27 oktober 2010
KLT:s nya biljettsystem - årskortet försvinner, minskad flexibilitet och ungdom vid 25
KLT inför ett nytt biljettsystem. Då räknas man som ungdom om man är mellan 20 och 25.
Nytt biljettsystem
KLT står just till att lansera sitt nya biljettsystem och ersätta de gamla korten med ett resekort. Det må kanske vara nödvändigt då inte särskilt mycket hänt sedan det nuvarande infördes 1989. Jag ska inte gå in på detaljerna, men noterar tre saker.
1. Årskortet försvinner - dyrare om man är från Mönsterås
Eftersom årskortet försvinner så blir det nya systemet betydligt dyrare för regelbundna pendlare, inte minst för invånare från Mönsterås kommun som tidigare har fått årskortets grundavgift till hälften´subventionerad av kommunen. Nu kan man istället köpa 30-dagarskort, som blir betydligt dyrare per resa.
2. Mindre flexibelt för den som inte kan detaljplanera
20-resorskortet försvinner och ersätts av 14-dagars respektive 30-dagarskort. Möjligtvis kan pendlare som säkert åker buss varje dag tjäna några ören på att köpa 30-dagarskort. Men för den som inte kan planera sitt bussåkande i detalj (den som behöver bilen ibland eller blir sjuk ibland) blir det nya systemet mindre flexibelt. Tidigare skulle man använda sina 20 resor inom 30 dagar. Därmed fanns det en mariginal att ta bilen vissa dagar eller att bli sjuk en vecka. Med det nya systemet köper man ett 30-dagarskort som gäller just 30 dagar. Varje dag man måste ta bilen eller är sjuk så förlorar man alltså pengar och varje bussresa blir dyrare. Jag hjälpte frugan och det tog två timmar att räkna ut vilket alternativ som blir förmånligast utifrån olika scenarion beroende på hur många dagar hon behöver bilen, råkar bli sjuk etc.
3. Ungdom upp till 25
För det tredje inför man en rabatt för dom man kallar ungdomar mellan 20-25. De åker för 70% av vuxenpriset. KLT förlänger således ungdomsperioden upp till 25-års ålder. Sanslöst! När min mor var ung så blev man vuxen när man konfirmerade sig. När jag var ung var det när man blev myndig vid 18 års ålder. Nu är man alltså inte vuxen ens vid 25. Personligen tycker jag det är mycket underligt att man inför särskilda rabattsystem för vuxna myndiga människor i en viss ålderskategori. För nog är man vuxen när man är 20-25 år.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Det med att man räknas som ungdom upp till 25 tycker jag är bra! Många studerar på universitetet och så i den åldern och då uppskattar man att det finns rabatter. Jag studerar själv, och det är inte lätt att leva på CSN.
Jo, det finns förstås argument för detta. Men då borde man också ha rabatt för arbetslösa, fattiga barnfamiljer, fattigpensionärer etc.
Jag håller helt och hållet med Jonny!
Very interesting... Under President Obama's new healthcare initiatives here in the United States, "children" can now remain on their parent's heath insurance until age 26. The previous requirement was up to age 25 and that they be full-time students, now that doesn't matter. It seems that many countries are trying to extend childhood dependence. I don't understand the reasons behind it.
Skicka en kommentar