29 januari 2012

Söndagsledaren v4 - media och lokalpolitiken

Mediedrevens dagar
Vi lever i mediedrevens dagar. De stora mediedrakarna ägnar sig inte bara åt kritisk granskning, som de själva påstår, utan har blivit medspelare i olika politiska agendor. Man låter sig utnyttjas av politiska krafter. I någon mån är det kanske oundvikligt, eftersom varje fel och skandal media hittar, med automatik utnyttjas av politiska motståndare. Det är förstås bara en tidsfråga innan media har satt förstoringsglaset över Stefan Löfvens fel och brister.

Lokal nivå
Man kan förstås tycka att det där har gått för långt. Ingen vill väl snart bli politiker när man måste vara perfekt i alla avseenden. Men på lokal nivå är vi förstås inte i närheten av några mediedrev. Inte ens den kritiska granskningen är särskilt tuff eftersom man i regel har med fritidspolitiker att göra, även om jag inte tror man skulle tveka att skriva om något stort kommunalt missgrepp skulle uppdagas. Jag minns när jag ställde upp i kommunalvalet 2010. Jag hade förväntat mig att lokalpressen skulle gräva fram att jag suttit i fängelse för vapenvägran, att jag…Men av detta blev det ingenting. Jag fick knappt en enda kritisk fråga från någon tidning utan fick fritt framföra vad jag och partiet stod för.
Det är väl därför politiker och tjänstemän som en dag tvingas möta Janne Josefsson från Uppdrag granskning ser så besvärade och plågade ut. De har ju mest vana att möta den lokala murveln som kanske är duktig men oftast inte är allt för elak. Uppdrag gransknings journalister struntar ju blankt i om kommunalrådet eller chefstjänstemannen blir ledsen och inte kan svara med ett uns av logik och medkänsla.

Myspyset i Solberga
Att Mönsterås kommunalråd, Roland Åkesson (C), är en mästare på att bara synas i ofarliga mediesammanhang där han inte behöver försvara politiken, vet vi ju redan. Det är tjänstemännen som får kliva fram när det blåser kallt. Att han dessutom har lyckats få stora tidningsuppslag i Barometern/OT med mysintervjuer vid flera tillfällen är förstås också ett tecken på att man kan mediespelet. Roland har ju själv jobbat som journalist på Kalmar Läns Tidning en gång i tiden. Som väl är har Barometern/OT skärpt till sig och nästan helt slutat med myspyset i Solberga.
Men hur lyckas de andra lokala politikerna nå ut i media?

Rapakko och Östran/Nyheterna
Socialdemokraternas Robert Rapakko har dock börjat dyka upp allt oftare i Östran/Nyheterna. Bara den senaste månaden har han varit med flera gånger och utan kritiska följdfrågor fått föra ut partiets politik i olika frågor. Det känns ju lite lustigt att man kan få nyttja en lokaltidning så uppenbart. Någon borde granska så att lokalredaktionen inte på något sätt känner Robert, om inte annat för att slippa spekulationer. Att de lokala nätverk som journalister ingår i kan bli ett problem kan det ju inte råda någon tvekan om. För även om Östran/Nyheterna är en Socialdemokratisk tidning, så ska ju det egentligen bara synas på ledarsidan, och kanske i någon mån i vissa perspektivval. Men om jag under årens lopp ibland har tipsat båda lokaltidningarna om något som har med facket eller S att göra, så väljer Östran/Nyheterna konsekvent att inte skriva om det.
I skuggan av Den Store
De andra partiledarna i Mönsterås är nästan aldrig med i lokalpressen. Ja, barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens ordförande har väl ibland lyckats nå ut. Men företrädarna från de andra partierna framlever sina politikerliv i skuggan av Den Store.

Vad vi skulle behöva är en mer uppsökande journalistik där politikerna inte får styra dagordningen med perfekt timade utspel och presskonferenser. Politikerna kommer med all sannolikhet att ställa upp. De vet att om de vägrar ger det en oerhörd negativ publicitet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åsa Cederbom hon trivs nog ganska så bra när hon få skriva några rader i Nyheterna/Östran om sin före detta elev som hon en gång i tiden hadde i Parkskolan HaHaHaHa....