29 september 2009

Frågepanelen kommer inte tillbaka som utlovat när Mönsterås Kommun får ny hemsida

Strulet med Frågepanelen fortsätter
Strulet med Mönsterås Kommuns Frågepanel fortsätter. I somras stängdes den med hänvisning till att politikerna hade semester. När sommaren var slut öppnade den inte, utan plötsligt meddelade man att den skulle öppna när kommunen bytte hemsida. På onsdag får kommunen sin nya hemsida, men något Frågepanel blir det alltså inte. Nu har man hittat något nytt att skylla på. (se äldre blogginlägg i denna följetong här, här, här, här och här.

Vad är det som inte fungerat?
I dagens Barometern/OT säger informationschefen Claus Kempe att man måste hitta en annan form för panelen som fungerar bättre.

Men vad är det som inte fungerat tidigare? Den nya formen var ju mycket bra och möjliggjorde en dialog mellan politiker och frågeställare, samtidigt som alla kunde följa dialogen.

Vissa politiker svarade nästan aldrig
Nej, det enda problemet var att bara hälften av politikerna svarade på frågorna. Jag har sagt det tidigare och säger det igen - politikerna och vissa tjänstemän vill inte ha någon frågepanel. Orsakerna är flera. Dels förekommer kritiska frågor. Dels känner sig en del politiker osäkra och vet inte vad de skall svara.

Valår
Det är ju också frestande att tro att politikerna inte vill ha någon frågepanel när det är valår. Då är det ju extra känsligt med kritiska frågor från allmänheten.

Nya ursäkter hela tiden
Men nu vet vi. Kommunen har hela tiden hittat nya ursäkter - semester, byte av hemsida och nu senast att den gamla formen inte var bra, trots att den var det. Jag har idag frågat Claus Kempe om han kan lova att det blir en ny Frågepanel under hösten.

Att kommunen får en ny hemsida är förstås bra och nödvändigt. Mönsterås har ju enligt SKL´s undersökning sämst hemsida i länet och hamnar på 231:a plats av landets 290 kommuner. (se min artikel här)

Tillägg: Mönsterås Kommuns informationschef Claus Kempe har nu meddelat att Frågepanelen skall upp i Kommunstyrelsen för behandling, samt tillstått att de formproblem som det tidigare talades om egentligen handlar om att många politiker inte svarar på frågorna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågepanelen är ju ett jätte bra verktyg för allmänheten att ställa frågor till politikerna i kommunen. Tyvärr så använder ju flertalet av politikerna inte detta, det är ett viktigt instrument i demokratin. Jag tycker att den ska komma tillbaka men då ska man inom partiet själva få välja vem som ska svara på frågorna, inte bara dem i KS!

Bert sa...

Jonny skriver: "Dels känner sig en del politiker osäkra och vet inte vad de ska svara".

Nä, det är klart att de inte vet vad de ska svara då de allra flesta av de sk folkvalda (politikerna) i Mönsterås Kommuns olika nämder enbart är utfyllnad.