17 mars 2011

Företagarna i Mönsterås vågar inte framföra sina åsikter - är rädda för kommunen

Sämst på nyföretagande
Som Mönsteråsbloggen vid flera tillfällen har uppmärksammat, så är Mönsterås nästan sämst i landet på nyföretagande (se här och här). Jag har spekulerat i att orsakerna står att finna i bygdens bruksmentalitet som sitter så djupt att den hämmar nya initiativ.

Företagarna är rädda för kommunen
Idag uppmärksammar Barometern/OT detta problem i en av de viktigaste artiklarna på länge. Tidningen har skickat en enkät till kommunens företagare som har fått chansen att ge sina synpunkter om orsakerna. Och nu kommer vi till det mest anmärkningsvärda - väldigt många företagare ville inte svara på frågorna med motiveringen att de var RÄDDA för att bli motarbetade av kommunen i framtiden. Detta är väldigt allvarligt och ett exempel på den tystnadens och rädslans kultur som Mönsteråsbloggen så många gånger har skrivit om, och som vissa har velat hänföra mer till min personlighet än till verkligheten. Men här får vi svart på vitt.

Inom parentes kan jag mycket väl tänka mig att en orsak till att så få företag ville sponsra min bokutgivning är att jag offentligt har kritiserat kommunen.

Kommunen skrattar åt rädslan
Vad gör då Thomas Svensson som är VD på kommunens utvecklingsbolag Muab när han får höra om företagarnas rädsla att tala fritt. Jo, han skrattar och säger "Ha, ha, det känner jag inte igen.", enligt Barometern/OT. Mönsterås i ett nötskal.

Läs artikeln i Barometern/OT, där ändå några företagare vågar framträda. Ett bra jobb av tidningen! Så här ska bra journalistik göras.

4 kommentarer:

Eje sa...

Äntligen får frågan om den dåliga nyetableringen uppmärksamhet. Jag har under en längre tid pekat på att målet skulle vara fler företag istället för företagsklimatet som är en sjävklarhet. Genom att inrikta målsättningen på fler företag med nya verksamheter kan saker börja hända, som tex besöknäringarna i en växande turistindustri. Det är allmänt känt att just turistverksamheten i kommunen är under all kritik vilket inte beror samordnande tjänstemannen utan är ett ledningsproblem. Kommunledningen kan inte som jag nämnt tidigare inte ta förslag från "fel" håll och det saknas en öppenhet om inte förslagen kommer från en inre cirkel. Roland Åkesson får väl åkalla gud igen be oss bevara oss för Wadebro

Max Torstensson sa...

Jag får nog hålla med Thomas om att jag också hade skratta åt det hållet. Jag tror för att man vill flytta sitt företag hit, vill man också ha roligt under sin privata tid i samhället/stad. Det har Mönsterås inte så mycket erbjuda i dagsläget. Jag tror också det sociala runt företaget spelar viktigare roll än att själva företaget kosta någon krona mindre i drift eller att kommunen ringer en extra gång och är vänliga.

Jonny sa...

Problemet här var ju att företagare inte vågade framföra sina åsikter av rädsla för repressalier från kommunen. Det ser jag mycket allvarligt på. Rädslans kultur i praktiken. Rottingpedagogik mot kommuninvånare känns lite förlegat.

Annars håller jag med dig att företag vill ha lite runt omkring som kan locka. Visst är det så.

Anonym sa...

Mönsterås kommun är en en sluten kommun som gärna diskuterar cykelställsfrågor men undviker att ta tag i riktiga frågor. Helt enkelt för att det kräver en öppen debatt.