5 oktober 2009

Drogliberala Mönsterås - alkohol och cannabis

Drogliberala Mönsterås
Att Mönsterås är en drogliberal håla har väl inte kunnat undgå någon. Alla ungdomar som vill kan lätt få tag på alkohol. Det värsta är att många vet ungefär vilka det är som köper ut eller i vissa fall bränner hemma. Ändå görs ingenting. Polisens tafatthet är pinsam och leder till allt för många alkoholrelaterade företeelser som slagsmål, skadegörelse och sexuella övergrepp. Än värre är förstås många föräldrars oförmåga att ha koll på vad ungdomarna sysslar med på kvällarna. Sitter de möjligtvis själva hemma och dricker?

En skolanställd i Mönsterås kommenterade en gång att gymnasieungdomarna i Mönsterås har en hög alkoholkonsumtion med orden - "Det är ju ändå vuxna människor". När blev gymnasieungdomar vuxna? Ytterst få elever på gymnasiet torde ha uppnått den ålder där man får nyttja alkoholhaltiga drycker.

Cannabis i Mönsterås - viktigt i vissa subkulturer
Något som kanske inte lika många vet är att Mönsterås är ganska drogliberalt även i övrigt, särskilt när vi kommer till Cannabis. För några år sedan fanns det ett gäng i Mönsterås där det hur uppenbart som helst förekom andra droger än alkohol. Inga vuxna kom och störde deras förehavanden.

Ännu finns det subkulturer i Mönsterås där särskilt Cannabis är en viktig ingrediens. En drogliberal inställning ingår liksom i subkulturens koncept. Man odlar sitt utanförskap och sin hippa livsstil och längtar efter den dag då Sverige har blivit ett nytt Nederländerna.

Facebookgrupper med mönsteråsankytning vill legalisera Cannabis
Det finns till och med särskilda grupper på Facebook som vill legalisera Cannabis i Sverige. En av dessa grupper visade sig ha flera medlemmar från Mönsterås, varav några med tydlig koppling till det ovan nämnda gäng som fanns för några år sedan, andra förebilder för unga inom föreningsliv. Visserligen bör en förening inte ägna sig åt åsiktsregistrering, men det måste väl ändå vara mycket omdömeslöst när vuxna företrädare för en förening med många ungdomar propagerar för legalisering av Cannabis. Det är ju inte förbjudet att arbeta för en förändring av lagstiftningen, och jag moraliserar inte, men det är skrämmande att se hur många aningslösa det finns. Jag ska därför bara helt kort redovisa vad forskningsfronten säger om Cannabis:

Vad forskningen säger om Cannabis
1. Risk för lungskador, ungefär som vid tobaksrökning.

2. Risk för psykoser, särskilt för unga där hjärnan är under utveckling. I en ganska ny studie som publicerades i The Lancet i oktober 2007 med titeln "Cannabis use and risk of psychosis in later life" drar författarna slutsatsen att cannabiskonsumtion ökar risken för psykos med ca 40 %, och att ett återkommande användande av drogen ökar risken med 50–200%. Enligt The British Journal of Psychiatry leder cannabisbruk i unga år till en dubblering av den relativa risken för schizofreni senare i livet.

3. Biverkningar utöver vanliga ruseffekter: ångest, panik, förföljelsemani, förvirringstillstånd.

4. Cannabis riskerar att bli inkörsport till andra droger. Den så kallade gateway-teorin hävdar att cannabis leder till ökad risk för att börja med starkare och farligare droger (till ex. kokain, heroin). Undersökningar bland annat från Australien visar att Amfetaminanvändare ofta började med alkohol, fortsatte med Cannabis och därefter Amfetamin (se här och här).

5. Cannabis kan leda till slöhet och avtrubbning, sk amotivation. Denna teori är i och för sig ifrågasatt, men kan förekomma vid långvarigt missbruk. (se här)

6. Ett tydligt samband mellan Cannabis och långvariga depressioner och ångesttillstånd, se exempelvis här,

7. Cannabis ökar risken för fosterskador (koncentrationssårigheter, hyperaktivitet och inlärningssvårigheter), se här.


Finns det hållbara argument för legalisering av Cannabis?
Det enda argumentet som jag tycker kan tas på allvar vad gäller legalisering av Cannabis är att man på det sättet skulle kunna minska den illegala marknaden. Idag är cannabis en viktig inkomstkälla för kriminella nätverk. Men sannolikt skulle en legalisering bara innebära att de kriminella gängen tar kontrollen över de legala utförsäljningsplatserna, antingen genom legal handel eller genom utpressning och maffiametoder.

Sedan har vi förstås det ultraliberala argumentet att det är upp till var och en att använda droger. Jo, det kan man ju alltid hävda. Men likväl lever vi i ett samhälle där vi har ansvar inför den yngre generationen.

Att sedan alkohol i vissa avseenden är farligare är inget argument för Cannabis, så det behöver vi överhuvudtaget inte diskutera. Alkoholens avigsidor och risker är relativt välkända, men alkohol är mer kulturellt accepterat och lättare för vuxna att hantera i måttliga mängder.

8 kommentarer:

Bert sa...

Inte för att jag är så värst drogliberal, men har för mig att cannabis inte bara har negativa effekter utan också några positiva.

Det sägs att personer med kronisk värk, cancersjuka mfl har stor hjälp av cannabis och att de personer som använder drogen ifråga för att lindra sin värk kan sluta med sitt intag av div olika giftga kemiskt framställda preparat som kallas mediciner/läkemedel.

Jonny sa...

Jo, det kan nog finnas vissa begränsade hälsoeffekter. Men sjukvården i Sverige har inte funnit de positiva effekterna så stora att de väger upp de negativa.

Peppe sa...

Själv är jag beroende av energi drycker.Med hög koffein halt.
Men det är ju en annan femma.

Bert sa...

Nu är det ju väl känt att företrädarna för sjukvården i Sverige är oerhört konservativa, närmast rabiata när det gäller alternativmedicin.

Väl känt är ju biverkningarna av de vanligaste skolmedicinska läkemedlen, de dödar åtskilliga hundra personer årligen utan att det görs någon större affär av det.

Det är ju också konstaterat att ca 30 000 personer i Sverige årligen blir läkemedelsförgiftade (uppskattat mörkertal är ca 100 000 pers/år), detta av den anledningen att många svenska läkare är väldigt glada i att skriva ut nya läkemedel utan att dra in de läkemedel som patienterna redan har. Jag är övertygad om att det finns en ekonomisk koppling mellan läkarna och läkemedelsbolagen som är själva orsaken till läkemedelsförgiftningarna.

Jonny sa...

Ja, inte tycker jag sjukvården skall förvägra någon med svåra smärtor etc lite Cannabis. Men det är ju undantagsfall. Jag tycker det är värre när företrädare för en förening med många ungdomar är med i grupper som propagerar för legalisering av Cannabis.

Bert sa...

Nu har ju idrottsrörelsen på gräsrotsnivå alltid varit drogliberal av vad jag kan förstå.
Alkohol och nikotin har ju alltid varit intimt förknippat med idrottare även om det officiella budskapet från de olika idrotternas högsta företrädare alltid varit det motsatta.
Svensk idrottsrörelse är lika dubbelmoralistisk som samhället i övrigt.

Jonny sa...

Jo, på ett sätt är väl alla dubbelmoralister i någon mening. Och visst har idrottsföreningar av hävd haft problem med både alkohol och tobak. Men jag tror man har jobbat bort en hel del.

Anonym sa...

Du verkar okunnig i ämnet... Läs på mer.
Jämförelsen alkohol/cannabis är högst relevant, eftersom båda droger är etablerade i vårt samhälle, med skillnaden att cannabis förpassats av ett omotiverat, icke fungerande och dyrt förbud till en illegal marknad. Ska man tillåta alkohol, ska man även tillåta cannabis eftersom cannabis inte är farligt nog att vara förbjudet. Vill påstå att cannabis skulle vara lättare att hantera. Sen finns det ingen anledning att tro att en laglig försäljning av cannabis inte skulle kunna gå att kontrollera o reglera. Beträffande ansvaret mot den yngre generationen, skulle en legalisering möjliggöra en åldersgräns för cannabis, vilket inte finns idag. Gateway-teorin stämmer till viss del, men endast för att cannabis är olagligt - man kommer därför i kontakt med övriga illegala droger i samband med cannbis. Cannabis behöver inte rökas, den kan ätas. Man kan även minimera lungpåverkan genom att vaporisera cannabisen. Ang fosterskador: man ska inte använda droger under graviditet. Ang psykoser: väldigt få drabbas av dessa o vad jag vet är det svårt att visa att cannabis är enda orsaken då en cannabisbrukare drabbas. Slutligen: allt kan missbrukas och missbruk hindras inte av straff utan av vård och information.