3 juli 2012

Godsmagasinet rivs kuppartat efter hamnmarknaden (uppdaterad 4/7)

Godsmagasinet i hamnen. Det finns inte så många kvar av den här sorten. Det hindrar inte kommunen att kuppartat riva byggnaden redan efter hamnmarknaden. Boulefantasterna ska istället få en ny multihall där man även ska kunna ägna sig åt den extremt populära sporten bågskytte. Tala om att särintresse går före kulturellt allmänintresse.
Mönsterås Kommun ska riva det gamla godsmagasinet i hamnen redan efter hamnmarknaden i juli. Allt har skett väldigt snabbt och i det närmaste kuppartat. Kanske för att det inte ska hinna bli några protester, som det blev när man tänkte riva magasinet 1995. Protesterna då ledde till att det flyttades inom området. Men nu är det alltså kört. Boularna ska få ett nytt hus för 5 miljoner och när makteliten pratar ihop sig så väger kulturvärden lätt. ”Det är ju inte K-märkt”, som en av Boularna sa till mig. Det äger förstås sin riktighet, men hur många skyddsvärda hus är det? Ytterst få. Mer intressant är hur många som egentligen utövar sporten boule och om det verkligen kan motivera en rivning av kulturvärden och en satsning på 5 miljoner. Är det en kärna på 10 personer? Nej, enligt en av boularna är det 200 personer. När jag var där var det ca 25 personer på plats, men man kanske sprider ut det på flera dagar. Hur som helst - någon stor andel av befolkningen utgör de inte. Jag har till och med mött centerpartister som tycker det här är underligt. Och vilken relation har boularna till Mönsterås toppolitiker? Hur som helst - det finns en jättestor gräsmatta där cirkusen brukar vara omkring 20 meter från godsmagasinet. Där hade man kunnat bygga den nya hallen.

Jag åkte ner idag för att fota huset innan det försvinner. Huset var i mycket gott skick, alltså inte alls i det dåliga skick som kommunen har påstått. Men jag börjar med att visa några bilder från äldre tider och från när huset flyttades 1995. Sedan följer de bilder jag tog idag.
Här ser vi godsmagasinet på sin ursprungliga plats 1921.

Redan 1995 ville kommunen riva magasinet, men protester gjorde att det flyttades istället.

Bild från 1995.

Flytten 1995.

Flytten 1995.


Bild från nutid.


Interiör.

2 kommentarer:

Eje sa...

Återkommer igen kring detta onödiga och kulturella förfall. Jag har tidigare sagt att det finns bättre alternativ med att skaffa en ny boule-/bågskyttehall och det är ute på det fina Nynäs fritidsområde och där skapa en samlingsplats för flera fritidsaktiviteter. Samtidigt borde kommunen göra en mera detaljerad plan hur området vid Nynäs ska användas. Godsmagasinet lämpar sig mycket bättre för underhållsverksamheter i anslutning till parken vid hamnen. Tyvär finns finns ingen utvärdering av vad som är bäst utan infall styr många beslut.

Maud Krafft sa...

Kommer att sörja det gamla fina Godsmagasinet där linedansföreningen Country Road 22 lagt ner hela sin själ för att bygga kök, bar, dansgolv ute och där vi ordnat dans varje tisdagskväll under många somrar. Under ett antal år fixade vi också Westernfestivaler med fina artister och dans på flera banor. Kanske kommer vi att få plats i den nya byggnaden, men det nämns ingenstans om linedansen. Det kommer i alla fall aldrig att bli detsamma. Den miljö och atmosfär, som finns i det gamla Godsmagasinet aldrig kan återskapas.
Maud Krafft, medlem i CR 22