6 november 2009

Torps kapell, samt några ord om när metodisterna förbjöds predika i Mönsterås

Torps kapell
Idag fortsätter jag artikelserien om Mönsteråsbygdens missionshus och kapell. Turen har kommit till metodisternas kapell i Torp, enligt mig ett av bygdens vackraste. Tidigare har jag presenterat baptistkapellet i Sibbetorp, Finsjö Missionshus, Grimhults Missionsförsamling och Habbestorps Missionsförening.


Torps kapell uppfördes 1895, men byggdes ut och renoverades 1919 och 1947. Än idag bedrivs det kyrklig verksamhet i kapellet i Kuggåskyrkans regi.


Det här tycker jag är väldigt vackert i sin enkelhet.


Torps kapell har en egen klockstapel.



















Metodisternas predikant förbjöds att predika i Mönsterås
Kapellet kan alltså knytas till den gamla Metodistförsamlingen i Mönsterås, och det kan vara på sin plats att ge en kort historisk bakgrund.

Redan på 1850-talet hade en hemvändande svenskamerikan predikat metodisternas budskap i Mönsterås, men det dröjde till 1869 innan det bildades en liten församling. Genast mötte man hårt motstånd. Församlingens förste predikant, folkskolläraren Gustaf Fredengren, fick lämna köpingen redan efter två veckor. En notis i Barometern den 5 februari 1869 berättar:

Metodisten Fredengren fortfar att bo och vistas i Mönsterås, ehuru han förbjudits att tala i missionshuset. Vid en sammankomst i går afton på Langes sal inställde sig på kallelse av köpingens kommunalnämnd församlingen t.f. pastor, C.L. Larsson (alltså svenska kyrkans präst, min kommentar), åtföljd av kyrkorådet, ledamöter av kommunalnämnden, kronolänsman i orten och två fjärdingsmän. Sedan Fredengren slutat sitt föredrag tillfrågade pastorn honom, om han vore av den lutherska trosbekännelsen. Då Fredengren öppet tillstod, att han vore metodist, förständigade kyrkoherden honom i lagens namn att icke mera uppträda som andlig talare här i församlingen och anmodade kronolänsmannen att ägna noga uppmärksamhet åt saken och anställa åtal, då omständigheterna så fordrade. Givetvis blev det stor förstämning bland de församlade, men trosvisst sjöng man ”Skall Jesus bära kors allen, och världen all gå fri”!

Det är intressant att se hur man alltså tar till hela det stora artilleriet för att stoppa väckelsen – kyrkans potentater, tre poliser och kommunalnämnden – den andliga makten, ordningsmakten och den politiska makten. Mot en skara på kanske 20 fromma metodister. Särskilt intressant är att tidningen noterat hur församlingen i ren trots stämmer upp en psalm inför de församlade makthavarna.

Församling bildas
Hur som helst så bildade metodisterna en församling med 18 medlemmar 1869. Inom kort var man 30 personer som sedermera blev än fler. Initiativtagare och drivande var garvare Lange och folkskollärare J.P. Danielsson i Mönsterås.

Kyrka byggs på Torget
Dissenterlagen från 1875 medförde att metodisterna kunde bedriva sin verksamhet även i laglig mening. Redan 1873 hade man dock invigt sitt kapell på Torget i Mönsterås. Det tillbyggdes 1902 med en sal för mindre sammankomster. 1932 genomfördes en genomgripande renovering så att kyrkan fick det utseende den sedan länge hade på Torget. Jag minns att jag smög mig in där ibland när vi bodde på Torget på 1970-talet. Mycket spännande lokaler!

Kyrkan blir affär
Sedan ett antal år är det en tygaffär i den gamla metodistkyrkan, detta sedan Metodistförsamlingen gått ihop med Missionsförsamlingen och istället nyttjar Kuggåskyrkan.


Den gamla metodistkyrkan på Torget i Mönsterås.

5 kommentarer:

ingrid s sa...

Hej! Så jättekul att läsa om detta!
Själv har jag tillbringat nästan hela barndomen i Torps kapell.Min morfar var med då det byggdes - min pappa har byggt klockstapeln!
Tack än en gång!

Hälsn Ingrid

P.S.Du vet att det finns ett missionshus på Svartö också?

Jonny sa...

Hej Ingrid!

Det var verkligen roligt att få en sådan kommentar! Fantastiskt att någon som är så väl förtrogen med kapellet hittade min lilla notis. Och så kul med kopplingen till generationerna bakåt!

Jo, jag ska publicera små artiklar om Svartös och Bergs missionshus också. Och så Fliseryds. Jag tror det kan bli ytterligare något.

Allt gott!

Anonym sa...

Hej!
Jag bodde lite längre bort förut. Men har flyttat.
Varje år när jag var runt 5 - 8 år så var jag med i lucia tåget som var nästan varje år. ;)
Tack för bilderna, saknar Torp och Mönsterås.
Är 12 år nu. ;D

Unknown sa...

Hej!
Hörde ryktesvägen att kapellet i torp ev ska rivas, kan detta verkligen vara möjligt????

Jonny sa...

Hej! Det har jag inte hört, men jag har ingen inblick i det. Det vore väldigt tråkigt. En så vacker och kulturhistoriskt betydelsefull byggnad.