20 augusti 2009

Trafikanarkin fortsätter i Mönsterås


Trafikkaoset fortsätter i Mönsterås - här en bil som utan tillstånd står på handikapparkering.

Under sommaren har jag ibland dokumenterat trafiksituationen i Mönsterås, och nu kan det vara dags att summera trafiksommaren, vilket inte är särskilt svårt – trafikanarkin fortsätter. Låt oss bara kort se vad det innebär.

1. Felparkeringarna i centrum fortsätter trots parkeringsvakt sex timmar per vecka. Nästan varje gång jag har varit på Storgatan har jag noterat grava felparkeringar på handikapparkeringar och på ytor för fotgängare. Många gånger har det varit helt omöjligt för funktionshindrade att ta sig förbi. Barometern/OT har en artikel om detta idag, då flera läsare har hört av sig till tidningen. Jag har ju själv dokumenterat eländet. Felparkeringarna sker inte bara på Storgatan, utan lite överallt där andan verkar falla på. Fullt friska människor är uppenbarligen så lata att de inte orkar parkera med hänsyn till mindre lyckligt lottade.

2. Fortkörningar och omkörningar. Folk kör alldeles för fort i Mönsterås. Kör man exempelvis 20 km/timmen på Storgatan eller 50 km ut mot Älgerum eller Oknö, så får man genast ilskna bilister som stressjuckar i arslet eller som kör förbi även vid skymd sikt. Polisen tog ju ett antal bilister på väg mot Oknö häromdagen.

3. Övrig vårdslöshet. Även i övrigt förekommer mycket trafikelände, exempelvis rena buskörningar eller oaktsamhet. Jag höll själv på att bli överkörd i närheten av Mölstadskolan en gång i sommar. Jag kontaktade polisen som inget gjorde. En vecka senare krockade bilen på E22:an och det visade sig vara droger inblandade.

4. Cyklisterna. Ja, de är ett kapitel för sig. Tre gånger av fyra möter jag någon som cyklar i fel riktning på den enkelriktade Storgatan; oftast vuxna! En gång mötte jag en vuxen med sina två barn i släptåg, helt oförfärade och till synes omedvetna om de risker de utsatte sig för. Även i övrigt är det en bedrövlig cykelkultur i Mönsterås. Ungarna cyklar ofta på fel sida vägen och en hel del har ingen hjälm fast de är minderåriga. Vidare kan man undra varför en del vuxna inte nyttjar cykelvägen ut till Oknö, utan lite småtrotsigt vinglar fram på stora vägen.

Ja, det får väl räcka så. Mopedbuset har inte varit så hemskt där jag bor i sommar. Alltid nå´t. Jag tog ju itu med det på eget bevåg förra sommaren, och det verkar ha gett resultat. Jag avslutar med ett litet urval av sommarens felparkeringar.


Här har vi en skön juvel som lyckats med konststycket att både parkera på fel sida vägen OCH ställa sig på halva handikapprutan.


Ta sig förbi där med rollator eller rullstol den som kan!


Inga av dessa bilar stannade för att lasta i eller ur sina bilar.


Felparkerad bil utanför Konsum. Detta lär bli en än vanligare syn när Systembolaget kommer dit.

Inga kommentarer: