14 mars 2010

Kandidaterna inför kommunalvalet - Centerpartiet och Moderaterna

Jag påbörjar idag en granskning av de lokala partiernas kandidater inför valet till kommunalfullmäktige i Mönsterås 2010. Först ut är Centerpartiet och Moderaterna.

Centerpartiet
Centerpartiet i Mönsterås har försökt göra en politisk poäng av att man har några nya kandidater på topp 55-listan till kommunfullmäktige. Tittar man lite noggrannare så kan man emellertid inte tala om någon större förnyelse om vi håller oss till de 10 toppkandidaterna. Roland Åkesson toppar förstås listan. Partiet vågar inte chansa på att släppa fram en ny kandidat till kommunalrådsposten. Och Roland har valt att fortsätta, trots de demokratiska implikationer som 25 år på samma post onekligen innebär. Även i övrigt återfinns idel välbekanta namn som Ann Pettersson (plats 2) och Patric Vadman (plats 4). Jämfört med valet 2006 hittar jag bara två nya namn bland de tio främsta – den duktiga Emma Magnusson som placeras trea och så Carina Holmberg-Olofsson som skjuts fram från plats 11 till 7. De ersätter Birgitta Pettersson och Maj-Britt Carlsson. Noterbart och en liten överraskning är att den gamle KD-profilen Torsten Pålsson står som nummer 45 på Centerpartiets lista. I valet 2006 kandiderade han för KD. Av de 55 namnen är det endast ett par som klingar osvenskt, vilket måste betraktas som en svaghet i en ganska så segregerad kommun. Som helhet är Centerpartiets lista befriad från överraskningar. Säkra kort är det som gäller för att säkra valsegern.

Moderaterna
Moderaterna fortsätter något överraskande att satsa på Curt-Rune Roos och Britt-Marie Domeij som de två toppnamnen. Men denna gång står Britt-Marie först och Curt-Rune på plats 2. Mot bakgrund av det som hände 2009 är detta obegripligt och politiskt vanvett. Curt-Rune Roos är för alltid förknippad med bristerna vid behandlingshemmet Carl-Boberggården där en flicka tog sitt liv. Britt-Marie Domeij var den som i socialnämnden var drivande för att ge sin partikamrat Roos stöd när han ville öppna upp behandlingshemmet. Detta uppmärksammades i hela Sverige. Ändå får båda förtroende att vara kvar på topplatserna. Visst måste människor få nya chanser, men med tanke på att båda har hängt med ett tag hade förstås varit bäst för partiet att träda tillbaka. Bra för partiet är dock att Eric Dicksson hamnar på tredje plats. Han är ung, sympatisk och duktig. I övrigt idel kända moderatnamn på listan, även om ytterligare tre är nya just på listan.

Jag återkommer med de andra partierna när jag vet mer. Jag tror att KD och Mp är färdiga också, men hittar inte deras listor på Internet.

Inga kommentarer: