16 februari 2011

Premiärnerver II – Väntar ännu en bottenstrid för Glömminge IF? Inför division 5 sydöstra 2011

Glömminge IF
Det är nu bara ett par månader kvar till seriepremiären och jag fortsätter därför kartläggningen av Mönsterås GIFs motståndare i division 5 sydöstra. Tidigare har du kunnat läsa om Böda/Högby. Idag har turen kommit till ett annat Ölandslag – Glömminge IF.

Glömminge IF med säte strax norr om Ölandsbrons fäste bildades 1934 (inte 1946 som det står på föreningens hemsida). Laget spelar sina hemmamatcher på Glömminge Lunden och har röd-gul dräkt.


Glömminge ligger på Öland, strax norr om Ölandsbrons fäste.












Typiskt landsbygdslag i division 5
Glömminge är ett typiskt landsbygdslag som nästan alltid spelar i division 5, även om man 2008-2009 faktiskt gjorde en tillfällig session i fyran. Förra året var man dock tillbaka i femman och det höll på att sluta med hiss direkt ner i sexan. Men till slut lyckades man hålla sig kvar och hamnade just över kvalstrecket. Noterbart är att man gjorde ganska många mål för att vara ett bottenlag. Man har alltså en hyfsad offensiv men också luckor i försvaret. Tankarna går spontant till Hawaiifotboll. Lägg därtill att Glömminge förra säsongen tog fler poäng borta än hemma. Oberäkneligheten gör Glömminge till ett lurigt lag att möta.

Kämpaglöd kompenserar brister
Glömminge påminner på många sätt om IK Tuna Södra som GIF mötte i division 5 nordöstra förra året. Det är en liten förening med ganska smal trupp, men med en kämpaglöd som kompenserar en hel del andra brister. Låt vara att Glömminge inte spelar lika defensivt som Tuna Södra.

Smal trupp?
På hemsidan noteras i dagsläget en trupp på 18 spelare, vilket om det stämmer är en något för smal trupp för att säsongen skall kännas trygg. Truppen riskerar att bli väldigt känslig för skador, särskilt om man bygger lagets kvalité på vissa nyckelspelare.

En back som är 206 cm
Nu tror jag dock att truppen kan vara något bredare eftersom man där inte tar upp två nyförvärv som jag vet har tillkommit, nämligen Johnny Håkansson från IFK Berga, (div 3) (206 cm lång back) och Joel Fogby från Hulterstad. Kanske kan det bli fler spelare från just Hulterstad då den föreningen hastigt verkar ha lagt ner sin fotbollsverksamhet för herrar. Annars är väl Johnny Håkansson det mest intressanta namnet här. Med sina erfarenheter från högre divisioner och 206 cm lär han dominera i luften, vilket bör påverka hur man lägger upp anfallsspelet och kanske hörnorna om han är med och spelar.

Noterbart i övrigt är att lagets nestor Jörgen Ohlsson, 42 år, som har spelat 25 år i Glömminge, verkar fortsätta ett år till. Återstår att se hur mycket speltid han får eller orkar med. Hur eller hur är det viktigt att ha med en sådan spelare i truppen som kan ge stadga och dela med sig av sina erfarenheter.

GIF förlorade 2005
Mönsterås GIF:s möten mot Glömminge torde vara lätt räknade. Men faktum är att man spelade i samma serie 2005. Den gången vann Glömminge båda mötena med 2-1 och 4-1.

Glömminges placeringar de senaste åren:
2010 – 9:a av 12 lag i div 5 SÖ (strax över kvalstrecket).
2009 – sist i div 4 SÖ (degradering).
2008 – 9:a av 12 lag i div 4 SÖ.
2007 – seriesegrare i div 5 SÖ.
2006 – 6:a av 12 lag i div 5 SÖ.
2005 – 6:a av 12 lag i div 5 Ö.
2004 – 10:a av 12 lag i div 5 SÖ (fick kvala sig kvar).
2003 – 10:a av 12 lag i div 5 SÖ (fick kvala sig kvar).
2002 – 6:a av 12 lag i div 5 SÖ.

Mitt preliminära tips: Glömminge hamnar på undre halvan. Backförstärkningens kvalitet avgör om man lyckas hålla sig kvar.

2 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Även om Mönsterås och Johansfors inte spelar i samma serie eller division så är det en stor längtan till fotbollsäsongen när man läser dina inför artiklar :)

Jonny sa...

Roligt! Ja, Johansfors var ju nära att gå upp. Det blir ju så att man har hyfsad koll på de flesta serier i Kalmar och delvis Kronobergs län.