3 december 2010

GIF och bakfyllan

Länge sedan det såg så bra ut
Det är väl länge sedan det såg så bra ut för GIF inför en ny säsong, även om man inte skall skruva upp förväntningarna för mycket. På tränarsidan har både herr- och damlag fått nya huvudtränare, båda med lång erfarenhet. På pappret ser det utmärkt ut, även om det förstås skall omvandlas till fungerande kemi på träningar och match.

Vad gäller trupperna ser det också stabilt ut. Herrlaget ser i nuläget inte ut att förlora några spelare. Däremot har man fått tillskott i form av Johan Lagström som har spelat i Timmernabben (elitfyran). Kanske kan det bli ytterligare ett par förstärkningar. Det ryktas även att vänsterbacken Bourhan Eliassi skall göra comeback, vilket vi förstås hoppas på. Damlaget verkar förlora ett par spelare, men får man bara behålla grundstommen så ser det bra ut där också.

Dessutom föreslog föreningsnämnden häromdagen att det skall anläggas en konstgräsplan i Mönsterås, strax väster om gräsplanen vid IP (gamla bandyplanen). Jag har skrivit om detta förut och tror det kan betyda mycket.

Bakfull på träningen - ok?
Läget ser alltså bra ut. Men så poppade det upp en fråga som jag lovade ta upp. Är det ok att spelare kommer bakfulla på träningen, vilket skall ha skett i något fall? Självklart skulle jag aldrig hänga ut någon för en sådan liten fadäs, men kan ju skriva något rent principiellt, även om mitt intryck är att GIF sköter sig väl i detta avseende.

Intern angelägenhet
Jag ska erkänna att gränsen för mitt engagemang går där någonstans. Detta är i första hand en intern angelägenhet som bör kunna lösas mellan ledare och spelare.

Kommunala bidrag och allmän relevans
Å andra sidan är GIF i någon mån bygdens angelägenhet och får från kommunen skötselbidrag (65 000), bidrag för nyanläggning på Nynäs (max 60 000 ihop med handbollsklubben), samt 5000-7000 kr från drogförebyggande potten för evenemanget Sammandrabbningen. Därför är det ändå rimligt att även medborgarna får framföra åsikter.

Av särskild vikt finner jag att kommunen=vi medborgare faktiskt delfinansierar GIFs drogförebyggande arbete. Så nog har frågan en viss allmän relevans trots allt.

Låt oss börja med att se vad GIFs policy säger:
”Ledare, spelare och föräldrar i och runt lagen ska uppträda på sådant sätt att föreningen har ett bra rykte”.

”Inga alkoholdrycker ska förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med fotbollsverksamhet för barn och ungdomar - tex under träningsläger och matcher eller resor till och från dessa. MGIF tar dessutom avstånd från all form av illegala droger. Både i form av användning och positivt spridande av information om illegala droger”. (Denna mening har relevans även för seniorlaget eftersom laget har många ungdomar)

Som synes finns det ingen text som tar upp bakfullhet på träningar. Men andemeningen är ändå solklar. Ändå torde det bli svåra gränsdragningar då föreningen rimligtvis inte kan lägga sig i om enskilda spelare är berusade på sin fritid. Frågan är vad man gör om berusningens verkningar påverkar träningens kvalitét och indirekt föreningens rykte. Mitt förslag är att de spelare som ibland nyttjar alkohol i sådana mängder att det uppstår sjuka, också ser till att bota denna innan man beträder en fotbollsplan. Det tycker jag är en rimlig kompromiss.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Damerna förlorar bara Senada som jag vet. men nu kommer det ju några tillbaka har jag hört som har haft lite uppehåll i fotbollen & det är ju bra !

Jonny sa...

Enligt Barren har Ofelia skrivit på för Lindsdal. Men de kan ju ha fel. Låter ju bra om det blir fler som är med.

Anonym sa...

Nämn någon klubb i div5´s historia där inte spelare har kommit bakfulla. Är ju bara skönt att springa skiten ur kroppen

Jonny sa...

Ja, så kan man förstås också formulera saken. En baggis.

D.Wesslund sa...

Det är ju bättre att komma till träningen bakis än att inte komma alls pga bakfylla! Sen att man inte ska dricka innan match är ju en självklarhet men såhär års spelar man ju knappast matcher av betydelse

Jonny sa...

Jo, det förstås. Är man riktigt bakis och ändå lyckas ta sig till träningen så är det kanske en bedrift i sig. Å andra sidan är det ju lite halvtaskig planering av fyllan.