28 april 2011

Kulturen i Mönsterås - hellre ett kulturhus för alla generationer än ett ungdomshus

Enligt dagens Östran/Nyheterna så vill Socialdemokraterna i Mönsterås satsa på att skapa ett kulturcentrum i området kring det nya biblioteket. Inte minst vill man inrätta ett särskilt ungdomshus. Enligt tidningen vill S ”få ungdomarna att känna, att man satsar på dem, eftersom kulturlivet för denna grupp idag är klent.”
Låt oss ta upp fyra aspekter av detta förslag.

1. Kultursynen
S låter oss här ana en kultursyn som innebär att det är politikerna som skall skapa förutsättningar för ungdomar att vara kulturella. Kultur är något som indirekt kommer uppifrån, något som skall satsas på för att den skall blomma ut. Men nog är det så att ungdomarna har sina kulturer även utan politikernas pengar. Varje människa är bärare och skapare av kultur. Ungdomskulturen har alltid hittat sina vägar oavsett om kommunen bistår med pengar och byggnader. Frågan är om ungdomskulturen mår bra av att bindas upp av det offentligas gåvor. För inte har man väl sämre kultur i fattiga länder, där människor inte får bidrag för att vara kreativa.

2. Är kulturlivet klent?
Vidare påstår S att kulturlivet är klent för ungdomarna i Mönsterås. På vilket sätt då? Kultur är ju som jag tidigare skrev inte i första hand något som serveras utifrån en meny, utan något som alla är bärare av. Jag hävdar därför motsatsen. Alla ungdomar lever varje dag ut sin kultur. Men även om vi begränsar perspektivet och bara ser till det utbud som kan upplevas, så noterar jag att vi var och varannan vecka kan läsa om konserter och dansuppvisningar på fritidsgården och jag känner till ett tiotal artister och band med ungdomar i Mönsterås. Vi har också ett flertal idrottsföreningar och kyrkor där ungdomar uttrycker sig kreativt.

3. Ett kulturhus för alla
För det tredje ifrågasätter jag om det är klokt att inrätta ett särskilt kulturhus för ungdomar. Inrätta gärna ett kulturhus, men låt det bli ett hus för alla generationer. En av vår tids största nederlag är att så många ungdomar saknar djupa relationer med vuxenvärlden. Ett kulturhus för alla generationer skulle därför vara mer konstruktivt och spännande och en verklig satsning på ungdomarna. Att inrätta ett kulturhus bara för ungdomar borde vara lika tvivelaktigt som att exempelvis inrätta ett kulturhus endast för etniska svenskar.

4. Centralisering
Förslaget innebär om det genomförs en centralisering av kulturella mötesplatser. Mer än hälften av kommunens ungdomar torde dock bo utanför Mönsterås tätort (Fliseryd, Finsjö, Blomstermåla, Ålem och ren landsbygd). Därför borde det finnas flera kulturella mötesplatser utspridda över hela kommunen.

Inga kommentarer: