade Jungnerholmar till trots. Särskilt tror jag det handlar om att Mönsterås Kommun har försummat områdets turistpotential. Det handlar också om badplatsen vid Skiren som delvis har fått förfalla de senaste åren. En man jag pratade med menade att Skirens badplats successivt hade försämrats sedan kommunsammanslagningen. Och medan Mönsterås och Blomstermåla fick sina sporthallar helt skattefinansierade, så har jag hört att Fliseryd delvis fick både finansiera och bygga sin själv. Detta påstående har jag dock inte lyckats få bekräftat.

Ett stort ansvar faller på Centerpartiet
Även om missnöjet i Fliseryd sträcker sig längre tillbaka än de 25 år som Centerpartiet har styrt, så hade man kanske kunnat förvänta sig att Fliseryd skulle ha gynnats av Centerpartiet som påstår sig vilja värna hela landet och rimligtvis då även kommunens perifera delar från centralortens synvinkel sett. Därför faller ändå ett stort ansvar på Centerpartiet. Varför har ni inte arbetat medvetet för att bryta den känsla av försummelse som många känner i Fliseryd och därmed svetsat samman kommunen? Varför har ni inte tagit tillvara på turistpotentialen vid Emån, gamla industriområdet vid Jungnerholmarna och Skiren?

MDT vill ta tillvara på bra idéer
Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vill aktivt jobba för att Fliseryd skall få tillbaka pulsen, inte minst genom att bättre ta tillvara Jungnerområdet, men också genom att aktivt söka upp människor i bygden och fråga dem själva hur de vill att bygden skall utvecklas. Fliseryd har en fantastiskt spännande historia (herrgårdarna, torpen, Krutbruksområdet mm) och ett förunderligt landskap (Emån, sjöarna, skogarna). Det är värt att varsamt tillvarata.

Läs även här och här.

Här hittar du även en artikel jag skrev för Barometern/OT en gång i tiden. Artikeln ligger som nr 2 på sidan.

Roland i rubriken åsyftar Mönsterås Kommuns kommunalråd Roland Åkesson (C)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Jonny
Jag följer intresserad dina inlägg om MDT.
Kan du redogöra lite vilka ni är?
Hur många i "partiet"är ni?
Kända ortsnamn ger ju ett starkare intryck.
//Thommy Johansson

Jonny sa...

Hej Thommy!
Det var jag som startade MDT och det stannade därvid. Har inte försökt samla fler denna gång. Tyvärr kanske jag ska säga, även om chanser för fler än ett mandat är små. MDT är att betrakta som min personvalskampanj, även om jag kanske har slarvat ibland och använt uttrycket "vi".

Eje Wadebro sa...

Helt rätt Jonny. Åkesson och centern har lämnat landsbygden och samhällena utanför hamnen och Mönsterås centrum åt sitt öde. Det finns många exempel på hur C har avfärdat förslag att gynna tex Fliseryd och vårt förslag att utveckla besöksnäringarna. Där vi hade ett komplett förslag på samverkan mellan besöksnäringarna i hela kommunen. Inte för att tala om badplatsen i Fliseryd där samhällsföreningen inte fick svar från kommunen på sin skrivelse. Först när vi motionerade om saken hände saker. Detta visar hur dåligt ytterområdena sköts för att de ska bli attraktiva.