26 april 2011

Jakten på Spetalehult I

Medeltida hospital i Spetalehultskogen?
Enligt den muntliga traditionen så skall det ha funnits ett medeltida hospital i skogen någonstans utmed den gamla Spetalehultsvägen som löper från Oknebäck förbi Tålebo och upp emot Blomstermåla (idag huvudsakligen en skogsväg). Vägens namn antyder att den kan ha gått till en plats där spetälska togs om hand, enligt vad jag har läst. Men enligt en kommentar från Anders till denna artikel är det troligare att spetal kommer av hospital, medan hult betyder ohuggen skog = skogen där hospitalet ligger.

Lokalbefolkningen verkar under flera hundra år ha hyst uppfattningen att det i medeltida källor omnämnda hospitalet i Norrabygd låg i Spetalehultskogen, och alltså inte på den plats där Kronobäcks kloster senare byggdes.

Hypotesens tyngd
Jag kan inte avgöra hypotesens tyngd, men ville ändå se platsen. Jag är inte väl insatt i Kronobäcks kyrkliga historia, men jag förmodar att de flesta tror att det gamla hospitalet låg i direkt anslutning till platsen där Kronobäcks kloster senare byggdes. Men det kan kanske ha varit så att hospitalets kapell låg där Kronobäcks kloster byggdes, medan hospitalet låg någon annanstans. Och frågan är varför det medeltida hospitalet förutom Norrabygd (1292) även kallas för hospitalet i Oknabäck (1314, 1318), om det nu låg på Kronobäcks marker? Spetalehultskogen ligger ju faktiskt på Oknebäcks marker och passar ju därför bättre ihop med den medeltida benämningen. Mer vågar jag inte säga. Muntliga traditioner är ibland helt felaktiga.

Lång muntlig tradition
Den muntliga traditionen om hospitalet vid Spetalehult kan hur som helst beläggas från 1740 fram till modern tid. Det äldsta belägget återger Andreas Rhyzelius i en bok där han tar upp kapell i bland annat Linköpings stift. 1740 berättade lokalbefolkningen för honom att det en gång legat ett hospital i en skog en bit ifrån Kronobäck. Traditionen har gått vidare till modern tid.

1974 berättade fd sågverksarbetaren Erik Rudebäck (1888-1976) i Oknebäck att han i sin ungdom hade pratat med två män som hette Karl ”Kalle Spel” Nilsson (f ca 1850) och hans far ”Spel-Nisse”. De berättade att hospitalet skulle ha legat i skogen vid Spetalehult i närheten av Gränsborg där Tålebos och Oknebäcks ägor möttes. Flera äldre personer uppgav samma ställe. Karl Nilssons far bör ha varit född under 1800-talets första hälft och då är det alltså bara omkring 70 år till 1740 då Rhyzelius gjorde sin uppteckning. Så sent som omkring 2000 har äldre människor från trakten berättat samma tradition. Det finns alltså mycket som talar för en muntlig tradition med kontinuitet belagd från 1740-talet.

Var ligger lämningen vid Spetalehult?
Men var finns då den stenlämning som man påstår vara resterna av det gamla hospitalet? Jag började med att söka i Riksantikvarieämbetets Fornsök. De anger en plats i närheten av Gränsborg (se karta längre ner på sidan), vilket stämmer väl med den muntliga traditionen. Jag åkte dit vid tre tillfällen och letade igenom det aktuella skogspartiet, men hittade inget anmärkningsvärt. Visst fanns det några mindre stenanhopningar som möjligtvis skulle kunna vara gravar eller odlingsrösen, men några större anhopningar som skulle kunna vara rester av ett hospital hittade jag inte. Frågan är om Riksantikvarieämbetet verkligen har haft några arkeologer på plats eftersom man inte beskriver vad som finns i skogen, utan bara hänvisar till muntlig tradition.

Nedan följer mina bilder från mina första misslyckade försök att finna platsen. I nästa inlägg fortsätter berättelsen. Jag hittade en ny ledtråd och fotografier som ledde mig till en annan plats.


Fornsök anger en plats för Spetalehultlämningen (se min röda pil). Efter tre besök på platsen har jag dock inte funnit något anmärkningsvärt där.


Jag fick parkera vid stora vägen mot Blomstermåla eftersom markägaren satte stopp för vidare biltransport, vilket jag kan ha förståelse för.


Några hundra meter in på vägen blockerar en gran framkomsten.


Ytterligare en bit längre fram ligger en björk omkullvräkt över vägen. Ser nästan arrangerat ut.


Spetalehultvägen?


Tyvärr hittade jag en hel del skräp i naturen.


Mera skräp.


Visst fanns det stenpartier ute i skogen, men inget som påminde om medeltida bebyggelse.


Knappast resterna av ett hospital.


Inte här heller.


Nä, det här är något annat.


Jag hittade inga rester alls av något medeltida hospital på den plats som Riksantikvarieämbetet angav. Men som tur var skulle jag snart hitta en karta och några fotografier som ledde mig till en annan plats.

6 kommentarer:

Andy sa...

Så detta förklarar alltså varför det stod en röd bil parkerad utmed vägen både i fredags & i söndags? :)

Jonny sa...

Japp! Det stämmer!

Anders sa...

Spetale har säkerligen inte med spetälska att göra. Ordet kommer förmodligen ifrån hospital, vilket blev spetal. Därtill den gamla genetivformen -e. Hult är gammal svenska för ohuggen skugg. Spetalehult torde alltså betyda "skogen där hospitalet ligger".

Jonny sa...

Tack för utläggningen. Ja, det låter ju rimligt. Kopplingen till hospitalet blir hur som helst än tydligare.

Eje sa...

Det är mycket troligt att lepra eller spetälska höll till på annan plats än Klostret eller tidigare hospitalet utan fanns i bygdens utkanter. En plats som kan vara intressant är om man tar vägen från Gröndal mot vägen som går år nordväst över järnvägen och en bit in i skogen. Där upptäckte Agneta Hjelm för några år sedan en märklig plats med stenhögar som kan vara en boplats med fähus. Vid senare besök upptäckte jag i en skogsbevuxen odlingslott i närheten med en bred väg med kantsten. Vid den tiden tog jag också kontakt med länsmuseet som besökte platsen och som jag tror inte kunde ge något utlåtande. Vid något tillfälle skulle jag kunna visa platsen. Runt om Mönsterås tycks finns något som liknar herdekojor e.l. bland vid Högemåladammarna.

Jonny sa...

Eje: Det är just den platsen jag tänkte presentera i min andra artikel i ämnet. Jag hittade en anteckning av Ture Räfsgård som tillsammans med Agneta varit vid den aktuella platsen. Han hade också ritat en karta. Tyvärr har jag ännu inte hittat platsen, trots kartan. Däremot tog Ture några foton på platsen. Har mejlat Agneta idag, men du kanske kan beskriva vägen dit. Jag körde in vägen efter fattigstugan och letade igneom skogarna på höger sida en kilometer in på skogsvägen.