11 februari 2013

- Vad tjock du är!

-  Vad tjock du är!

Ja, om någon skulle yttra sig på det sättet, så skulle det betraktas som en oförskämdhet, även om det vore sant. Det anses helt enkelt ofint att påtala människors korpulens.
Däremot verkar det vara fritt fram att jämt och ständigt påtala att människor är ovanligt smala. Tro´t eller ej, men jag var som barn extremt smal och fick alltid höra detta från barn och vuxna. Till slut tröttnar man på att ständigt behöva höra förundrade kommentarer över alla revben som kan räknas, eller på alla som vill sluta handen runt handleden och göra sig lustig över att det hade fått plats en arm till där. Oftast var det inget elakt menat, men till slut sätter det sig i huvudet när man alltid får höra det.

Min dotter har ärvt min smala kroppshydda och har nu börjat klaga på att alla tjatar om hur smal hon är. Ingen menar nåt illa, men alltid ska det påtalas. Nu har hon börjat tröttna och det är bra. Om en tjock elev hade fått höra det varje vecka, så hade skolan satt stopp direkt, men när det handlar om en smal så verkar det inte vara så viktigt. Självklart borde det betraktas som lika ofint att kommentera människors smalhet som tjockhet. Folk bör överhuvudtaget sluta att bry sig hur andra ser ut. Ska det vara så svårt.

Jag var så smal att man kunde räkna revbenen. Givetvis tjatade folk alltid om hur smal jag var. Jag tyckte lika illa om det som en tjock skulle ha tyckt illa om att bli påmind om det varje dag.

Inga kommentarer: