27 januari 2011

Att ge ut en egen bok

Huvudet snurrar ännu av sådant som handlar om den kommande boken. Man blir dessvärre lite egocentrisk när man ska ge ut något, men det går snart över. Hav tålamod. Innan allt lugnar ner sig och återgår till den vanliga lunken tänkte jag sammanfatta mina erfarenheter så här långt.

Dator, ordbehandlingsprogram och några tusenlappar
I stort sett räcker det med en dator och Word för att ge ut en bok. Vill man sedan att slutprodukten skall se hyfsat snygg ut kanske man måste försöka införskaffa mellan 10 000 (om det handlar om en liten roman utan bilder) och 50 000 kr (om det handlar om en bok med många färgbilder) för korrekturläsning, sättning och tryckning. Pengarna får man igen om man lyckas sälja boken.

Full kontroll över texten
Jag har valt att ge ut boken själv, enbart med hjälp av några sponsorer och ett förlag som är specialist på små upplagor. Fördelen med det är att jag själv kontrollerar till 100% vad som ges ut. Med ett stort förlag i ryggen slipper man visserligen fundera på finansieringen, men stora förlag vill då också påverka bokens innehåll, vilket lätt leder till kompromisser. Jag övervägde att kontakta hembygdsföreningen för att höra om de ville vara med och stötta ekonomiskt på något sätt, men valde bort det alternativet. Dels så jobbar jag där, dels så ville jag inte utsätta dom för bekymret att kanske ha synpunkter på bokens innehåll.

Vem skriver man för?
När man skriver en bok bör man också tänka på för vilka man skriver, men inte driva det för långt. Det är lätt att komma i kläm så att ingen blir nöjd. Det kan bli så att en del tycker att man skriver för akademiskt, medan akademiker tycker att man förfaller till journalistjargong och kuriosa. Det där får man helt enkelt strunta i. Man kan inte vara alla till lags. Ibland ingen. Själv tänker jag mig att jag skriver för en historieintresserad allmänhet.

Så här har jag gått tillväga
1. När jag var färdig med alla texter och bilder som jag ville ha med, så lät jag en korrekturläsare ta hand om manuskriptet. Jag har turen att ha en god vän som kan det där yrkesmässigt. Och jag kan försäkra att det finns betydligt fler fel i en text än man kan ana. Fel blir det förstås ändå i slutprodukten, men en bra korrekturläsare minskar antalet fel dramatiskt.

2. Under tiden kan man se sig om efter ett förlag som vill ge ut boken, vilket de flesta etablerade inte vill. Jag brydde mig inte ens om att fråga, utan letade fram ett förlag som är experter på små upplagor, där man inte behöver lägga ut så mycket i början och där man får hjälp med sättning, omslag, ISBN-nummer, pliktexemplar etc – Recito. Hittills har det fungerat mycket bra.

3. Samtidigt kan man om man vill söka sponsorer. Av de bortåt 40-50 företag jag kontaktade så var 4 villiga att sponsra. Det räcker en bit på vägen.

4. Först tänkte jag ge ut boken i en upplaga på 100 ex. Men då jag ganska snabbt fick in många förhandsbeställningar, ville jag ge ut den i 200 ex. För detta saknades 25 000 kr. Banken ställde dock upp med ett lån, så det löste sig.

5. Avtal är nu skrivet med förlaget och boken skall nu typsättas vilket tar ett par tre veckor. Därefter skall jag ta del av ett provtryck. Sedan görs omslaget. Därefter går boken vidare till tryckeriet för tryckning.

6. Sedan börjar försäljningen, först till dom som har förbeställt. De böcker som sedan finns kvar säljes sedan pö om pö tills upplagan är slut. Då har man också fått igen de pengar man satsade. Den som vill kan förstås lägga till en vinstmarginal på priset. Jag valde bort det. Inte för att kulturellt arbete inte är värt något, utan för att det är min första bok, skriven på fritiden som ett ideellt projekt. När första upplagan är slut kan man trycka upp en ny upplaga om man så önskar.

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Jag önskar dig lycka till med boken. Det är ett stort projekt med mycket arbete bakom men man lär sig mycket själv på vägen.

Jonny sa...

Tack Nicke! Jo, det är mycket att lära.

D.S Ernst. sa...

Hej! Till Dig vill jag säga "Lycka till!"
Tilläggas kan:(detta vill "någon" att jag skall skriva, eftersom vederbörande saknar elktroniska publiceringsmöjligheter)
"Jag gläder mig åt Din boks utkommande, även om det blir så att det dröjer ett tag innan jag köper den. Personligen blir det så att jag läser den först, och sedan blir det eventuellt inköp, detta efter en idé från en bekant som påpekar :"Man provar ju kläder!"
Kanske tarvas ett ekonomiskt råd? Ett bra sätt att tjäna pengar när det gäller bokutgivning är förstås att beljuga, smutskasta och baktala sin samtid, och utge detta i bokform, (ja, utan korrekturläsning förstås) men efter vad jag förstått är Du icke en sådan människa! Sven Stolpe hade rätt när han en gång svarade på frågan :"Varför blev Ni lektor?" "Jo, det går inte att försörja sig som kristen författare i Sverige! Om jag däremot varit alkoholiserad och haft fyra fruar hade jag varit väl försörjd, därom råder ingen tvekan!"
Instämmer i stort sett med detta, och helst skulle det tilläggas ytterligare, men det kan jag göra vid ett senare tillfäll.
Hälsningar, Johnny!

Jonny sa...

Tack för lyckönskning och kloka ord. Citatet av Sven Stolpe var ju klockrent. Vad gäller baktaleri så finns det säkert en och annan som tycker att jag emellanåt ägnar mig även åt det. Men det har aldrig varit min mening.

D.S. Ernst sa...

Igen!
Jag har inte märkt något av baktaleri i det jag läst, men å andra sidan har jag ju inte läst ALLT Du åstadkommit. I vissa fall har jag sett att det ibland bara behövs ett deklarerande av att man/Du är kristen för att det skallkomma mängder av invektiv i kommentarerna, men det är Du väl härdad emot?
Pax tecum!