27 oktober 2011

2 kommentarer:

Juriss sa...

Kommunallagens regler om jäv är glasklara. Lagen är direkt tillämplig i fall som denna. Utdrag ur kommunallagen kap 6 § 24-25: "En förtroendevald eller en anställd som är jävig i ett ärende hos en nämnd får inte delta eller närvara vid handläggningen av ärendet" och "En förtroendevald eller en anställd hos kommunen eller landstinget är jävig, om... 5. det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet"
Det blev mycket lagtext nu men det är bara för tydlighetens skull. Formen av jäv, delikatessjäv, är det som syftas till i sista stycket av den citerade lagtexten.

Eje sa...

Oavsett vad som har hänt så är det viktigt att det inte råder någon tveksamhet om att det inte har varit jäv kring ett kommunalt beslut.Kring olika stipendier finns dessutom särskilda regler och tex kommunens miljöstipendium från 1997-12-15, §4 sägs "att ledamot och suppleant i miljönämnden eller personal vid miljökontoret kan ej utses till stipendiat för insatser som ingår i arbetet eller i uppdraget". Sedan är det viktigt att uttagningen sker så öppet som möjligt och alla förslag finns tillgängliga i efterhand så man kan se vad som har hänt. Det är bra att Jonny tar upp den här frågan annars blir det lätt att man börjar tumma på reglerna.