3 september 2009

Strypgrepp, blödande sår och magsparkar - det är tufft att vara barn


När Mölstadsskolan snart skall renoveras så kan man kanske passa på att ta bort asfalten och så gräs.

Det är roligt i skolan
Dottern har nu gått drygt en vecka i skolan och hon är verkligen överväldigad i positiv bemärkelse. Hon trivs och tycker det är roligt, fröken och klasskamraterna är toppen.

Strypgrepp
Ändå...det är inte så roligt att behöva höra sin dotters oro över att en tjej i klassen har blivit utsatt för strypgrepp av två äldre pojkar redan första veckan. Något sådant ska man förstås aldrig behöva råka ut för, men givetvis är det extra känsligt när man precis har börjat skolan. Personalen verkar dock ha tagit tag i detta direkt, så jag tror det har hanterats korrekt. Men man undrar ju hur barn är funtade som tar strypgrepp och ger sig på en liten nybörjartjej.

Blödande sår
Vår dotter har kommit lindrigare undan. Hon har bara haft roligt, utom en gång då hon krockade med en kamrat och ramlade på den asfalterade skolgården. Men det var en olycka och sådant som barn ofta råkar ut för. Det som möjligtvis förvånade mig var att ingen rastvakt verkar ha noterat fallet och kontrollerat om hon blödde. Som tur var hände det vid skoldagens slut. Men det tog mig 30 minuter att få stopp på blödningen när hon kom hem, även om skadorna i sig själva inte var allvarliga.


Dottern fick blödande sår på armbågen och höften. Inga allvarliga saker, men det blödde länge.

Gräv upp asfalten
Det skall sägas – jag är mycket förtjust i Mölstadsskolan, trots att den är sliten och att skolgården har en del i övrigt att önska. Snart ska den ju renoveras. Kunde man då inte passa på att gräva upp asfalten och så gräs istället. Det kan väl inte finnas något hinder för gräs på skolgårdar. Visserligen kommer det att bli slitet och fult, men hellre det än den otrevliga asfalten.

Spark i magen
Även utanför skolans värld har det hänt konstigheter som gör mig betänksam. Vad var det som fick en grabb att sparka vår dotter i magen bara för att hon som han sa ”lurade mig och sa att hon var en zombie”. Grabben som vanligtvis är jättetrevlig visade sig sakna spärrar när han helt oprovocerad blev lite sur.

Nyp i armen
Och vad är det som har fått en elvaårig tjej att vid ett flertal tillfällen nypa vår dotter hårt i armen och fråga om det gör ont, för att sedan ljuga och svara fräckt när jag konfronterade henne med det inträffade. Höll vi verkligen på så där när jag var barn?

Trevligt kvartersgäng
Som väl är utgör dessa exempel undantag. Det är ett fint kompisgäng där vi bor och barnen verkar trivas bra med varandra, även om det förstås blir småincidenter ibland eftersom alla har olika viljor och temperament. Men det kan man ju leva med eftersom alla är trevliga i grund och botten.

Från och med detta inlägg avslutar jag alltid med att påminna om lördagens derby på Idrottsparken mellan Mönsterås och Stjärnan. Se mitt försnack här.

3 kommentarer:

Jimmy sa...

Har för mej att det var glaspartier där entréerna är??Vad för byggnad mitt i bilden,det var genomgång tidigare & mer grönytor om jag inte minns fel.

Jonny sa...

Det är möjligt att de gjorde om entréerna vid något tillfälle. Byggnaden i mitten är den nya gymnastikhallen som byggdes för ett antal år sedan.

Jag har lovat att ta några bilder här i kvarteret och även vid skolan, så kan du få se hur det ser ut här omkring. Min datorkrasch gjorde att jag kom av mig lite, men bilderna kommer snart. Har länkat till Kattsajten idag!

Bert sa...

Vad jag minns från skoltiden så var det ytterst ovanligt att flickorna blev slagna, sparkade eller angrep varann.

Däremot var det ju vanligt med slagsmål mellan grabbarna och där förekom de flesta ojustheter.