26 april 2011

Jakten på Spetalehult II

Tre misslyckade turer
Efter att vid tre turer ha misslyckats med att finna de stenhögar som enligt den muntliga traditionen skulle vara resterna av bygdens medeltida hospital i Spetalehult, så var det bara till att leta vidare. Riksantikvarieämbetets markering i närheten av Gränsborg visade sig inte ha någon substans. I alla fall hittade inte jag något (se föregående artikel).

Napp i arkivet
Jag tog en tur till Hembygdsföreningens arkiv där jag i en mapp hittade ett A4-papper som Ture Räfsgård skrivit. Han och Agneta Hjelm hade år 2001 gjort en tur till en plats där Agneta hittat några stora stenhögar. Ture hade även ritat en karta och tagit några foton, så nu skulle det väl bli lätt att hitta platsen (som låg långt ifrån den plats som Riksantikvarieämbetet angett).

Man skulle svänga in på skogsvägen som börjar efter den förfallna fattigstugan vid Gröndal. Sedan skulle man följa vägen någon kilometer tills man kommer till en gammal väg som går mot söder. Där skulle högarna finnas, men på höger sida åt norr. Efter att under två timmar ha letat igenom vartenda skogsparti på höger sida 0,5-2 km efter vägens början så kunde jag konstatera att jag inte hade hittat högarna. Mycket besviken begav jag mig hemåt.

Idag har jag mejlat till Agneta och Eje då de verkar veta var platsen finns. Nu ger jag mig inte förrän jag hittat platsen.


Ture Räfsgårds karta.


En officiell karta där jag har markerat området som jag genomsökte med röda prickar.


Ture Räfsgårds foto från platsen.


Tures foto.


Tures foto.


Tures foto.


Tures foto.

Kommentar till fotografierna: Jag är inte arkeolog och är inte bra på att tolka landskap och högar. Men spontant undrar jag om detta verkligen är huslämningar från medeltiden. Det ser ut som obearbetade stenar och jag har läst att man under medeltiden byggde hus av bearbetade huggna stenar. Bronsåldersgravar kan det väl knappast vara heller. Mystiskt.

Inga kommentarer: