4 juli 2009

De handikappades rättigheter måste säkras i Mönsterås

Dam får inte bidrag till hiss
I dagens Barometern/OT kunde vi läsa om en dam som inte fick bidrag av Kommunen till hissinstallation i sitt hem. Detta trots att hennes knäskål hoppar ur led gång på gång när hon ska försöka ta sig upp till övervåningen.

Tillämpar inte sina egna regler
Avslaget framstår som mycket underligt då det på Kommunens hemsida står att Kommunen ger bidrag till handikappanpassning av permanentbostäder. Bidraget ska användas till sådant som underlättar den funktionshindrades dagliga liv i hemmet:förflytta sig i bostaden, sova och vila, sköta hygienen, laga mat och äta samt ta sig in och ut ur bostaden. I damens fall handlade det ju just om att förflytta sig i bostaden från bottenplan till övre plan.

Försummar Kommunen handikappade?
Självklart måste kommunens tjänstemän ha rätt att göra välmotiverade avslag, men blir det för många fall som strider mot vad de flesta uppfattar som solklara fall (som dagens berättelse) så är det allvarligt. Då måste man ställa sig frågan om Kommunen systematiskt försummar handikappfrågorna, trots att man har en handikapplan att följa.

Ett bibliotek som är en skräck för handikappade, låst handikapptoalett vid Skiren, badplatser som inte handikappanpassas före badsäsongen utan mitt under högsäsong, reklamskyltar på Storgatans trottoarer, familjer med handikappade barn som flyttar eftersom de inte tycker sig få tillräckligt stöd i Mönsterås skolor. Ja, jag har på Mönsteråsbloggen uppmärksammat ganska många fall på kort tid som gör mig fundersam. Om Mönsterås Kommun har ambitioner på området, så har de inte förverkligats än.

Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti vill arbeta för handikappades rättigheter
Jag kan försäkra att Mönsterås Demokratiska Trygghetsparti kommer att arbeta för och bevaka handikappades rättigheter. Alla människors lika värde är inte bara tomma floskler för oss.

Inga kommentarer: