10 april 2010

Nej, vi har inte glömt Frågepanelen

Den första versionen av frågepanelen stängdes 2006
Mönsterås Kommun gav för några år sedan medborgarna möjligheter att ställa frågor till en frågepanel som fanns på kommunens hemsida. Svarade gjorde politiker eller tjänstemän. Den första versionen av frågepanelen stängdes av personalchefen 2006
eftersom hon menade att människor hade hängts ut i vissa diskussioner. Sanningen var väl snarare att det förekom kritiska synpunkter mot den förda personalpolitiken i Mönsterås.

Frågepanelen återuppstod till slut
Nå, jag blev lovad att frågepanelen skulle återuppstå under något mer kontrollerade former i slutet av 2006 eller början av 2007. Så skedde dock aldrig. Först i maj 2008 öppnade den igen efter att Mönsteråsbloggen uppmärksammat ärendet. Men det var först hösten 2008 som den fungerade pga tekniskt strul. Människor hade under flera månader skickat frågor utan att få svar. Men det visade sig sedan att det var många som hade frågor om allt möjligt. En del hade även kritiska synpunkter att förmedla. Vem som kontrollerade frågorna före publicering vet jag inte.

Semesterstängt
Efter ett drygt halvår stängde så panelen för semester 2009. Efter sommaren öppnades den dock aldrig igen som utlovat´. Jag frågade varför och fick då veta att den var stängd tillsvidare eftersom kommunen skulle byta hemsida.

Ingen frågepanel som utlovat
När så kommunen fick sin nya hemsida i september förra året så fanns där ingen frågepanel. Informationschefen skyllde då på att man inte hittat en form som fungerade. När jag frågade honom vad som menades, så fick jag till slut svar att det i grunden berodde på vissa politikers ovilja att vara med och att frågan skulle upp i kommunstyrelsen. Vad som sedan hänt vet jag inte. Men någon frågepanel finns ännu inte. Högst sannolikt beror det på att det är valår. Då är det förstås extra känsligt om medborgarna får skriva offentliga kritiska frågor som riskerar att få Centerpartiets självbild att krackelera.

Vi glömmer inte
Förmodligen hoppas man att minnet skall vara kort och att vi skall glömma. Men si, det gör vi inte. Det här var ännu en påminnelse. Frågepanelen tillbaka i god tid före valet tack!

Se även här.

Inga kommentarer: