23 november 2012

Mekan ska rivas - kommer kommunen att dokumentera som lovat?

Nu ska Mekan rivas. Men kommer kommunen att dokumentera äldre byggnadsteknik och annat som Länsmuseet kräver och som kommunen själv har sagt att man ska göra?

Nu ska det rivas
Fick tips om att kommunen nu är på gång och ska riva gamla Mekaniska Verkstaden på Kuggås, och nu var grävskopan och containrar på plats.

Kommer man att dokumentera som lovat?
Frågan är nu om kommunen kommer att dokumentera verkstaden som Länsmuseet krävde om kommunen valde att gå emot rekommendationerna och inte bevara verkstaden som museet ansåg hade mycket stort lokalt och regionalt värde. Det handlar om att före och under rivning dokumentera byggnadsteknik, äldre väggar etc. Länsmuseet skriver:

Om rivning av verkstadshall och garagebyggnad aktualiseras, bör byggnadsteknik och ursprungligt utförande i de båda byggnaderna dokumenteras innan och parallellt med rivningen.
När jag pratade med Tekniske chefen Thomas Nilsson tidigare i år så nämnde han att denna dokumentation skulle ske vid rivning. Jag minns det tydligt eftersom han sa att han kunde höra av sig när det blev aktuellt, så att jag kunde få vara med och fota. Mönsteråsbloggen kommer givetvis att följa upp om han står vid det han sa och därmed följer Länsmuseets minimikrav, genom att sedermera begära ut kopior på dokumentationen.

Jag pratade med en av rivningsgubbarna och han sa att de inte hade fått direktiv om att riva på något särskilt sätt så att dokumentation kan ske. Tänker kommunen strunta i Länsmuseets minimikrav och sitt eget ord?

Så här såg verkstaden en gång ut. Detta och mycket annat bör nu kommunen dokumentera i samband med rivningen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att kommunen INTE kommer att dokumentera något.
De sk..er i det historiska kulturvärdet. :(