17 september 2012

Peter Martinsson Group - ny skiva och Mönsteråsbesök


Mönsteråssonen Peter Martinsson är måhända inte så känd för den breda allmänheten, men i gitarrkretsar nämns han med stor respekt. Kanske får allmänheten bättre koll på den duktiga gitarristen och låtskrivaren nu när han har samlat ihop sina gamla kompisar Ulf Becker (trummor) och Per-Martin Pettersson (bas) och spelat in en skiva. Peter Martinsson har nämligen gjort en förstklassig instrumental platta med långt hållbarhetsdatum som förtjänar att upptäckas även utanför gitarrnördarnas värld.

De flesta av oss är förstås vana vid populärmusik med sång som bygger på vers, refräng, vers, refräng. Helst ska man kunna nynna på melodin efter ett par lyssningar. Peter Martinssons instrumentalmusik är i en mening därför mer krävande för ett modernt öra. Samtidigt kan jag i det sedvanliga radioutbudet sakna utmaningen att verkligen lyssna på musik, glädjen att vid varje lyssning hitta nya detaljer och dimensioner. Peter Martinsson ger oss den utmaningen utan att för den skull vara särskilt svår.
Peter Martinssons gitarr står i centrum på alla spåren, men hans medmusikanter är utmärkt följsamma och ger honom just det stöd som behövs. Rent musikaliskt är det gränsöverskridande med inslag av hårdrock, blues, jazz och avantgarde. Ibland hör man tydliga ekon från Jimi Hendrix. Ibland kommer influenserna från annat håll. Hårt blandas med melodiösa slingor. Den tekniska briljansen blir aldrig trist eller opersonlig, utan allt framförs med inlevelse och glöd.

Och efter ett par lyssningar börjar jag urskilja underbara teman i den variationsrika musiken. Det är vackert, ettrigt och oväntade vändningar. Lyssna på bettet i Why so sad och Groove in my backyard, njut av slingorna och harmonierna i Forgiven, Inside Out eller Left it all. Eller ta del av de svängigt vackra Made it eller J.M.H som visar att Martinsson även är en fin rytmgitarrist. Ja, här finns mycket örongodis.
Någon enstaka gång får jag vibbar från de mest påfrestande partierna i 1970-talets jazzspacade symfonirock. Men det är bara något kortare parti och därför blir det bara en randanmärkning. Det är i själva verket svårt att hitta något som drar ner helhetsintrycket.

Glädjande nog kommer Peter Martinsson Group till Mönsterås lördagen den 22 september för att sälja och signera den nya skivan på Coop-Konsum. Peter Martinsson växte ju upp i Mönsterås och spelade i band som Dandix, Plebb, Purple Haze, Segers Hörnband och Mönsterås Storband. Men alla i bandet är bördiga från bygden och påverkade på sin tid bygdens musikliv. ”Grabbarna” låter hälsa att deras hjärtan ännu klappar för Mönsterås, samt att de avser att bjuda på äppelpaj.
Här kan du lyssna på ett smakprov från skivan, som också finns på Spotify och kan beställas från olika siter.

Inga kommentarer: